Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 26 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol ¾ van het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm.
Meng het amandelspijs met het ei, tot het makkelijk smeerbaar is en verdeel dit over de bodem. Doe de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, het custardpoeder en de basterdsuiker. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en doe de appelvulling in de taartvorm. Druk de appelvulling stevig aan, dit is erg belangrijk.
Meng voor de kruimels de bloem, de suiker en een snuf zout in een kom en doe daar de in blokjes gesneden boter bij. Maak hier met je vingers een kruimelig deeg van. Verdeel de kruimels over de taart en bak de appelkruimeltaart in 65 tot 80 minuten goudbruin. Indien je oven beschikt over de functie alleen onder-warmte, gebruik die dan de laatste tien minuten zodat de bodem echt goed gaar is. Als de bovenkant van de taart te donker dreigt te worden, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.
Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.
Afbeelding
Aantal personen
16.00
Vertel iets leuks over dit recept
Voor de verjaardag van mijn man wilde ik deze keer een andere appelkruimeltaart bakken dan ik gewend ben te maken. Ik maak eigenlijk altijd de Duitse appelkruimeltaart zoals ik geleerd heb van mijn moeder, op de bakplaat. (recept vind je op mijn pagina) . Maar deze keer wilde ik eens een echte hoge appelkruimeltaart bakken. Ik koos daarvoor de taart van Rutger van den Broek. De taart is prima gelukt, smaakte verrukkelijk en viel heel erg in de smaak bij onze gasten.
Dus weer een lekkere appeltaart bij mijn verzameling appeltaarten op mijn pagina.
Dus weer een lekkere appeltaart bij mijn verzameling appeltaarten op mijn pagina.
Ingrediënten
Voor het deeg
350 gr bloem
2 tl bakpoeder
½ citroen, rasp
¼ tl zout
1 tl vanille-extract
175 gr witte basterd suiker
½ ei
250 gr boter
Voor de vulling
125 gr amandelspijs
½ – 1 ei, losgeklopt
5 à 6 grote goudrenetten of jonagolds, in partjes
2 tl kaneel
3 el custardpoeder
2-4 el witte of bruine basterdsuiker
60 gr donkere rozijnen
Voor de kruimels
120 gr bloem
80 gr suiker ·
snuf zout
80 gr boter, koud
Verder nodig
boter, om in te vetten
poedersuiker, om te bestuiven
350 gr bloem
2 tl bakpoeder
½ citroen, rasp
¼ tl zout
1 tl vanille-extract
175 gr witte basterd suiker
½ ei
250 gr boter
Voor de vulling
125 gr amandelspijs
½ – 1 ei, losgeklopt
5 à 6 grote goudrenetten of jonagolds, in partjes
2 tl kaneel
3 el custardpoeder
2-4 el witte of bruine basterdsuiker
60 gr donkere rozijnen
Voor de kruimels
120 gr bloem
80 gr suiker ·
snuf zout
80 gr boter, koud
Verder nodig
boter, om in te vetten
poedersuiker, om te bestuiven
Hulpmiddelen & keukengerei
springvorm 26 cm
mixer of keukenmachine
deegkom(men)
plastic folie
bakpapier
mixer of keukenmachine
deegkom(men)
plastic folie
bakpapier
Leuke tips
Nog lekkerder met een flinke toef slagroom.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1460039
Homepage ID
886977
Teller
2184
Bron
https://www.rutgerbakt.nl
Drank
Uit
Bookmarked
7
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Sojavrij
Vegetarisch
Gelegenheid