Bereidingswijze
1. Smelt de boter op een laag vuur. Zet apart. Giet soja & hazelnootmelk in een kleine kookpot. Verwarm ze. Zet het vuur af. Voeg de gist toe & klop totdat de gist helemaal is opgelost. Laat 5 minuten staan.
2. Hak de hazelnoten in 2.
3. Neem je keukenmachine & plaats je deeghaak. In de kom, doe je de 2 melen & het zout. Mix voor een paar seconden op lage snelheid. Voeg krenten & hazelnoten toe. Dan voeg je de gesmolten boter & de gistmengeling toe. Verhoog de snelheid tot 4 & mix totdat je een samenhangend deeg krijgt dat stretchbaar is. Het is natuurlijk iets minder stretchy omdat hier alléénmaal volkoren melen inzitten & géén tarwebloem! ;)
4. Met hulp van een deegschraper haal je het deeg eruit & kneed je het zo'n 2 minuten extra met je handen. Je wilt het deeg voelen! Olie een grote kom & maak een ronde vorm van het deeg. Plaats deze in de kom. Doe er een gesloten plastic zak over & laat het deeg voor de 1ste keer rijzen voor zo'n 3 uurtjes (of totdat het verdubbeld is).
5.Haal uit de zak & uit de kom & sla de lucht zachtjes uit je deeg. Olie je kom opnieuw & plaats in een gesloten plastic zak & laat het deeg voor de 2de keer rijzen, zo'n 45 minuten tot dat het deeg weer is verdubbeld. Vorm er een rond brood van, goed opbollen ook! Doe het brood in een ronde ingevette bakvorm. Met een borsteltje, water ik de bovenkant & zijkanten van mijn brood & verdeel ik er de speltvlokken over. Dat oogt mooi! Kerf het brood in.
6. Bak het brood in het midden van de oven op 180°C gedurende 30 minuten goudbruin. De bovenkant van het brood mag niet verbranden! Anders verlaag je de temperatuur. Check met een broodthermometer of ze inwendig goed zijn. Als ze 96 °C indiceren, zijn de broden goed gebakken. Zet het broodbakblik op een rooster voor 15 minuten. Dan voorzichtig omdraaien & het brood glijd uit de vorm. Laat het brood volledig afkoelen.
2. Hak de hazelnoten in 2.
3. Neem je keukenmachine & plaats je deeghaak. In de kom, doe je de 2 melen & het zout. Mix voor een paar seconden op lage snelheid. Voeg krenten & hazelnoten toe. Dan voeg je de gesmolten boter & de gistmengeling toe. Verhoog de snelheid tot 4 & mix totdat je een samenhangend deeg krijgt dat stretchbaar is. Het is natuurlijk iets minder stretchy omdat hier alléénmaal volkoren melen inzitten & géén tarwebloem! ;)
4. Met hulp van een deegschraper haal je het deeg eruit & kneed je het zo'n 2 minuten extra met je handen. Je wilt het deeg voelen! Olie een grote kom & maak een ronde vorm van het deeg. Plaats deze in de kom. Doe er een gesloten plastic zak over & laat het deeg voor de 1ste keer rijzen voor zo'n 3 uurtjes (of totdat het verdubbeld is).
5.Haal uit de zak & uit de kom & sla de lucht zachtjes uit je deeg. Olie je kom opnieuw & plaats in een gesloten plastic zak & laat het deeg voor de 2de keer rijzen, zo'n 45 minuten tot dat het deeg weer is verdubbeld. Vorm er een rond brood van, goed opbollen ook! Doe het brood in een ronde ingevette bakvorm. Met een borsteltje, water ik de bovenkant & zijkanten van mijn brood & verdeel ik er de speltvlokken over. Dat oogt mooi! Kerf het brood in.
6. Bak het brood in het midden van de oven op 180°C gedurende 30 minuten goudbruin. De bovenkant van het brood mag niet verbranden! Anders verlaag je de temperatuur. Check met een broodthermometer of ze inwendig goed zijn. Als ze 96 °C indiceren, zijn de broden goed gebakken. Zet het broodbakblik op een rooster voor 15 minuten. Dan voorzichtig omdraaien & het brood glijd uit de vorm. Laat het brood volledig afkoelen.
Afbeelding
Aantal personen
15.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit brood is al verschillende keren gemaakt op mijn engelstalige blog! Ik noeml het ook wel een weekend brood! Héérlijk bij het ontbijt! :)
Je kan het ook hier lezen op mij https://sophiesfoodiefiles2.blogspot.com/2018/11/luxueusroggerozijnenbrood.html
Je kan het ook hier lezen op mij https://sophiesfoodiefiles2.blogspot.com/2018/11/luxueusroggerozijnenbrood.html
Ingrediënten
300 gr 100% roggemeel
200 gr 100% voltarwemeel (T 150)
35 gr zachte ongezouten boter
200 ml ongezoete sojamelk
100 ml met agave gezoete hazelnotenmelk
1 zakje (9 gr) gedroogde vegan gist
75 gr gedroogde kleine krenten
40 gr ontvelde geroosterde hazelnoten
1 + 1/8 teaspoon gemalen zout
om het brood mee te decoreren: water + 20 gr volle roggevlokken
200 gr 100% voltarwemeel (T 150)
35 gr zachte ongezouten boter
200 ml ongezoete sojamelk
100 ml met agave gezoete hazelnotenmelk
1 zakje (9 gr) gedroogde vegan gist
75 gr gedroogde kleine krenten
40 gr ontvelde geroosterde hazelnoten
1 + 1/8 teaspoon gemalen zout
om het brood mee te decoreren: water + 20 gr volle roggevlokken
Hulpmiddelen & keukengerei
keukenmachine of Kenwood
deeghaak
kom
oven
snijplank
scherp mes
deeghaak
kom
oven
snijplank
scherp mes
Leuke tips
Dit brood is een héérlijk volkoren roggerozijnenbrood & ik heb het ook nog volgestopt met geroosterde gehakte hazelnoten & rozijnen om het extra lekker te maken! Lekker met vegan boter & confituur. Smakelijk! :)
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Biologisch
Soort gerecht / gang
Brood
Recept ID
1464901
Homepage ID
2796857
Teller
251
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Koemelkvrij
Kippenei eiwitvrij
Vegetarisch
Gelegenheid