Bereidingswijze
Voorbereiding:
Snijd ongeveer 1,5 tot 2 centimeter van de onderkant van de asperges af en leg ze 30 minuten in koud water.
Schil de asperges met een dunschiller vanaf vlak onder de kop naar beneden. Ga twee keer helemaal rond en schil iets overlappend, zodat er geen randje schil meer overblijft.
Snijd de asperges in kleine stukjes.
Snipper de sjalot.
Schil de komkommers en snijd in blokjes. Houd een paar blokjes apart.
Koken:
Breng in een pan de helft van het water aan de kook en los het bouillonblokje erin op. Zet het vuur uit, voeg de rest van het water toe en roer goed door. Laat afkoelen.
Doe de aspergestukjes in een andere pan. Laat 4-5 minuten in ruim water koken.
Giet de aspergestukjes af en zet ze in koud water om af te koelen.
Houd een paar aspergekopjes apart en doe de rest van de aspergestukjes in een keukenmachine of blender.
Doe ook de komkommer, de sjalot en het citroensap in de machine en pureer.
Voeg, terwijl de machine draait, langzaam de bouillon toe. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Doe de soep in een kom of pan en laat nog minimaal een half uur goed doorkoelen in de koelkast.
Serveren:
Verdeel de soep over kommen of glazen.
Garneer met de garnalen en de apart gehouden komkommerblokjes. Zet in elk kommetje of glas een aspergekopje.
Druppel eventueel wat extra vierge olijfolie over de soep voor het serveren.
Snijd ongeveer 1,5 tot 2 centimeter van de onderkant van de asperges af en leg ze 30 minuten in koud water.
Schil de asperges met een dunschiller vanaf vlak onder de kop naar beneden. Ga twee keer helemaal rond en schil iets overlappend, zodat er geen randje schil meer overblijft.
Snijd de asperges in kleine stukjes.
Snipper de sjalot.
Schil de komkommers en snijd in blokjes. Houd een paar blokjes apart.
Koken:
Breng in een pan de helft van het water aan de kook en los het bouillonblokje erin op. Zet het vuur uit, voeg de rest van het water toe en roer goed door. Laat afkoelen.
Doe de aspergestukjes in een andere pan. Laat 4-5 minuten in ruim water koken.
Giet de aspergestukjes af en zet ze in koud water om af te koelen.
Houd een paar aspergekopjes apart en doe de rest van de aspergestukjes in een keukenmachine of blender.
Doe ook de komkommer, de sjalot en het citroensap in de machine en pureer.
Voeg, terwijl de machine draait, langzaam de bouillon toe. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Doe de soep in een kom of pan en laat nog minimaal een half uur goed doorkoelen in de koelkast.
Serveren:
Verdeel de soep over kommen of glazen.
Garneer met de garnalen en de apart gehouden komkommerblokjes. Zet in elk kommetje of glas een aspergekopje.
Druppel eventueel wat extra vierge olijfolie over de soep voor het serveren.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
In Zuid-Europese landen eten ze het al lang: koude soep. Het is misschien even wennen, maar het is een heerlijk verfrissend voorjaarsgerecht. Wij maken ‘m met lokale lekkernijen: Hollandse asperges en garnaaltjes.
Ingrediënten
500 gram witte asperges
5 deciliter water
2 groentebouillonblokjes
1 sjalotje
4 theelepel(s) citroensap
zout en peper
100 gram Hollandse garnalen
2 eetlepels olijfolie extra vierge
2 komkommer(s)
5 deciliter water
2 groentebouillonblokjes
1 sjalotje
4 theelepel(s) citroensap
zout en peper
100 gram Hollandse garnalen
2 eetlepels olijfolie extra vierge
2 komkommer(s)
Leuke tips
Dit recept is ook lekker met groene asperges!
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Streekgerecht
Recept ID
1451747
Homepage ID
2665507
Teller
125
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid