Appeltaart met een twist van de Etna

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 10/07/2017 - 13:33
Bereidingswijze
Week de rozijnen in de rum voordat je met het deeg begint.

Doe de bloem, bakpoeder, suiker en boter in een beslagkom. Snijd de boter met twee messen in blokjes. Kneed alles tot een soepel deeg. Voeg eventueel een weinig koud water (1-2 eetlepels) toe.
Leg op de bodem van de bakvorm bakpapier en smeer deze in met boter. Denk ook aan de rand van de springvorm. Druk het deeg tegen de bodem en de randen tot 4-5 cm.
Leg de rozijnen op de bodem.
Maak de koekjes en de walnoten fijn met de hakmolen en strooi deze over de rozijnen. Schik de appelschijfjes in laagjes in de vorm.
Verwarm de oven alvast voor.
Splits de eieren. Prak de eidooiers door de amandelspijs. Sla de eiwitten stijf en meng daarna de jam erdoor. Meng het eiwitmengsel, het amandelspijsmengsel en gesmolten 40 g. boter. Verdeel dit over de appelschijfjes.
Zet de taart onder het midden in de oven. Bak hem gaar en mooi van kleur.
Bestrooi de taart na het afkoelen met poedersuiker.
Afbeelding
Appeltaart met een twist van de Etna
Appeltaart met een twist van de Etna
Aantal personen
12.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Als kind was ik vaak aan het kokkerellen in het weekend. Het kon echt van alles zijn, maar het leukste was toch taart of cake. Het gezin waar ik in opgroeide waren en zijn enorme zoetekauwen, dus dat zat wel goed.
Mijn moeder had een gasfornuis van Etna. Bij de aanschaf zat een kookboekje met veel zoete recepten. In de loop van het leven is het echt letterlijk stuk gekookt; uit zijn verband, spetters, vlekken en plakkerigheden. Dat boekje heb ik niet meer, maar ik heb in de tweedehands boekhandel iets dergelijks gevonden van iets recenter datum. Veel recepten ken ik nog heel goed, maar deze nog niet.
Dus vandaag, op deze grijze zaterdag in oktober, aan de slag gegaan. Niet alle ingredienten had ik in huis, maar daar weet ik altijd wel raad op. Ik neem de rode appeltjes (soort sterappeltjes) uit mijn eigen tuin, bruine basterdsuiker en engelse abrikozenjam.
Het is een beetje een bewerkelijk recept, maar niet moeilijk en goed te doen als je de tijd ervoor neemt. En de verrassing zit in de bereidingswijze, want het ziet er niet uit als een appeltaart.
De beschrijving van de bereidingswijze neem ik niet zo over uit het boekje, omdat het chaotisch is beschreven.
Ingrediƫnten
375 g bloem, zout, 1 tl bakpoeder, 175 g witte basterdsuiker, 225 g boter (kamertemperatuur), 1-2 eetl. water, 50 g rozijnen, 1-2 eetl. rum, 3-6 fijngemaakte zand- of boterkoekjes, 5-6 in dunne plakjes gesneden appelen, 30 g gehakte walnoten, 2 eieren (kamertemperatuur), 150 g amandelspijs, 2 eetl. abrikozenjam, 40 g boter, poedersuiker
Hulpmiddelen & keukengerei
Beslagkom, mixer, hakmolen, vork, weegschaal, springvorm van 26 cm doorsnee
Gasoven 3-4 of heteluchtoven 180 graden.
Leuke tips
Bestrooi de taart ook eens met een mengsel van poedersuiker en kaneel. Lekker als het echt winter is!
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1455763
Homepage ID
2378779
Teller
417
Bron
ETNA ovengeheimen (60-er of 70-jaren aan het plaatje te zien op de kaft)
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Author Image
KokkieCaCo
Gelegenheid