Bereidingswijze
Rooster, indien nodig, de hazelnoten 10 tot 15 minuten in de oven op 180 graden. Af laten koelen en dan fijnmalen.
Verwarm de oven voor op 130 graden. Geen hete lucht.
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Knip dit ruim uit zodat je het goed vast kan vasthouden bij het uitstrijken van het schuim.
Roer, voor het hazelnootschuim, de kristalsuiker en de poedersuiker met het zout in een kom door elkaar.
Meng in een tweede kom het hazelnootmeel met de maizena.
Doe het eiwit in een brandschone kom en klop het met de mixer tot stijve pieken. Daarbij ondertussen, in een langzame stroom, de suiker toevoegen. Als je de mixer uitzet en omhoog trekt moet er een scherpe piek achterblijven die zijn vormbehoudt.
Met de garde het notenmengsel heel voorzichtig toevoegen. Bewerk de eiwitten niet onnodig veel om uitlopen te voorkomen.
Schrap het schuim uit de kom op de bakplaat. Houd het papier vast en strijk het schuim glad. Goed opletten! Het moet overal even dik zijn.
Zet de bakplaat op de onderste richel in de oven en bak het schuim in 1 uur en 15-30 minuten tot het heel licht opkleurt en droog aanvoelt.
Leg het rooster omgekeerd op de bakplaat. Keer rooster en bakplaat in één keer om zo dat het schuim nu op het rooster ligt. Trek het bakpapier er voorzichtig af en laat de de schuimplak afkoelen. (PAS OP, de bakplaat is heet)
Voor de mokka-creme los je de espressopoeder op in het hete water.
Klop de boter in 2 minuten luchtig met de mixer.
Doe er de poedersuiker en de koffie bij en klop grondig tot de creme luchtig is en de suiker goed is opgelost. Dit duurt minstens 5 minuten. Begin met mixen op de laagste snelheid om een wolk van poedersuiker te voorkomen. Zodra de poedersuiker goed gemengd is kan de snelheid verhoogd worden.
Leg de schuimtaart op een vlakke ondergrond en snij het schuim in drie gelijke stukken met een scherp gekarteld mes. (broodmes) Een bot mes zal de plak doen breken.
Bestrijk de eerste plak met 1/3 deel van de creme. Leg de tweede plak erop en besmeer deze ook met 1/3 deel van de mokkacreme.
Leg nu de derde plak erop en strijk alles af met de overgebleven creme.
Strooi er de hazelnoten overheen.
Laat de taart, goed afgedekt, in de koelkast opstijven voordat je hem in stukken snijd.
Bewaren in de koelkast maar serveren op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 130 graden. Geen hete lucht.
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Knip dit ruim uit zodat je het goed vast kan vasthouden bij het uitstrijken van het schuim.
Roer, voor het hazelnootschuim, de kristalsuiker en de poedersuiker met het zout in een kom door elkaar.
Meng in een tweede kom het hazelnootmeel met de maizena.
Doe het eiwit in een brandschone kom en klop het met de mixer tot stijve pieken. Daarbij ondertussen, in een langzame stroom, de suiker toevoegen. Als je de mixer uitzet en omhoog trekt moet er een scherpe piek achterblijven die zijn vormbehoudt.
Met de garde het notenmengsel heel voorzichtig toevoegen. Bewerk de eiwitten niet onnodig veel om uitlopen te voorkomen.
Schrap het schuim uit de kom op de bakplaat. Houd het papier vast en strijk het schuim glad. Goed opletten! Het moet overal even dik zijn.
Zet de bakplaat op de onderste richel in de oven en bak het schuim in 1 uur en 15-30 minuten tot het heel licht opkleurt en droog aanvoelt.
Leg het rooster omgekeerd op de bakplaat. Keer rooster en bakplaat in één keer om zo dat het schuim nu op het rooster ligt. Trek het bakpapier er voorzichtig af en laat de de schuimplak afkoelen. (PAS OP, de bakplaat is heet)
Voor de mokka-creme los je de espressopoeder op in het hete water.
Klop de boter in 2 minuten luchtig met de mixer.
Doe er de poedersuiker en de koffie bij en klop grondig tot de creme luchtig is en de suiker goed is opgelost. Dit duurt minstens 5 minuten. Begin met mixen op de laagste snelheid om een wolk van poedersuiker te voorkomen. Zodra de poedersuiker goed gemengd is kan de snelheid verhoogd worden.
Leg de schuimtaart op een vlakke ondergrond en snij het schuim in drie gelijke stukken met een scherp gekarteld mes. (broodmes) Een bot mes zal de plak doen breken.
Bestrijk de eerste plak met 1/3 deel van de creme. Leg de tweede plak erop en besmeer deze ook met 1/3 deel van de mokkacreme.
Leg nu de derde plak erop en strijk alles af met de overgebleven creme.
Strooi er de hazelnoten overheen.
Laat de taart, goed afgedekt, in de koelkast opstijven voordat je hem in stukken snijd.
Bewaren in de koelkast maar serveren op kamertemperatuur.
Aantal personen
12.00
Vertel iets leuks over dit recept
Oké, het is wat werk maar dan heb je ook wel een heerlijke taart.
Ingrediënten
voor de schuimtaart:
150 gram fijne kristalsuiker
150 gram poedersuiker (gezeefd)
1/4 theelepel zout
75 gram licht geroosterde hazelnoten, fijngemalen
2 eetlepels maïzena
5 eieren m - alleen het eiwit
voor de mokka-botercreme:
3 theelepels instandpoeder voor espresso (1 zakje)
1 eetlepel heet water
300 gram zachte, ongezouten roomboer
350 gram poedersuiker (gezeefd)
voor de decoratie:
100 gram hazelnoten, geroosterd en in grove stukken gehakt
150 gram fijne kristalsuiker
150 gram poedersuiker (gezeefd)
1/4 theelepel zout
75 gram licht geroosterde hazelnoten, fijngemalen
2 eetlepels maïzena
5 eieren m - alleen het eiwit
voor de mokka-botercreme:
3 theelepels instandpoeder voor espresso (1 zakje)
1 eetlepel heet water
300 gram zachte, ongezouten roomboer
350 gram poedersuiker (gezeefd)
voor de decoratie:
100 gram hazelnoten, geroosterd en in grove stukken gehakt
Hulpmiddelen & keukengerei
Mixer met garde
bakblik 28x37 cm (ovenbakplaat)
bakpapier
garde
rooster
bakblik 28x37 cm (ovenbakplaat)
bakpapier
garde
rooster
Leuke tips
Met kerst hebben we naast de hazelnoten ook wat zilveren balletjes over de taart gestrooid.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Internationaal
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1468255
Homepage ID
841731
Teller
95
Bron
www.patesserie.com
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid