Bereidingswijze
Bereiding10 min. + 45 min. in de oven
1. Maak met een scherp mes een 15-tal kleine insnijdingen* (zie tip) in de lamsbout en prik er afwisselend stukjes knoflook en stukjes fetakaas in (gebruik hiervoor 1/4 van de fetakaas).
2. Strijk het vlees in met olijfolie en schik in een ovenschotel. Kruid met peper en zout en schuif in een voorverwarmde oven (230 °C). Laat gedurende 15 min. kleuren.
3. Voeg de fijngesnipperde sjalot en de rest van de knoflook, ook fijngesnipperd, toe. Giet er een scheutje vleesbouillon en 1,5 dl droge witte wijn bij. Bedruip het vlees regelmatig met braadvocht. Voeg indien nodig nog wat vleesbouillon toe.
4. Verlaag de temperatuur van de oven tot 190 °C. Laat de lamsbout nog ± 30 min. verder braden, afhankelijk van de dikte en het gewicht. Als u in het vlees prikt, moet het uitlopende vocht nog rozig zijn. Haal het vlees uit de schotel en laat 5 à 10 min. rusten.
5. Maak de braadresten los met de rest van de vleesbouillon. Giet over in een pan en breng aan de kook. Voeg de rest van de fetakaas en de ouzo toe.
6. Als de feta ongeveer gesmolten is, giet u de saus door een zeef. Eventueel kunt u de saus lichtjes binden met instantsausbinder.
Afwerking
Snij het vlees in sneden evenwijdig met het been en geef er de saus apart bij. Dien op met gestoofde venkel of gegrilde tomaten en Griekse pasta of kroketten.
1. Maak met een scherp mes een 15-tal kleine insnijdingen* (zie tip) in de lamsbout en prik er afwisselend stukjes knoflook en stukjes fetakaas in (gebruik hiervoor 1/4 van de fetakaas).
2. Strijk het vlees in met olijfolie en schik in een ovenschotel. Kruid met peper en zout en schuif in een voorverwarmde oven (230 °C). Laat gedurende 15 min. kleuren.
3. Voeg de fijngesnipperde sjalot en de rest van de knoflook, ook fijngesnipperd, toe. Giet er een scheutje vleesbouillon en 1,5 dl droge witte wijn bij. Bedruip het vlees regelmatig met braadvocht. Voeg indien nodig nog wat vleesbouillon toe.
4. Verlaag de temperatuur van de oven tot 190 °C. Laat de lamsbout nog ± 30 min. verder braden, afhankelijk van de dikte en het gewicht. Als u in het vlees prikt, moet het uitlopende vocht nog rozig zijn. Haal het vlees uit de schotel en laat 5 à 10 min. rusten.
5. Maak de braadresten los met de rest van de vleesbouillon. Giet over in een pan en breng aan de kook. Voeg de rest van de fetakaas en de ouzo toe.
6. Als de feta ongeveer gesmolten is, giet u de saus door een zeef. Eventueel kunt u de saus lichtjes binden met instantsausbinder.
Afwerking
Snij het vlees in sneden evenwijdig met het been en geef er de saus apart bij. Dien op met gestoofde venkel of gegrilde tomaten en Griekse pasta of kroketten.
Afbeelding
Aantal personen
5.00
Vertel iets leuks over dit recept
Machtige saus , super lekker !
Ingrediënten
1.5 kg lamsbout (beenhouwerij)
2.5 dl vleesbouillon (1/4 blokje opgelost in 2,5 dl heet water)
1.5 dl droge witte wijn
150 g feta (blok)
2 eetl. ouzo
1 eetl. olijfolie
1 sjalot
2 teentjes knoflook
instantsausbinder
peper en zout
2.5 dl vleesbouillon (1/4 blokje opgelost in 2,5 dl heet water)
1.5 dl droge witte wijn
150 g feta (blok)
2 eetl. ouzo
1 eetl. olijfolie
1 sjalot
2 teentjes knoflook
instantsausbinder
peper en zout
Leuke tips
Maak de insnijdingen in de lamsbout altijd evenwijdig met de richting van de vezels. Zo behoudt het vlees het maximum aan sappen.
drink er eens een Nemea Réserve 2007 Tsantali uit Griekenland bij !
Omwille van z'n dieprode kleur kreeg Nemea de bijnaam 'bloed van Herakles'. De wijn ruikt en smaakt naar rijp fruit en wilde kruiden. Zijn pittige smaak past perfect bij gegrild vlees en zuiderse gerechten.
drink er eens een Nemea Réserve 2007 Tsantali uit Griekenland bij !
Omwille van z'n dieprode kleur kreeg Nemea de bijnaam 'bloed van Herakles'. De wijn ruikt en smaakt naar rijp fruit en wilde kruiden. Zijn pittige smaak past perfect bij gegrild vlees en zuiderse gerechten.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Grieks
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1451855
Homepage ID
1090993
Teller
305
Bron
colruyt
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid