Bereidingswijze
Begin met het maken van de dulce de leche (kan een dag van tevoren; hij moet volledig zijn afegkoeld voor je hem kunt gebruiken). Verwijder de wikkel van het blikje (en zorg ervoor dat ook de lijmresten weg zijn - die kunnen anders tijdens het koken neerslaan op je pan of deksel). Vul een pan met water en leg het blikje ongeopend in het water. Let erop, dat het blikje volledig onder een cm water moet staan. Breng het water aan de kook; als het kookt, het vuur laag zetten en de deksel op de pan doen. Kook het blikje gecondenseerde melk 2 tot 2,5 uur op laag vuur. Let erop, dat het blikje volledig onder water blijft; voeg zonodig extra water toe aan de pan. Als de kooktijd voorbij is, het blikje onder koud stromend water laten schrikken en daarna op het aanrecht volledig laten afkoelen.
Maak de taartbodem door de koude boter in blokjes met de bloem, de suiker en het zout met koele handen fijn te wrijven. Meng er een ei doorheen en kneed het tot een soepel deeg. Als het ei erg klein is, kun je er een tweede ei doorheen mengen. Vorm een bal van het deeg en laat het een half uur rusten in de koelkast. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap, en bekleed hiermee een ingevette taartvorm van Ø23-25 cm. Bak de bodem blind met behulp van bakknikkers of bakbonen in een voorverwarmde oven van 160 graden gedurende 20 minuten. Draai hierna de temperatuur naar 130 graden en bak de bodem nog 15 minuten. Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen.
Smelt de chocolade met de boter au bain-marie in een ruime (glazen of aardewerken) kom. Als alle chocola gesmolten is, de kom apart zetten. Verwarm de eidooiers met de suiker onder voortdurend roeren in een steelpan met dikke bodem op matig vuur. Let op: goed blijven roeren, tot de dooiers half dik zijn. Het vuur mag niet te hoog staan, anders krijg je roerei. Haal de pan van het vuur en roer het chocolade-botermengsel door het eigeel. Goed blijven roeren tot alle klontjes verdwenen zijn. Schenk het chocolademengsel terug in de kom en zet deze in de koelkast om af te koelen.
Sla ondertussen de slagroom stijf in een gekoelde kom met behulp van een gekoelde garde (of als je een handmixer gebruikt: gekoelde gardes). Schep de helft van de slagroom in de kom met het chocolademengsel en vouw de room in de chocolade totdat je geen strepen meer ziet. Schep de chocolademousse dan terug in de kom met de rest van de slagroom en vouw die ook in de mousse.
Open het blikje dulce de leche en besmeer de afgekoelde taartbodem met 2/3 van de inhoud van het blikje. Stort vervolgens de chocolademousse op de dulce de leche en verdeel deze gelijkmatig over de taart (je kunt dit ook doen met behulp van een spuitzak).
Maak de taartbodem door de koude boter in blokjes met de bloem, de suiker en het zout met koele handen fijn te wrijven. Meng er een ei doorheen en kneed het tot een soepel deeg. Als het ei erg klein is, kun je er een tweede ei doorheen mengen. Vorm een bal van het deeg en laat het een half uur rusten in de koelkast. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap, en bekleed hiermee een ingevette taartvorm van Ø23-25 cm. Bak de bodem blind met behulp van bakknikkers of bakbonen in een voorverwarmde oven van 160 graden gedurende 20 minuten. Draai hierna de temperatuur naar 130 graden en bak de bodem nog 15 minuten. Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen.
Smelt de chocolade met de boter au bain-marie in een ruime (glazen of aardewerken) kom. Als alle chocola gesmolten is, de kom apart zetten. Verwarm de eidooiers met de suiker onder voortdurend roeren in een steelpan met dikke bodem op matig vuur. Let op: goed blijven roeren, tot de dooiers half dik zijn. Het vuur mag niet te hoog staan, anders krijg je roerei. Haal de pan van het vuur en roer het chocolade-botermengsel door het eigeel. Goed blijven roeren tot alle klontjes verdwenen zijn. Schenk het chocolademengsel terug in de kom en zet deze in de koelkast om af te koelen.
Sla ondertussen de slagroom stijf in een gekoelde kom met behulp van een gekoelde garde (of als je een handmixer gebruikt: gekoelde gardes). Schep de helft van de slagroom in de kom met het chocolademengsel en vouw de room in de chocolade totdat je geen strepen meer ziet. Schep de chocolademousse dan terug in de kom met de rest van de slagroom en vouw die ook in de mousse.
Open het blikje dulce de leche en besmeer de afgekoelde taartbodem met 2/3 van de inhoud van het blikje. Stort vervolgens de chocolademousse op de dulce de leche en verdeel deze gelijkmatig over de taart (je kunt dit ook doen met behulp van een spuitzak).
Afbeelding
Aantal personen
12.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit recept heb ik zelf bedacht; het is een samenstelling van delen van verschillende andere gerechten, die samengevoegd zijn in één taart.
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 250 gr bloem
- 120 gr harde boter
- 100 gr suiker
- 1 à 2 eieren
- Snuf zout
Voor de dulce de leche:
- 1 blikje gecondenseerde melk
Voor de mousse:
- 210 gr pure chocolade
- 45 gr boter
- 3 eidooiers
- 10 gr suiker
- 500 ml slagroom
- 250 gr bloem
- 120 gr harde boter
- 100 gr suiker
- 1 à 2 eieren
- Snuf zout
Voor de dulce de leche:
- 1 blikje gecondenseerde melk
Voor de mousse:
- 210 gr pure chocolade
- 45 gr boter
- 3 eidooiers
- 10 gr suiker
- 500 ml slagroom
Hulpmiddelen & keukengerei
Beslagkom, steelpan met dikke bodem, au-bain-mariepan, taartvorm Ø23-25 cm, garde/handmixer/keukenmachine, spatel
Leuke tips
Meng de rest van het blikje dulce de leche met een flesje Tova caramelsaus tot je een dikke saus overhoudt (goed roeren!). Schep op een bordje een lepel caramelsaus en smeer deze uit. Eventueel kun je hieroverheen hagelslag of fijngehakte hazelnoten sprenkelen. Leg hier een punt van de taart op en serveer.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Internationaal
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1471541
Homepage ID
1004792
Teller
623
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid