Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 200 graden boven- en onderwarmte of 175 graden hetelucht.
Bodem van de springvorm bekleden met bakpapier.
Rand van de vorm niet invetten anders komt het deeg niet hoog.
Eieren splitsen.
Eiwit stijfkloppen met een mespunt zout
Beetje bij beetje 75 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker oor het eiwit kloppen.
Eidooiers door het stijfgeklopte eiwit kloppen.
Bakmeel en maïzena zeven en met een spatel voorzichtig door het ei spatelen.
Deeg verdelen over de bakvorm.
In het midden van de voorverwarmde oven plm. 20- 25 minuten bakken tot het deeg een goudbruine kleur heeft gekregen.
750 gram appels schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden.
Appels aan de kook brengen met 300 ml appelsap, plm. 4 minuten koken (de appelstukjes moeten nog een beetje beet hebben). Appels in een zeef laten uitlekken en het sap hierbij opvangen.
Ondertussen het puddingpoeder met 5 eetlepels appelsap en 50 gram suiker door elkaar roeren.
Opgevangen sap van de appelstukjes weer in de pan doen, aan de kook brengen en het samen met het puddingpoedermengsel plm. 1 minuut zachtjes laten koken.
Van de warmtebron afhalen en de appelstukjes hierdoor mengen. Af laten koelen.
Kwark en roomkaas met 2 zakjes vanillesuiker en 125 gram suiker door elkaar mixen (niet te lang dan wordt het te dun).
Amarettini in een diepvrieszakje met behulp van een deegrol in grove kruimels verdelen.
Taartbodem 1x doorsnijden (is je bodem te dun uitgevallen, maak dan nog een extra bodem, dat heb ik een keer gedaan en beviel mij prima).
5 eetlepels appelsap en 5 eetlepels amaretto met elkaar mengen.
Deegbodems hiermee besprenkelen.
Op de onderste bodem plm. 1 cm van de kwark/roommengsel verdelen.
Hierop de appelcompôte verdelen en glad strijken.
Plm. 2/3 van de rest van de kwark/roommassa over de appelcompôte verdelen (rest is voor de afwerking).
Hierna de 2e deeglaag erop zetten.
Taart met de resterende kwark/roommassa bestrijken.
Overgebleven appel schillen, in plakjes snijden en met citroensap besprenkelen (ik heb de schijfjes even in een pannetje zacht laten worden in het citroensap) en de taart met de stukjes amarettini en de appelschijfjes versieren. (zie foto)
Bodem van de springvorm bekleden met bakpapier.
Rand van de vorm niet invetten anders komt het deeg niet hoog.
Eieren splitsen.
Eiwit stijfkloppen met een mespunt zout
Beetje bij beetje 75 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker oor het eiwit kloppen.
Eidooiers door het stijfgeklopte eiwit kloppen.
Bakmeel en maïzena zeven en met een spatel voorzichtig door het ei spatelen.
Deeg verdelen over de bakvorm.
In het midden van de voorverwarmde oven plm. 20- 25 minuten bakken tot het deeg een goudbruine kleur heeft gekregen.
750 gram appels schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden.
Appels aan de kook brengen met 300 ml appelsap, plm. 4 minuten koken (de appelstukjes moeten nog een beetje beet hebben). Appels in een zeef laten uitlekken en het sap hierbij opvangen.
Ondertussen het puddingpoeder met 5 eetlepels appelsap en 50 gram suiker door elkaar roeren.
Opgevangen sap van de appelstukjes weer in de pan doen, aan de kook brengen en het samen met het puddingpoedermengsel plm. 1 minuut zachtjes laten koken.
Van de warmtebron afhalen en de appelstukjes hierdoor mengen. Af laten koelen.
Kwark en roomkaas met 2 zakjes vanillesuiker en 125 gram suiker door elkaar mixen (niet te lang dan wordt het te dun).
Amarettini in een diepvrieszakje met behulp van een deegrol in grove kruimels verdelen.
Taartbodem 1x doorsnijden (is je bodem te dun uitgevallen, maak dan nog een extra bodem, dat heb ik een keer gedaan en beviel mij prima).
5 eetlepels appelsap en 5 eetlepels amaretto met elkaar mengen.
Deegbodems hiermee besprenkelen.
Op de onderste bodem plm. 1 cm van de kwark/roommengsel verdelen.
Hierop de appelcompôte verdelen en glad strijken.
Plm. 2/3 van de rest van de kwark/roommassa over de appelcompôte verdelen (rest is voor de afwerking).
Hierna de 2e deeglaag erop zetten.
Taart met de resterende kwark/roommassa bestrijken.
Overgebleven appel schillen, in plakjes snijden en met citroensap besprenkelen (ik heb de schijfjes even in een pannetje zacht laten worden in het citroensap) en de taart met de stukjes amarettini en de appelschijfjes versieren. (zie foto)
Afbeelding
Aantal personen
16.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze taart heb ik nu al 2x gemaakt. Eénmaal voor de koffiemiddag in het verzorgingstehuis en éénmaal voor de verjaardag van de zoon van onze buren waar we uitgenodigd waren.
Tweemaal een groot succes.
Tijdens de koffiemiddag in het verzorgingstehuis was mijn taart (er zijn altijd 3 taarten) als eerste op en kreeg ik een compliment van een 100-jarige bewoonster. Leuk toch?
Tweemaal een groot succes.
Tijdens de koffiemiddag in het verzorgingstehuis was mijn taart (er zijn altijd 3 taarten) als eerste op en kreeg ik een compliment van een 100-jarige bewoonster. Leuk toch?
Ingrediënten
3 eieren (M)
zout
75 + 50 + 125 gram suiker
3 zakjes vanillesuiker
50 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram maïzena
750 gram appels + 1 appel om te garneren (Elstar)
100 ml + 300 ml appelsap
1 pakje vanillepuddingpoeder om te koken (geschikt voor 1/2 ltr melk)
plm. 75 gram amarettini
500 gram magere kwark
500 gram roomkwark
500 gram roomkaas
5 eetlepels amaretto
1 eetlepel citroensap
zout
75 + 50 + 125 gram suiker
3 zakjes vanillesuiker
50 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram maïzena
750 gram appels + 1 appel om te garneren (Elstar)
100 ml + 300 ml appelsap
1 pakje vanillepuddingpoeder om te koken (geschikt voor 1/2 ltr melk)
plm. 75 gram amarettini
500 gram magere kwark
500 gram roomkwark
500 gram roomkaas
5 eetlepels amaretto
1 eetlepel citroensap
Hulpmiddelen & keukengerei
bakpapier
springvorm 26 cm doorsnede
mixer of keukenmachine
2 beslagkommen
pannetje voor de appelcompote
zeef
springvorm 26 cm doorsnede
mixer of keukenmachine
2 beslagkommen
pannetje voor de appelcompote
zeef
Leuke tips
Heerlijke feestelijke taart.
Zonder de amarettini en de appelschijfjes bovenop kan de taart heel goed worden ingevroren.
Zonder de amarettini en de appelschijfjes bovenop kan de taart heel goed worden ingevroren.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Duits
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1451369
Homepage ID
886977
Teller
3561
Bron
tijdschrift Kochen & Geniessen 9/2013 recept iets aangepast
Drank
Uit
Bookmarked
14
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Sojavrij
Gelegenheid