Bereidingswijze
Gehaktballen
Gehaktmengsel samenvoegen in een schaal en goed kneden. Maak er kleine balletjes van á 2 cm. Verhit boter in een pan en leg de balletjes er in. Bak die balletjes in ca 8 minuten mooi bruin en gaar. Ik zelf hou ervan om na ongeveer 5 minuten een klein beetje wok-olie in de pan erbij te doen (voor de smaak). Haal ze eruit en leg ze in een schaal of op een bordje. Laat het boter/olie mengsel in de pan zitten voor de saus.
Saus
Snij de ui in kleine stukjes, doe ze in een bakje met de knoflookpoeder, peper en zout. Neem nu de pan waar de gehaktballen in gebakken zijn en bak hierin de ui (met poeders) tot ze glazig zijn. Ondertussen vul je in een maatbeker 200 ML Ketchup en daarna 200 ML water met de 50ml azijn. Voeg dit toe aan de pan. Roer voorzichtig door en voeg dan de suiker toe (ik doe het liefst 3 eetlepels basterdsuiker en 2 eetlepels gewone). Als het zachtjes kookt voeg je de druppels sesamolie toe. Rustig laten pruttelen onder af en toe roeren. Als laatste een klein scheutje Ketjap-Manis en dan is het proeven of de saus de gewenste smaak heeft. Naar eigen smaak spelen met de ingrediënten om het juist te krijgen...
Let op: hij mag op dit moment (door de azijn) een beetje zurig zijn. Dit merk je uiteindelijk helemaal niet meer op.
Als de saus de gewenste smaak heeft, voeg je de gehakt balletjes toe en laat je het (HEEL) rustig warm worden en de saus (voor zover mogelijk) nog in de gehaktballen trekken. Geef ze even de tijd op het lage vuur, zeker niet laten koken - en zorgen dat het zo hoog staat dat het alleen maar verwarmt.
- Saus te dik en/of droogt uit in de pan? Wat water toevoegen en mogelijk nog wat extra ketchup (en de rest) toevoegen om de smaak te behouden.
- Saus te dun? Eventueel wat Maizena toevoegen.
Na 15/20 minuten heb je overheerlijke Oosterse gehaktballetjes in Chinese tomatensaus :)
Te combineren met eigenlijk bijna ieder gerecht, als borrelhapje(s) of bij een buffet.
Smakelijk eten!
Gehaktmengsel samenvoegen in een schaal en goed kneden. Maak er kleine balletjes van á 2 cm. Verhit boter in een pan en leg de balletjes er in. Bak die balletjes in ca 8 minuten mooi bruin en gaar. Ik zelf hou ervan om na ongeveer 5 minuten een klein beetje wok-olie in de pan erbij te doen (voor de smaak). Haal ze eruit en leg ze in een schaal of op een bordje. Laat het boter/olie mengsel in de pan zitten voor de saus.
Saus
Snij de ui in kleine stukjes, doe ze in een bakje met de knoflookpoeder, peper en zout. Neem nu de pan waar de gehaktballen in gebakken zijn en bak hierin de ui (met poeders) tot ze glazig zijn. Ondertussen vul je in een maatbeker 200 ML Ketchup en daarna 200 ML water met de 50ml azijn. Voeg dit toe aan de pan. Roer voorzichtig door en voeg dan de suiker toe (ik doe het liefst 3 eetlepels basterdsuiker en 2 eetlepels gewone). Als het zachtjes kookt voeg je de druppels sesamolie toe. Rustig laten pruttelen onder af en toe roeren. Als laatste een klein scheutje Ketjap-Manis en dan is het proeven of de saus de gewenste smaak heeft. Naar eigen smaak spelen met de ingrediënten om het juist te krijgen...
Let op: hij mag op dit moment (door de azijn) een beetje zurig zijn. Dit merk je uiteindelijk helemaal niet meer op.
Als de saus de gewenste smaak heeft, voeg je de gehakt balletjes toe en laat je het (HEEL) rustig warm worden en de saus (voor zover mogelijk) nog in de gehaktballen trekken. Geef ze even de tijd op het lage vuur, zeker niet laten koken - en zorgen dat het zo hoog staat dat het alleen maar verwarmt.
- Saus te dik en/of droogt uit in de pan? Wat water toevoegen en mogelijk nog wat extra ketchup (en de rest) toevoegen om de smaak te behouden.
- Saus te dun? Eventueel wat Maizena toevoegen.
Na 15/20 minuten heb je overheerlijke Oosterse gehaktballetjes in Chinese tomatensaus :)
Te combineren met eigenlijk bijna ieder gerecht, als borrelhapje(s) of bij een buffet.
Smakelijk eten!
Afbeelding
Aantal personen
10.00
Aantal stuks
40.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit recept is een samenvoegsel van meerdere vonsten op het internet, met name door de saus een beetje in de richting van Babi Pangang smaak. Een grote smaakmaker op menig verjaardag! Mensen vragen altijd of ik mijn balletjes heb gemaakt :)
Ingrediënten
Gehaktballen:
500 gram gehakt
+/- 3 eetlepels paneermeel
Klein scheutje gembersiroop (kleine eetlepel)
Vleugje (thee) lepel met 5 Spices kruiden
1/2/3/4 (thee) lepels (niet te zuinig) Verstegen Oriëntaals Kruiden
Theelepel Sambal (Oelek)
Scheut Ketjap-Manis (1 á 2 eetlepels)
Eetlepel knoflookpoeder
Saus:
200 gram water
200 gram ketchup
1 ui
Knoflookpoeder (paar scheuten)
Peper en Zout (klein beetje)
50ml (natuur) Azijn
5 eetlepels (basterd) suiker
6 druppels sesamolie
Klein scheutje Ketjap-Manis
500 gram gehakt
+/- 3 eetlepels paneermeel
Klein scheutje gembersiroop (kleine eetlepel)
Vleugje (thee) lepel met 5 Spices kruiden
1/2/3/4 (thee) lepels (niet te zuinig) Verstegen Oriëntaals Kruiden
Theelepel Sambal (Oelek)
Scheut Ketjap-Manis (1 á 2 eetlepels)
Eetlepel knoflookpoeder
Saus:
200 gram water
200 gram ketchup
1 ui
Knoflookpoeder (paar scheuten)
Peper en Zout (klein beetje)
50ml (natuur) Azijn
5 eetlepels (basterd) suiker
6 druppels sesamolie
Klein scheutje Ketjap-Manis
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Chinees
Soort gerecht / gang
Borrelhapje
Recept ID
1475195
Homepage ID
2001796
Teller
10
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid