Bereidingswijze
1.Kipfilet met tonijncrème (plm. 20 stuks)
5 plakken kipfilet (broodbeleg)
1 klein blikje tonijn
mayonaise of halvanaise
1 eetlepel uitgelekte kappertjes
1 eetlepel fijngehakte bieslook
cocktailprikkers
Tonijn uitlekken. Zoveel mayonaise tot een stevige smeuïge massa ontstaat. Bieslook en uitgelekte kappertjes erdoor roeren. Kipfilet bestrijken met tonijncrème en oprollen. Elk plakje in 4 stukjes snijden. Prikker er in. Met snijkant naar boven op schaal leggen.
2.Kipfilet met rucola en rode pesto
5 plakjes kipfilet (broodbeleg)
1 bakje rode pesto
30 gram rucola
cocktailprikkers
Plakjes kipfilet insmeren met rode pesto. Paar blaadjes rucola erover verdelen. Rolletjes oprollen. Vastzetten met cocktailprikker.
3.Kipfilet met mango-chutney
5 plakjes kipfilet (broodbeleg)
mango chutney
cocktailprikkers
Besmeer de plakjes kipfilet dun met de mango chutney. Rol de plakjes op en snij ze in hapklare stukjes. Prikker erin en smullen maar.
4.Gerookte zalm met asperges
100 gram plakjes gerookte zalm
1 potje of blikje dunne asperges
cocktailprikkers
Asperges goed uitlekken. Steeds 2 asperges om en om in een plakje gerookte zalm rollen. Doorsnijden zodat je kleine rolletjes krijgt. Vastzetten met cocktailprikker.
5.Gerookte zalm met komkommer en dille
1 komkommer
100 gram gerookte zalm in plakjes
3 eetlepels gehakte dille of bieslook
cocktailprikkers
Komkommer schillen. Verticaal in 4-en snijden. Zaadlijsten verwijderen. Dunne reepjes snijden iets groter dan het plakje zalm waarin het gewikkeld wordt. (Komkommer moet er aan beide zijden iets uitsteken) Met dille bestrooien en in plakje gerookte zalm wikkelen. Vastzetten met cocktailprikker.
6.Hamrolletjes met roerei en peterselie
100 gram gekookte achterham
3 eieren
peper, zout
boter
2 eetlepels gehakte peterselie
cocktailprikkers
Klop de eieren los. Kruiden met peper en zout. Verhit wat boter in een koekenpan en bak hiervan roerei. (Met houten lepel roeren tijdens het bakken) Roer de peterselie door het ei en laat het een beetje afkoelen.
Bestrijk de plakken ham met het roerei. Rol op. Snij de plakken doormidden en steek vast met een prikkertje.
7.Hamrolletjes met roompaté
100 gram gekookte achterham
100 gram roompaté
1 eetlepel port of sherry
cocktailprikkers
Roer de paté los met de port of sherry. Besmeer de plakken ham met de paté. Rol de plakken ham op en snij ze in twee of drie stukken. Zet vast met een cocktailprikker.
8.Salami met geroosterde paprika en olijven
100 gram salami
2 geroosterde rode paprika's uit een pot (Lidl of AH)
met piment gevulde olijven
cocktailprikkers
Laat de paprika's uitlekken en verwijder eventuele zwarte velletjes en pitjes. Snij de paprika in vierkante stukjes.
Vouw de salami in tweeën (kleine plakjes) of in vieren (grote plakken).
(je kunt natuurlijk ook dikke plakjes smalle salami gebruiken!)
Leg hierop een stukje gegrilde paprika en een olijf. Zet vast met een prikker.
9.Rauwe ham met rucola en pijnboompitten (12 stuks)
100 gram rauwe ham
plm. 30 gram rucola
1 eetlepel pijnboompitten
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamico-azijn
zout, peper
cocktailprikkers
Pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin roosteren. Van olie, azijn en peper een dressing kloppen. Rucola en pijnboompitten met dressing vermengen.
Steeds wat rucola en pijnboompitten in een plakje rauwe ham rollen.
Vastzetten met een cocktailprikker.
10.Serranoham met rucola en pesto
100 gram Serranoham of andere rauwe ham
1 bakje of potje rode of groene pesto
plm. 30 gram rucola
cocktailprikkers
Bestrijk de plakjes ham met de pesto. Leg hierop een bundeltje rucola. Rol de plakjes op. Vastzetten met een cocktailprikker.
11.Oosterse rosbiefrolletjes
200 gram plakjes rosbief (liefs gekruide rosbief)
1 kleine komkommer
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
sesamolie
3 eetlepels sojasaus (Japanse of Chinese)
plm. 1 theelepel wasabi (Japanse mierikswortel)
cocktailprikkers
Was de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snij de komkommer in smalle reepjes van plm. 12 cm lengte. Fruit de knoflook zachtjes in 1 eetlepel sesamolie. Blus af met de sojasaus en neem van het vuur.
Strijk over elk plakje rosbief een heel klein beetje wasabi. Kwast in met de knoflookolie. Leg steeds een paar reepjes komkommer op de rosbief en rol op. Zet vast met een cocktailprikkers.
12.Gerookte eendenborst met sherrypruimen
5 of 6 gewelde pruimen zonder pit (hoeveelheid afhankelijk van aantal plakjes
eendenborst)
1 eetlepel droge sherry
1 pakje gerookte eendenborstfilet (plm. 125 gram)
4 eetlepels sinaasappelmarmelade of cranberrycompote
cocktailprikkers
Pruimen halveren en de snijvlakken besprenkelen met sherry. Plm. 5 minuten laten intrekken.
Elk plakje eendenborst bestrijken met de marmelade of cranberrycompote. Hierop een halve pruim leggen en oprollen. Vastzetten met cocktailprikker.
13.Chorizohoorntjes met olijven en paprika
24 plakjes chorizo worst (plm. 150 gr)
24 groene olijven gevuld met piment
1 kleine rode paprika
cocktailprikkers
Olijven goed laten uitlekken. Paprika schoonmaken en wassen. In kleine blokjes snijden.
Olijf op plakje worst leggen. Plakje oprollen tot hoorntje. Stukje paprika erop en vastzetten met cocktailprikker.
14.Olijven in een plakje ontbijtspek
24 olijven gevuld met piment
12 lange plakjes ontbijtspek
cocktailprikkers
Ontbijtspek doormidden snijden. Olijven in half plakje spek rollen. Vastzetten met cocktailprikker. Even zachtjes bakken in een droge anti-aanbak koekenpan of even onder de grill.
15.Gedroogde pruimen in bacon
12 voorgeweekte gedroogde pruimen zonder pit
1 glas whisky of sherry
12 plakjes bacon
cocktailprikkers
Gedroogde pruimen een nachtje in wat whisky of sherry marineren.
Volgende dag in plakje bacon wikkelen en vastzetten met cocktailprikkers.
Even in de magnetron of in een voorverwarmde oven (200 graden) en ….smullen maar!
16.Soepstengels met rucola en rauwe ham of salami
Wikkel een plakje rauwe ham of salami samen met wat blaadjes rucola of basilicum om een soepstengel.
17.Courgettestengels met rauwe ham
1 rechte courgette
100 gram rauwe ham
geraspte parmezaanse
groene pesto
Verwarm de grill of oven voor. Snij de courgette door midden en verdeel beide helften in 8 lange repen van plm. 8 cm. met schil. Omwikkel elke reep spiraalvormig met een reep rauwe ham. Leg de stengels op de bakplaat met de schil naar beneden en bestrooi deze met de parmezaanse kaas. Laat onder de grill licht kleuren.
Lekker met een dip van groene pesto
18.Witlof schelpje gevuld met tonijnsalade
12 kleine blaadjes witlof
Bakje tonijnsalade of een andere lekkere salade
Fijngehakte peterselie
Vul kleine blaadjes witlof met wat tonijnsalade. Bestrooi met gehakte peterselie.
19.Hamblokjes met knoflookolijven
Plak achterham van plm. 1 – 1 ½ cm dikte
Knoflookolijven
cocktailprikkers
Plak ham in blokjes snijden. Steeds een blokje ham met olijf aan een prikker steken.
20.Hamblokjes met druiven
Plak achterham van plm. 1 – 1 ½ cm dikte
Blauwe en groene druiven
cocktailprikkers
Ham in blokjes snijden. Op elk blokje een druif vastzetten met een prikker.
21.Hamblokjes met ananas
Plak achterham van plm. 1 – 1 ½ cm dikte
1 klein blikje ananas (uitgelekt en in blokjes gesneden)
cocktailprikkers
Ham in blokjes snijden. Op elk blokje een stukje ananas vastzetten met een prikker.
22.Ham-kiwi spiesjes
Plak achterham van plm. 1 – 1 ½ cm dikte
2 rijpe kiwi's
honing
cocktailprikkers
Ham in blokjes snijden. Kiwi's schillen en in dikke plakken snijden. Plakken halveren. Ham met honing bestrijken. Hierop stukje kiwi vastzetten met een prikker.
23.Artisjokharten met salami
1 potje gemarineerde artisjokharten
100 gram plakjes salami
cocktailprikkers
Laat de artisjokharten uitlekken en snij grote exemplaren kleiner. Rol een artisjokhartje in een plakje salami of vouw het plakje salami in vieren en zet de artisjok erbovenop vast met een cocktailprikker.
24.Komkommer met zalmsalade
1 kleine komkommer
zout
1 bakje zalmsalade
1 hardgekookt ei
fijngesneden bieslook
Was de komkommer. Snij van beide uiteinden de punten af. Snij de komkommer in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten en bestrooi de komkommer met zout. Leg de komkommer met de snijkanten naar beneden in een zeef en laat de komkommer een half uurtje goed uitlekken. Verwijder het zout met keukenpapier.
Pel het ei en prak het ei fijn. Vermeng het ei met de zalmsalade.
Snij de komkommer in hapklare stukken. Vul de komkommerholtes met de zalmsalade. Garneer eventueel met wat fijngesneden bieslook.
25.Gevulde tomaten met guacamole
1 bakje kerstomaatjes
1 bakje kant en klare guacamole bij AH (of zelfgemaakt zie recept hieronder)
geroosterde amandelen
wat takjes koriander of peterselie
Kerstomaten wassen, uithollen en goed laten uitlekken.
Vullen met de guacomole. Bestrooien met geroosterde amandelen en garneren met koriander of peterselie.
26.Guacomole (zelfgemaakte)
1 grote rijpe avocado
1 1/2 eetlepel citroensap
1 kleine ui
1 kleine tomaat
2-3 snufjes zout
1 1/2 eetlepel mayonaise
1 teentje knoflook (geperst)
crackers of nacho-chips
De avocado doormidden snijden en de pit er uithalen.
Het vruchtvlees er uit lepelen.
Avocadovlees in een schaaltje leggen. Citroensap erover heen sprenkelen.
Met een vork avocado fijnprakken in het citroensap.
Ui pellen en snipperen.
Tomaat in kleine blokjes snijden. Geperste knoflook, uisnippers en tomatenblokjes door de avocado mengen.
De guacamole serveren met crackers of chips.
27.Kerstomaatjes met garnalen
1 bakje kerstomaatjes
150 gram (liefst) kleine garnalen
2 lente-uitjes
2 theelepels citroensap
2 theelepels mayonaise
Kerstomaatjes uithollen. Lente-uitjes schoonmaken en alleen het witte gedeelte heel fijn snijden (rest wordt niet gebruikt). Garnalen vermengen met lente-ui, mayonaise en wat citroensap. Tomaatjes hiermee vullen.
28.Kerstomaatjes met pesto en pijnboompitten
1 bakje kerstomaatjes
1 bakje verse groene pesto
geroosterde pijnboompitten
Kerstomaatjes uithollen en even goed laten uitlekken. Vullen met pesto.
Garneren met pijnboompitten.
29.Poffertjes met gerookte zalm
1 zak kant en klare poffertjes
125 ml creme fraiche
citroensap
peper
100 gr gerookte zalm
bieslook
Poffertjes opensnijden en heel even verwarmen in de oven. Ondertussen een mengseltje maken van crème fraiche, citroensap en wat peper.
Dit tussen de opengesneden poffertjes smeren. Hierop een plakje gerookte zalm en wat bieslook.
30.Poffertjes met paling en zure room
1 zak kant en klare poffertjes
125 ml zure room
peper, zout
100 gr gerookte paling
gehakte peterselie
Poffertjes opensnijden en heel even verwarmen in de oven.
Zure room wat kruiden met peper, zout en wat gehakte peterselie. Zure room tussen de opengesneden poffertjes smeren. Hierop een stukje paling en wat peterselie.
31.Omeletrolletjes met zalmmayonaise (plm. 30 stuks)
5 eieren
peper, zout
boter om te bakken
1 blikje zalm (liefst rode zalm)
2 eetlepels mayonaise
wat fijngehakte peterselie of bieslook
cocktailprikkers
Klop de eieren met peper en zout los. Bak hiervan 5 dunne omeletjes. Laat de zalm uitlekken en verdeel deze in kleine stukjes. Maak er met de mayonaise, peterselie of bieslook. peper en zout een smeuïge, kruidige massa van. Besmeer de omeletjes met de zalmcrème en rol ze op. Snij elke omelet in 6 stukjes. Zet vast met een cocktailprikkers.
32.Omeletrolletjes met paté (plm. 30 stuks)
5 eieren
peper, zout
boter om te bakken.
150 gram roompaté
wat (koffie)melk of scheutje port of sherry (is nog lekkerder)
cocktailprikkers
Klop de eieren met peper en zout los. Bak hiervan 5 dunne omeletjes. Prak de paté fijn met de melk, port of sherry. Maak er een smeuïge massa van. Besmeer de omeletjes met de paté en rol ze op. Snij elke omelet in 6 stukjes. Zet vast met een cocktailprikkers.
33.Pikante omeletrolletjes met geroosterde paprika en mosterdmayonaise
5 eieren
zout, peper
1/2 theelepel pittige paprikapoeder of cayennepeper
1 lente-uitje
2 geroosterde paprika's (uit pot)
2 el fijngehakte peterselie
1 el olijfolie
1-2 el mayonaise
1-2 theel mosterd
cocktailprikkers
Eieren loskloppen met zout, peper, 2 eetlepels water. Lente-ui en paprika in kleine stukjes snijden en samen met de peterselie door het losgeklopte ei mengen.
Bak hiervan dunne omeletjes in de olijfolie.
Vermeng de mayonaise met de mosterd. Besmeer de omeletjes hiermee. Rol ze op en verpak ze in folie. Laat ze in de koelkast as opstijven.
Snij de omeletjes voor het opdienen in smalle reepjes. Zet de reepjes vast met prikker.
34.Omeletrolletjes met tomatentapenade en basilicum
5 eieren
peper, zout
blaadjes basilicum
1 potje of bakje tomatentapenade
1 teentje knoflook (geperst)
2 eetlepels olijfolie
cocktailprikkers
Klop de eieren los met de knoflook, peper en zout. Verhit de olie en bak hiervan plm. 5 omeletjes.
Besmeer de omeletjes met de tomatentapenade en leg er wat blaadjes basilicum op.
Rol de omeletjes op. Snij ze in 5 of 6 stukken en zet vast met een prikker.
35.Omeletsushi met lente-uitjes
3 eieren
3 lente-uitjes
1 ½ cm verse gemberwortel
1 eetlepel Japanse sojasaus
1 eetlepel sesamolie
2 teentjes knoflook
2 eetlepels fijngesneden bieslook
peper, zout
zonnebloem- of arachide olie om te bakken
Maak de lente-uitjes schoon en snij ze in hele fijne reepjes.
Maak de gemberwortel schoon en hak dit heel erg fijn.
Pel en snipper de knoflook heel fijn.
Klop de eieren los met 2 eetlepels water. Maak de eieren op smaak met sojasaus, sambal, peper en zout. Roer de lente-uitjes, gemberwortel en knoflook erdoor. Laat het eimengsel een half uurtje rusten.
Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak 2 grote omeletten. Eerst 1 oprollen. Die op de ander leggen en dan nog een keer samen oprollen. Snij hiervan stukjes van plm. 4 cm.
Lekker met zoete chilisaus.
36.Flensjesrolletjes met tonijnmousse ( plm. 48 stuks)
150 gram zelfrijzend bakmeel
peper, zout
2 eieren
melk
boter om te bakken
1 blikje tonijn op water (ook lekker met zalm)
2 eetlepels crème fraiche
1 eetlepel mayonaise
2 fijngehakte augurkjes
zout, peper
Cocktailprikkers en koekenpan
Maak een flensjesbeslag van zelfrijzend bakmeel, peper, zout, eieren en melk en bak hiervan 12 kleine flensjes. Vermeng de tonijn met de crème fraîche, mayonaise en augurkjes. Maak op smaak met peper en zout.
Besmeer de flensjes met het tonijnmengsel. Rol de flensjes op, pak ze in folie en laat ze een uurtje opstijven in de koelkast.
Snij – voor het opdienen - de zijkanten weg. Snij de flensjes elk in 6 schuine stukjes. Zet vast met cocktailprikker.
37.Tortillarolletjes met krab (surimisticks) (plm. 18 stuks)
3 bosuitjes (in dunne reepjes)
1 pakje surimisticks (= krabsticks) (plm. 200 gram) (in reepjes)
3 bloemtortilla´s
6 el zoete chili loempiasaus
1 bakje alfalfa (o.a. verkrijgbaar bij AH)
cocktailprikkers
Tortilla´s bestrijken met chilisaus. Bosui, surimi en alfalfa erover verdelen. Oprollen en vastzetten met cocktailprikker en evt. bijsnijden. Elke tortilla in 6 stukken snijden.
38.Pittige tortilla met courgette en gedroogde tomaten
1 dunne courgette (plm. 300 gr)
5 gedroogde tomaten (op olie en uitgelekt)
1 rode Spaanse peper
2 teentjes knoflook
2 el fijngehakte peterselie
2 el olijfolie
zout, peper
8 eieren
3 el slagroom
nootmuskaat
rechthoekige bakvorm
bakpapier
Courgette wassen en in 1/2 cm dikke plakken snijden.
Gedroogde tomaten in kleine stukjes snijden.
Van Spaanse peper pitjes verwijderen en heel fijn snipperen.
Knoflook pellen en snipperen.
2 el olie verhitten en courgetteplakjes hierin rondom goudbruin bakken.
Stukjes rode peper en knoflook even meebakken. Kruiden met zout en peper.
Op keukenpapier laten uitlekken.
Eieren loskloppen met slagroom, peterselie, zout, peper en nootmuskaat.
Oven voorverwarmen op 200gr. C.
Bakvorm bekleden met bakpapier.
Courgettes verdelen over de vorm.
Eimassa erover gieten en afgedekt met bakpapier of aluminiumfolie in het midden van de oven bakken tot het ei is gestold (plm. 15-20 minuten).
Tortilla af laten koelen en in stukjes snijden.
39.Kiphapjes met ontbijtspek
± 350 gram kipfilet
200 gram ontbijtspek of bacon
ketjap
Oosterse kruiden (bijvoorbeeld: Ketoembar, Djahé, Laos, Djintan)
pittig sausje (bijv. zoetzure chilisaus)
cocktailprikkers of satéprikkers
Snij de kipfilet in kleine stukjes. (Er moet een plakje ontbijtspek of bacon omheen kunnen dus ook niet al te klein).
Marinade maken van ketjap en oosterse kruiden. Ik gebruik van alles wat. Ketoembar, Djahe, Laos, Djintan, knoflook (geen peper of zout).Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken die je zelf lekker vind. Kip een paar uurtjes marineren. Dan elk stukje kip in een stukje ontbijtspek rollen. Steeds 2 stukjes aan een prikker (bij satéprikkers meer dus).
Kiphapjes zachtjes bakken in de koekenpan of in de oven op 200 graden.
Serveren met pittige chilisaus of pindasaus.
40.Kipfiletspiesjes Italiaans (plm. 30 stuks)
500 gram kipfilet
1 bakje rode pesto
2 eetlepels olijfolie
cocktailprikkertjes
Kipfilet in blokjes snijden. Pesto vermengen met olijfolie.
Aan elke cocktailprikker 2 stukjes kipfilet prikken.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Op een met bakpapier bekleden bakplaat in het midden van de oven kipfiletprikkers in plm. 15 minuten bruin bakken. Af en toe even omscheppen.
Kan koud of warm worden opgediend. Lekker met gazpachodip (zie recept hieronder).
41.Gazpachodip
½ komkommer
½ rode paprika
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
2 vleestomaten
1 el citroensap
2 el olijfolie
zout, peper
Alles schoonmaken en in stukken snijden. In keukenmachine of met staafmixer pureren. Op smaak maken met zout, peper, wat olijfolie en citroensap.
42. Kiphapjes met ontbijtspek
± 350 gram kipfilet
200 gram ontbijtspek of bacon
ketjap
Oosterse kruiden (bijvoorbeeld: Ketoembar, Djahé, Laos, Djintan)
pittig sausje (bijv. zoetzure chilisaus)
cocktailprikkers of satéprikkers
Snij de kipfilet in kleine stukjes. (Er moet een plakje ontbijtspek of bacon omheen kunnen dus ook niet al te klein).
Marinade maken van ketjap en oosterse kruiden. Ik gebruik van alles wat. Ketoembar, Djahe, Laos, Djintan, knoflook (geen peper of zout).Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken die je zelf lekker vind. Kip een paar uurtjes marineren. Dan elk stukje kip in een stukje ontbijtspek rollen. Steeds 2 stukjes aan een prikker (bij satéprikkers meer dus).
Kiphapjes zachtjes bakken in de koekenpan of in de oven op 200 graden.
Serveren met pittige chilisaus of pindasaus.
48.Paprika uit Pimonte (12 stuks)
4 grote gele paprika`s
3 teentjes knoflook
2 – 3 tomaten
1 blikje ansjovis in olie
2 eetl olijfolie
2 eetl fijngehakt peterselie
Grote ovenschaal of bakblik
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de paprika`s in 3 stukken en maak deze schoon.
Pel de knoflook en snij ze in dunne plakjes.
Was de tomaten en snij deze in plakjes.
Laat de ansjovis uitlekken. Bewaar de olie. Hak de ansjovis fijn.
Leg de stukken paprika in een ovenschaal of op een bakblik.
Verdeel de knoflook, tomaten en ansjovis over de paprika.
Druppel wat van de ansjovisolie en olijfolie over de paprika's.
Zet de schaal plm. 30 minuten in de oven.
Bestrooi de paprika stukken met peterselie.
Verrukkelijk!!! met stokbrood.
49.Garnalen in knoflooksaus
12 grote garnalen (gamba's) (gepeld en afgespoeld)
zout en peper
2 eetlepels citroensap
2 teentjes knoflook (geperst)
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels fijngehakte peterselie
cocktailprikkers
Oven voorverwarmen op 220 graden.
Meng de olijfolie met zout, peper, knoflook en citroensap.
Meng de garnalen door de gekruide olie. Leg de garnalen in ovenvast schaaltje.
Garnalen in plm. 10-15 minuten gaar laten worden.
Voor serveren bestrooien met at gehakte peterselie. Prikker erin en smullen maar.
50.Haring in roomsaus
4 haringen
100 ml mayonaise
50 ml zure room
100 ml crème fraiche
1 kleine ui fijngehakt
1 eetl jenever, wodka of aquavit
1/2 eetlepel gehakte dille of bieslook
1 klein teentje knoflook geperst
gemalen witte peper
2 theelepels suiker
Haringen schoonmaken en even onder de kraan afspelen en droogdeppen. Snij de haringen in hapklare stukken. Leg ze op de bodem van de schaal. Mix alle overige ingrediënten door elkaar.
Giet de saus over de haringen en zet de schaal afgedekt minimaal een nacht in de koelkast. Plm. 1 uur voor het serveren uit de koelkast halen en garneren met wat dille of bieslook.
51.Pittige gegratineerde mosselen met knoflook
200 gram gekookte mosselen
3 eetlepels fijngesneden peterselie
2 teentjes knoflook
1/2 rode Spaanse peper
4 eetlepels droog witbroodkruim of paneermeel
1/2 citroen
3 eetlepels olijfolie
zwarte peper - zout
Pel de knoflook en pers deze uit. Maak de peper schoon en snij deze in superkleine stukjes. Meng de knoflook en de pepers met de mosselen. Meng het broodkruim of paneermeel met wat zwarte peper, wat zout en twee eetlepels olijfolie. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Leg de mosselen in een ovenschaal. Druppel over de mosselen wat citroensap en verdeel het broodkruimmengsel over de mosselen. Verdeel de rest van de olijfolie over de mosselen. Schuif de schaal onder de grill en laat het de mosselen een krokante en bruine korst krijgen.
Opdienen met een partje citroen en lekker vers stokbrood.
52.Mosselen in whisky-cocktailsaus
200 gr gekookte mosselen of 2 potjes zure mosselen
1 rode Spaanse peper
5 eetlepels whisky-cocktailsaus
1 eetlepel fijngesneden peterselie
Als je zure mosselen gebruikt laat deze dan heel goed uitlekken. Verwijder de pitjes van de Spaanse peper en snij deze in hele kleine stukjes.
Vermeng de Spaanse peper en de fijngesneden peterselie met de cocktailsaus.
Vlak voor het serveren de mosselen met de saus vermengen.
53.Mosselpotjes met kruidenboter
150 gram gekookte mosselen
20 gram zachte boter + wat boter voor de schaal
1 eetlepel witbroodkruim
1/2 eetlepel tomatenpuree
2 teentjes knoflook (geperst)
2 eetlepels fijngehakte peterselie
zout, peper
1 theelepel paprikapoeder
vuurvast schaaltje
Oven voorverwarmen op 200 graden C.
Boter, broodkruim, tomatenpuree, geperste knoflook en peterselie goed door elkaar prakken. Op smaak maken met peper, zout en paprikapoeder.
Schaaltje insmeren met boter. Hierover de mosselen verdelen. De gekruide boter over de mosselen verdelen.
Potjes plm. 10-15 minuten in het midden van de hete oven zetten.
Heerlijk met stokbrood.
54.Gerookte makreelpaté met kwark
2 gerookte makrelen
75 gram zachte boter
plm. 150 gram kwark
scheutje citroensap
peper, zout
fijngehakte bieslook of peterselie om te garneren
Makrelen goed schoonmaken. Samen met boter, kwark, citroensap, zout en peper in de keukenmachine met elkaar mengen of alles met een vork goed fijnprakken. Proeven en eventueel nog wat peper en zout toevoegen.
Overdoen in een mooi schaaltje en garneren met wat fijngehakte peterselie of bieslook. Lekker op stokbrood of op toast.
55.Luchtige zalmmousse
1 blikje roze of rode zalm
peper - zout
wat chilipoeder
1 theelepel tomatenketchup
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel kwark of yoghurt
peterselie om te garneren
Zeef of keukenmachine - garde
Zalm laten uitlekken en velletjes en graatjes verwijderen.
Zalm met peper, zout, tomatenketchup, mayonaise en yoghurt of kwark in keukenmachine pureren of fijn prakken met een vork.
Afgedekt in koelkast bewaren.
Ongeveer 1 uur voor opdienen uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen. Voor opdienen garneren met gehakte peterselie.
Lekker met toast of stokbrood.
56.Romige paté van kippenlevers, port en kastanjechampignons
60 gr boter
1 kleine ui
1 teentje knoflook
2 theelepels tijmblaadjes
250 gram kippenlevertjes
2 plakjes mager rookspek of bacon
60 gram kastanjechampignons
1 wijnglas port
2 eetlepels slagroom of koffieroom
keukenmachine
Verwijder velletjes van de kippenlevertjes.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Maak de champignons schoon en snij ze eventueel in tweeën.
Snij het spek in reepjes.
Smelt de boter en bak hierin de ui, knoflook en tijm plm. 2 minuten onder voortdurend roeren.
Voeg de kippenlevertjes en het spek toe en laat alles nog plm. 3 minuten bakken. Doe de champignons en de port erbij en bak door tot al het vocht is verdampt.
Mix het mengsel met de room in de keukenmachine tot een gladde massa.
Doe de paté in een mooi schaaltje en laat dit goed afkoelen.
Serveren met wat toast of stokbrood of op een lepel met wat cranberrycompote als amuse.
57.Romige hammousse
± 250 gram gekookte achterham
125 ml crème fraiche
1 eetlepel cognac of whisky
1 eetlepel tomatenketchup
1 theelepel paprikapoeder
peterselie
Ham, room en tomatenketchup in keukenmachine of met staafmixer pureren.
Zoveel sterke drank erbij dat de mousse nog dik blijft.
Op smaak brengen met paprikapoeder.
Lekker op toast of stokbrood.
58.Snelle eiersalade met gedroogde tomaten en kappertjes
1 bakje eiersalade
4 gedroogde tomaten op olie
2 eetlepels kappertjes
2 eetlepels fijngehakte peterselie of bieslook
Gedroogde tomaten laten uitlekken en goed afdrogen. Dan in hele kleine stukjes snijden of knippen. Kappertjes goed uitlekken.
Eiersalade, tomaten, kappertjes en peterselie of bieslook door elkaar mengen.
Garneren met wat peterselie. Lekker op stokbrood.
59.Eierspread
4 eieren
½ rode paprika
4 zilveruitjes
2 augurken
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 eetlepels fijngehakte bieslook
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels kwark of yoghurt
1 theelepel mosterd
peper, oregano
Eieren hard koken.
Paprika, uitjes en augurken heel fijn snipperen.
Eieren pellen en fijnprakken.
Alle ingrediënten door elkaar roeren,
Lekker op een toastje of op brood.
60.Pittige ei-hamsalade
4 hardgekookte eieren
100 gram gekookte achterham
4 eetlepels mayonaise
(eventueel 2 eetlepels sherry) (maakt het geheel wat pittiger
4 theelepels kerriepoeder
fijngehakte peterselie om te garneren
Eieren fijnprakken.
Ham in stukjes snijden.
Sausje roeren van sherry, mayonaise en kerriepoeder.
Ham en ei door de saus scheppen.
Garneren met peterselie.
Lekker op een toastje of stukje stokbrood.
61.Knoflooktoastjes met:
- Blaadje basilicum en een (half) gedroogd tomaatje
- Gemarineerd artisjokhartje gewikkeld in een plakje rauwe ham
62.Warm stokbrood met kruidenboter en champignons
1 voorgebakken stokbrood
kruidenboter
250 gram champignons
peper – zout
paprikapoeder
Snij het stokbrood in de lengte door en besmeer beide helften dik met de kruidenboter.
Maak de champignons schoon en snij deze in plakjes. Verdeel de champignons over het stokbrood met kruidenboter.
Bestrooi met peper, zout en paprikapoeder
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Stokbrood 8 - 10 minuten in de oven.
Stokbrood in stukken snijden en lekker warm opeten met een goed glas wijn erbij.
63.Minicroissantjes met cocktailworstjes (± 24 stuks) (kun je ook invriezen)
1 blikje minicroissants van Danerolle (partycroissants 24 stuks of gewone croissants in driehoekjes snijden)
1 blikje cocktailworstjes
1 ei losgeklopt met wat melk
Oven voorverwarmen volgens de aanwijzingen op het blikje.
Croissantjes losmaken en cocktailworstjes in croissantjes rollen. Bestrijken met losgeklopte eidooier. Bakken in het midden van de voorverwarmde oven tot de croissantjes lichtbruin van kleur zijn (zie blikje!!).
64.Mini-ragoutbroodjes (20 stuks)
1 blikje ragout naar keuze
10 plakjes bladerdeeg
1 eetlepel gehakte peterselie
eventueel 1 eetlepel geraspte belegen kaas
Verwarm de oven voor op 200°C. Roer de geraspte kaas door de ragout. Snij de plakjes bladerdeeg in tweeën. Strijk de randen in met water. Leg op 1 helft een beetje ragout, houd wel ruimte vrij zodat het broodje goed dicht kan; anders loopt de vulling er uit. Vouw het plakje dubbel en druk de randjes goed aan. Voor een extra goede hechting en een leuk effect gebruik je hier een vork voor. Strijk wat water op de bovenkant en bak de broodjes af in het midden van de oven tot ze mooi goudbruin zijn.
65.Rolletjes van casinobrood met paté en ei (± 48 stuks)
4 eieren (hardgekookt)
12 sneetjes wit casinobrood (zonder korst)
4 eetlepels verse bieslook (fijngeknipt)
150 gram roompaté
2 eetlepels room of koffiemelk
2 eetlepels tomatenketchup
plastic folie
cocktailprikkers
Paté met roomkaas vermengen. Ei met bieslook mengen.
Brood platter rollen met een deegrol en dan besmeren met wat tomatenketchup. Hierop patémengsel smeren. Daarop het ei-bieslook mengsel verdelen. Broodplakken oprollen en in plasticfolie verpakken. In koelkast opstijven.
In mooie schuine stukken snijden (hierdoor vallen de uiteinden af en die eet je lekker al op). Vastzetten met cocktailprikker.
5 plakken kipfilet (broodbeleg)
1 klein blikje tonijn
mayonaise of halvanaise
1 eetlepel uitgelekte kappertjes
1 eetlepel fijngehakte bieslook
cocktailprikkers
Tonijn uitlekken. Zoveel mayonaise tot een stevige smeuïge massa ontstaat. Bieslook en uitgelekte kappertjes erdoor roeren. Kipfilet bestrijken met tonijncrème en oprollen. Elk plakje in 4 stukjes snijden. Prikker er in. Met snijkant naar boven op schaal leggen.
2.Kipfilet met rucola en rode pesto
5 plakjes kipfilet (broodbeleg)
1 bakje rode pesto
30 gram rucola
cocktailprikkers
Plakjes kipfilet insmeren met rode pesto. Paar blaadjes rucola erover verdelen. Rolletjes oprollen. Vastzetten met cocktailprikker.
3.Kipfilet met mango-chutney
5 plakjes kipfilet (broodbeleg)
mango chutney
cocktailprikkers
Besmeer de plakjes kipfilet dun met de mango chutney. Rol de plakjes op en snij ze in hapklare stukjes. Prikker erin en smullen maar.
4.Gerookte zalm met asperges
100 gram plakjes gerookte zalm
1 potje of blikje dunne asperges
cocktailprikkers
Asperges goed uitlekken. Steeds 2 asperges om en om in een plakje gerookte zalm rollen. Doorsnijden zodat je kleine rolletjes krijgt. Vastzetten met cocktailprikker.
5.Gerookte zalm met komkommer en dille
1 komkommer
100 gram gerookte zalm in plakjes
3 eetlepels gehakte dille of bieslook
cocktailprikkers
Komkommer schillen. Verticaal in 4-en snijden. Zaadlijsten verwijderen. Dunne reepjes snijden iets groter dan het plakje zalm waarin het gewikkeld wordt. (Komkommer moet er aan beide zijden iets uitsteken) Met dille bestrooien en in plakje gerookte zalm wikkelen. Vastzetten met cocktailprikker.
6.Hamrolletjes met roerei en peterselie
100 gram gekookte achterham
3 eieren
peper, zout
boter
2 eetlepels gehakte peterselie
cocktailprikkers
Klop de eieren los. Kruiden met peper en zout. Verhit wat boter in een koekenpan en bak hiervan roerei. (Met houten lepel roeren tijdens het bakken) Roer de peterselie door het ei en laat het een beetje afkoelen.
Bestrijk de plakken ham met het roerei. Rol op. Snij de plakken doormidden en steek vast met een prikkertje.
7.Hamrolletjes met roompaté
100 gram gekookte achterham
100 gram roompaté
1 eetlepel port of sherry
cocktailprikkers
Roer de paté los met de port of sherry. Besmeer de plakken ham met de paté. Rol de plakken ham op en snij ze in twee of drie stukken. Zet vast met een cocktailprikker.
8.Salami met geroosterde paprika en olijven
100 gram salami
2 geroosterde rode paprika's uit een pot (Lidl of AH)
met piment gevulde olijven
cocktailprikkers
Laat de paprika's uitlekken en verwijder eventuele zwarte velletjes en pitjes. Snij de paprika in vierkante stukjes.
Vouw de salami in tweeën (kleine plakjes) of in vieren (grote plakken).
(je kunt natuurlijk ook dikke plakjes smalle salami gebruiken!)
Leg hierop een stukje gegrilde paprika en een olijf. Zet vast met een prikker.
9.Rauwe ham met rucola en pijnboompitten (12 stuks)
100 gram rauwe ham
plm. 30 gram rucola
1 eetlepel pijnboompitten
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamico-azijn
zout, peper
cocktailprikkers
Pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin roosteren. Van olie, azijn en peper een dressing kloppen. Rucola en pijnboompitten met dressing vermengen.
Steeds wat rucola en pijnboompitten in een plakje rauwe ham rollen.
Vastzetten met een cocktailprikker.
10.Serranoham met rucola en pesto
100 gram Serranoham of andere rauwe ham
1 bakje of potje rode of groene pesto
plm. 30 gram rucola
cocktailprikkers
Bestrijk de plakjes ham met de pesto. Leg hierop een bundeltje rucola. Rol de plakjes op. Vastzetten met een cocktailprikker.
11.Oosterse rosbiefrolletjes
200 gram plakjes rosbief (liefs gekruide rosbief)
1 kleine komkommer
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
sesamolie
3 eetlepels sojasaus (Japanse of Chinese)
plm. 1 theelepel wasabi (Japanse mierikswortel)
cocktailprikkers
Was de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snij de komkommer in smalle reepjes van plm. 12 cm lengte. Fruit de knoflook zachtjes in 1 eetlepel sesamolie. Blus af met de sojasaus en neem van het vuur.
Strijk over elk plakje rosbief een heel klein beetje wasabi. Kwast in met de knoflookolie. Leg steeds een paar reepjes komkommer op de rosbief en rol op. Zet vast met een cocktailprikkers.
12.Gerookte eendenborst met sherrypruimen
5 of 6 gewelde pruimen zonder pit (hoeveelheid afhankelijk van aantal plakjes
eendenborst)
1 eetlepel droge sherry
1 pakje gerookte eendenborstfilet (plm. 125 gram)
4 eetlepels sinaasappelmarmelade of cranberrycompote
cocktailprikkers
Pruimen halveren en de snijvlakken besprenkelen met sherry. Plm. 5 minuten laten intrekken.
Elk plakje eendenborst bestrijken met de marmelade of cranberrycompote. Hierop een halve pruim leggen en oprollen. Vastzetten met cocktailprikker.
13.Chorizohoorntjes met olijven en paprika
24 plakjes chorizo worst (plm. 150 gr)
24 groene olijven gevuld met piment
1 kleine rode paprika
cocktailprikkers
Olijven goed laten uitlekken. Paprika schoonmaken en wassen. In kleine blokjes snijden.
Olijf op plakje worst leggen. Plakje oprollen tot hoorntje. Stukje paprika erop en vastzetten met cocktailprikker.
14.Olijven in een plakje ontbijtspek
24 olijven gevuld met piment
12 lange plakjes ontbijtspek
cocktailprikkers
Ontbijtspek doormidden snijden. Olijven in half plakje spek rollen. Vastzetten met cocktailprikker. Even zachtjes bakken in een droge anti-aanbak koekenpan of even onder de grill.
15.Gedroogde pruimen in bacon
12 voorgeweekte gedroogde pruimen zonder pit
1 glas whisky of sherry
12 plakjes bacon
cocktailprikkers
Gedroogde pruimen een nachtje in wat whisky of sherry marineren.
Volgende dag in plakje bacon wikkelen en vastzetten met cocktailprikkers.
Even in de magnetron of in een voorverwarmde oven (200 graden) en ….smullen maar!
16.Soepstengels met rucola en rauwe ham of salami
Wikkel een plakje rauwe ham of salami samen met wat blaadjes rucola of basilicum om een soepstengel.
17.Courgettestengels met rauwe ham
1 rechte courgette
100 gram rauwe ham
geraspte parmezaanse
groene pesto
Verwarm de grill of oven voor. Snij de courgette door midden en verdeel beide helften in 8 lange repen van plm. 8 cm. met schil. Omwikkel elke reep spiraalvormig met een reep rauwe ham. Leg de stengels op de bakplaat met de schil naar beneden en bestrooi deze met de parmezaanse kaas. Laat onder de grill licht kleuren.
Lekker met een dip van groene pesto
18.Witlof schelpje gevuld met tonijnsalade
12 kleine blaadjes witlof
Bakje tonijnsalade of een andere lekkere salade
Fijngehakte peterselie
Vul kleine blaadjes witlof met wat tonijnsalade. Bestrooi met gehakte peterselie.
19.Hamblokjes met knoflookolijven
Plak achterham van plm. 1 – 1 ½ cm dikte
Knoflookolijven
cocktailprikkers
Plak ham in blokjes snijden. Steeds een blokje ham met olijf aan een prikker steken.
20.Hamblokjes met druiven
Plak achterham van plm. 1 – 1 ½ cm dikte
Blauwe en groene druiven
cocktailprikkers
Ham in blokjes snijden. Op elk blokje een druif vastzetten met een prikker.
21.Hamblokjes met ananas
Plak achterham van plm. 1 – 1 ½ cm dikte
1 klein blikje ananas (uitgelekt en in blokjes gesneden)
cocktailprikkers
Ham in blokjes snijden. Op elk blokje een stukje ananas vastzetten met een prikker.
22.Ham-kiwi spiesjes
Plak achterham van plm. 1 – 1 ½ cm dikte
2 rijpe kiwi's
honing
cocktailprikkers
Ham in blokjes snijden. Kiwi's schillen en in dikke plakken snijden. Plakken halveren. Ham met honing bestrijken. Hierop stukje kiwi vastzetten met een prikker.
23.Artisjokharten met salami
1 potje gemarineerde artisjokharten
100 gram plakjes salami
cocktailprikkers
Laat de artisjokharten uitlekken en snij grote exemplaren kleiner. Rol een artisjokhartje in een plakje salami of vouw het plakje salami in vieren en zet de artisjok erbovenop vast met een cocktailprikker.
24.Komkommer met zalmsalade
1 kleine komkommer
zout
1 bakje zalmsalade
1 hardgekookt ei
fijngesneden bieslook
Was de komkommer. Snij van beide uiteinden de punten af. Snij de komkommer in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten en bestrooi de komkommer met zout. Leg de komkommer met de snijkanten naar beneden in een zeef en laat de komkommer een half uurtje goed uitlekken. Verwijder het zout met keukenpapier.
Pel het ei en prak het ei fijn. Vermeng het ei met de zalmsalade.
Snij de komkommer in hapklare stukken. Vul de komkommerholtes met de zalmsalade. Garneer eventueel met wat fijngesneden bieslook.
25.Gevulde tomaten met guacamole
1 bakje kerstomaatjes
1 bakje kant en klare guacamole bij AH (of zelfgemaakt zie recept hieronder)
geroosterde amandelen
wat takjes koriander of peterselie
Kerstomaten wassen, uithollen en goed laten uitlekken.
Vullen met de guacomole. Bestrooien met geroosterde amandelen en garneren met koriander of peterselie.
26.Guacomole (zelfgemaakte)
1 grote rijpe avocado
1 1/2 eetlepel citroensap
1 kleine ui
1 kleine tomaat
2-3 snufjes zout
1 1/2 eetlepel mayonaise
1 teentje knoflook (geperst)
crackers of nacho-chips
De avocado doormidden snijden en de pit er uithalen.
Het vruchtvlees er uit lepelen.
Avocadovlees in een schaaltje leggen. Citroensap erover heen sprenkelen.
Met een vork avocado fijnprakken in het citroensap.
Ui pellen en snipperen.
Tomaat in kleine blokjes snijden. Geperste knoflook, uisnippers en tomatenblokjes door de avocado mengen.
De guacamole serveren met crackers of chips.
27.Kerstomaatjes met garnalen
1 bakje kerstomaatjes
150 gram (liefst) kleine garnalen
2 lente-uitjes
2 theelepels citroensap
2 theelepels mayonaise
Kerstomaatjes uithollen. Lente-uitjes schoonmaken en alleen het witte gedeelte heel fijn snijden (rest wordt niet gebruikt). Garnalen vermengen met lente-ui, mayonaise en wat citroensap. Tomaatjes hiermee vullen.
28.Kerstomaatjes met pesto en pijnboompitten
1 bakje kerstomaatjes
1 bakje verse groene pesto
geroosterde pijnboompitten
Kerstomaatjes uithollen en even goed laten uitlekken. Vullen met pesto.
Garneren met pijnboompitten.
29.Poffertjes met gerookte zalm
1 zak kant en klare poffertjes
125 ml creme fraiche
citroensap
peper
100 gr gerookte zalm
bieslook
Poffertjes opensnijden en heel even verwarmen in de oven. Ondertussen een mengseltje maken van crème fraiche, citroensap en wat peper.
Dit tussen de opengesneden poffertjes smeren. Hierop een plakje gerookte zalm en wat bieslook.
30.Poffertjes met paling en zure room
1 zak kant en klare poffertjes
125 ml zure room
peper, zout
100 gr gerookte paling
gehakte peterselie
Poffertjes opensnijden en heel even verwarmen in de oven.
Zure room wat kruiden met peper, zout en wat gehakte peterselie. Zure room tussen de opengesneden poffertjes smeren. Hierop een stukje paling en wat peterselie.
31.Omeletrolletjes met zalmmayonaise (plm. 30 stuks)
5 eieren
peper, zout
boter om te bakken
1 blikje zalm (liefst rode zalm)
2 eetlepels mayonaise
wat fijngehakte peterselie of bieslook
cocktailprikkers
Klop de eieren met peper en zout los. Bak hiervan 5 dunne omeletjes. Laat de zalm uitlekken en verdeel deze in kleine stukjes. Maak er met de mayonaise, peterselie of bieslook. peper en zout een smeuïge, kruidige massa van. Besmeer de omeletjes met de zalmcrème en rol ze op. Snij elke omelet in 6 stukjes. Zet vast met een cocktailprikkers.
32.Omeletrolletjes met paté (plm. 30 stuks)
5 eieren
peper, zout
boter om te bakken.
150 gram roompaté
wat (koffie)melk of scheutje port of sherry (is nog lekkerder)
cocktailprikkers
Klop de eieren met peper en zout los. Bak hiervan 5 dunne omeletjes. Prak de paté fijn met de melk, port of sherry. Maak er een smeuïge massa van. Besmeer de omeletjes met de paté en rol ze op. Snij elke omelet in 6 stukjes. Zet vast met een cocktailprikkers.
33.Pikante omeletrolletjes met geroosterde paprika en mosterdmayonaise
5 eieren
zout, peper
1/2 theelepel pittige paprikapoeder of cayennepeper
1 lente-uitje
2 geroosterde paprika's (uit pot)
2 el fijngehakte peterselie
1 el olijfolie
1-2 el mayonaise
1-2 theel mosterd
cocktailprikkers
Eieren loskloppen met zout, peper, 2 eetlepels water. Lente-ui en paprika in kleine stukjes snijden en samen met de peterselie door het losgeklopte ei mengen.
Bak hiervan dunne omeletjes in de olijfolie.
Vermeng de mayonaise met de mosterd. Besmeer de omeletjes hiermee. Rol ze op en verpak ze in folie. Laat ze in de koelkast as opstijven.
Snij de omeletjes voor het opdienen in smalle reepjes. Zet de reepjes vast met prikker.
34.Omeletrolletjes met tomatentapenade en basilicum
5 eieren
peper, zout
blaadjes basilicum
1 potje of bakje tomatentapenade
1 teentje knoflook (geperst)
2 eetlepels olijfolie
cocktailprikkers
Klop de eieren los met de knoflook, peper en zout. Verhit de olie en bak hiervan plm. 5 omeletjes.
Besmeer de omeletjes met de tomatentapenade en leg er wat blaadjes basilicum op.
Rol de omeletjes op. Snij ze in 5 of 6 stukken en zet vast met een prikker.
35.Omeletsushi met lente-uitjes
3 eieren
3 lente-uitjes
1 ½ cm verse gemberwortel
1 eetlepel Japanse sojasaus
1 eetlepel sesamolie
2 teentjes knoflook
2 eetlepels fijngesneden bieslook
peper, zout
zonnebloem- of arachide olie om te bakken
Maak de lente-uitjes schoon en snij ze in hele fijne reepjes.
Maak de gemberwortel schoon en hak dit heel erg fijn.
Pel en snipper de knoflook heel fijn.
Klop de eieren los met 2 eetlepels water. Maak de eieren op smaak met sojasaus, sambal, peper en zout. Roer de lente-uitjes, gemberwortel en knoflook erdoor. Laat het eimengsel een half uurtje rusten.
Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak 2 grote omeletten. Eerst 1 oprollen. Die op de ander leggen en dan nog een keer samen oprollen. Snij hiervan stukjes van plm. 4 cm.
Lekker met zoete chilisaus.
36.Flensjesrolletjes met tonijnmousse ( plm. 48 stuks)
150 gram zelfrijzend bakmeel
peper, zout
2 eieren
melk
boter om te bakken
1 blikje tonijn op water (ook lekker met zalm)
2 eetlepels crème fraiche
1 eetlepel mayonaise
2 fijngehakte augurkjes
zout, peper
Cocktailprikkers en koekenpan
Maak een flensjesbeslag van zelfrijzend bakmeel, peper, zout, eieren en melk en bak hiervan 12 kleine flensjes. Vermeng de tonijn met de crème fraîche, mayonaise en augurkjes. Maak op smaak met peper en zout.
Besmeer de flensjes met het tonijnmengsel. Rol de flensjes op, pak ze in folie en laat ze een uurtje opstijven in de koelkast.
Snij – voor het opdienen - de zijkanten weg. Snij de flensjes elk in 6 schuine stukjes. Zet vast met cocktailprikker.
37.Tortillarolletjes met krab (surimisticks) (plm. 18 stuks)
3 bosuitjes (in dunne reepjes)
1 pakje surimisticks (= krabsticks) (plm. 200 gram) (in reepjes)
3 bloemtortilla´s
6 el zoete chili loempiasaus
1 bakje alfalfa (o.a. verkrijgbaar bij AH)
cocktailprikkers
Tortilla´s bestrijken met chilisaus. Bosui, surimi en alfalfa erover verdelen. Oprollen en vastzetten met cocktailprikker en evt. bijsnijden. Elke tortilla in 6 stukken snijden.
38.Pittige tortilla met courgette en gedroogde tomaten
1 dunne courgette (plm. 300 gr)
5 gedroogde tomaten (op olie en uitgelekt)
1 rode Spaanse peper
2 teentjes knoflook
2 el fijngehakte peterselie
2 el olijfolie
zout, peper
8 eieren
3 el slagroom
nootmuskaat
rechthoekige bakvorm
bakpapier
Courgette wassen en in 1/2 cm dikke plakken snijden.
Gedroogde tomaten in kleine stukjes snijden.
Van Spaanse peper pitjes verwijderen en heel fijn snipperen.
Knoflook pellen en snipperen.
2 el olie verhitten en courgetteplakjes hierin rondom goudbruin bakken.
Stukjes rode peper en knoflook even meebakken. Kruiden met zout en peper.
Op keukenpapier laten uitlekken.
Eieren loskloppen met slagroom, peterselie, zout, peper en nootmuskaat.
Oven voorverwarmen op 200gr. C.
Bakvorm bekleden met bakpapier.
Courgettes verdelen over de vorm.
Eimassa erover gieten en afgedekt met bakpapier of aluminiumfolie in het midden van de oven bakken tot het ei is gestold (plm. 15-20 minuten).
Tortilla af laten koelen en in stukjes snijden.
39.Kiphapjes met ontbijtspek
± 350 gram kipfilet
200 gram ontbijtspek of bacon
ketjap
Oosterse kruiden (bijvoorbeeld: Ketoembar, Djahé, Laos, Djintan)
pittig sausje (bijv. zoetzure chilisaus)
cocktailprikkers of satéprikkers
Snij de kipfilet in kleine stukjes. (Er moet een plakje ontbijtspek of bacon omheen kunnen dus ook niet al te klein).
Marinade maken van ketjap en oosterse kruiden. Ik gebruik van alles wat. Ketoembar, Djahe, Laos, Djintan, knoflook (geen peper of zout).Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken die je zelf lekker vind. Kip een paar uurtjes marineren. Dan elk stukje kip in een stukje ontbijtspek rollen. Steeds 2 stukjes aan een prikker (bij satéprikkers meer dus).
Kiphapjes zachtjes bakken in de koekenpan of in de oven op 200 graden.
Serveren met pittige chilisaus of pindasaus.
40.Kipfiletspiesjes Italiaans (plm. 30 stuks)
500 gram kipfilet
1 bakje rode pesto
2 eetlepels olijfolie
cocktailprikkertjes
Kipfilet in blokjes snijden. Pesto vermengen met olijfolie.
Aan elke cocktailprikker 2 stukjes kipfilet prikken.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Op een met bakpapier bekleden bakplaat in het midden van de oven kipfiletprikkers in plm. 15 minuten bruin bakken. Af en toe even omscheppen.
Kan koud of warm worden opgediend. Lekker met gazpachodip (zie recept hieronder).
41.Gazpachodip
½ komkommer
½ rode paprika
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
2 vleestomaten
1 el citroensap
2 el olijfolie
zout, peper
Alles schoonmaken en in stukken snijden. In keukenmachine of met staafmixer pureren. Op smaak maken met zout, peper, wat olijfolie en citroensap.
42. Kiphapjes met ontbijtspek
± 350 gram kipfilet
200 gram ontbijtspek of bacon
ketjap
Oosterse kruiden (bijvoorbeeld: Ketoembar, Djahé, Laos, Djintan)
pittig sausje (bijv. zoetzure chilisaus)
cocktailprikkers of satéprikkers
Snij de kipfilet in kleine stukjes. (Er moet een plakje ontbijtspek of bacon omheen kunnen dus ook niet al te klein).
Marinade maken van ketjap en oosterse kruiden. Ik gebruik van alles wat. Ketoembar, Djahe, Laos, Djintan, knoflook (geen peper of zout).Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken die je zelf lekker vind. Kip een paar uurtjes marineren. Dan elk stukje kip in een stukje ontbijtspek rollen. Steeds 2 stukjes aan een prikker (bij satéprikkers meer dus).
Kiphapjes zachtjes bakken in de koekenpan of in de oven op 200 graden.
Serveren met pittige chilisaus of pindasaus.
48.Paprika uit Pimonte (12 stuks)
4 grote gele paprika`s
3 teentjes knoflook
2 – 3 tomaten
1 blikje ansjovis in olie
2 eetl olijfolie
2 eetl fijngehakt peterselie
Grote ovenschaal of bakblik
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de paprika`s in 3 stukken en maak deze schoon.
Pel de knoflook en snij ze in dunne plakjes.
Was de tomaten en snij deze in plakjes.
Laat de ansjovis uitlekken. Bewaar de olie. Hak de ansjovis fijn.
Leg de stukken paprika in een ovenschaal of op een bakblik.
Verdeel de knoflook, tomaten en ansjovis over de paprika.
Druppel wat van de ansjovisolie en olijfolie over de paprika's.
Zet de schaal plm. 30 minuten in de oven.
Bestrooi de paprika stukken met peterselie.
Verrukkelijk!!! met stokbrood.
49.Garnalen in knoflooksaus
12 grote garnalen (gamba's) (gepeld en afgespoeld)
zout en peper
2 eetlepels citroensap
2 teentjes knoflook (geperst)
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels fijngehakte peterselie
cocktailprikkers
Oven voorverwarmen op 220 graden.
Meng de olijfolie met zout, peper, knoflook en citroensap.
Meng de garnalen door de gekruide olie. Leg de garnalen in ovenvast schaaltje.
Garnalen in plm. 10-15 minuten gaar laten worden.
Voor serveren bestrooien met at gehakte peterselie. Prikker erin en smullen maar.
50.Haring in roomsaus
4 haringen
100 ml mayonaise
50 ml zure room
100 ml crème fraiche
1 kleine ui fijngehakt
1 eetl jenever, wodka of aquavit
1/2 eetlepel gehakte dille of bieslook
1 klein teentje knoflook geperst
gemalen witte peper
2 theelepels suiker
Haringen schoonmaken en even onder de kraan afspelen en droogdeppen. Snij de haringen in hapklare stukken. Leg ze op de bodem van de schaal. Mix alle overige ingrediënten door elkaar.
Giet de saus over de haringen en zet de schaal afgedekt minimaal een nacht in de koelkast. Plm. 1 uur voor het serveren uit de koelkast halen en garneren met wat dille of bieslook.
51.Pittige gegratineerde mosselen met knoflook
200 gram gekookte mosselen
3 eetlepels fijngesneden peterselie
2 teentjes knoflook
1/2 rode Spaanse peper
4 eetlepels droog witbroodkruim of paneermeel
1/2 citroen
3 eetlepels olijfolie
zwarte peper - zout
Pel de knoflook en pers deze uit. Maak de peper schoon en snij deze in superkleine stukjes. Meng de knoflook en de pepers met de mosselen. Meng het broodkruim of paneermeel met wat zwarte peper, wat zout en twee eetlepels olijfolie. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Leg de mosselen in een ovenschaal. Druppel over de mosselen wat citroensap en verdeel het broodkruimmengsel over de mosselen. Verdeel de rest van de olijfolie over de mosselen. Schuif de schaal onder de grill en laat het de mosselen een krokante en bruine korst krijgen.
Opdienen met een partje citroen en lekker vers stokbrood.
52.Mosselen in whisky-cocktailsaus
200 gr gekookte mosselen of 2 potjes zure mosselen
1 rode Spaanse peper
5 eetlepels whisky-cocktailsaus
1 eetlepel fijngesneden peterselie
Als je zure mosselen gebruikt laat deze dan heel goed uitlekken. Verwijder de pitjes van de Spaanse peper en snij deze in hele kleine stukjes.
Vermeng de Spaanse peper en de fijngesneden peterselie met de cocktailsaus.
Vlak voor het serveren de mosselen met de saus vermengen.
53.Mosselpotjes met kruidenboter
150 gram gekookte mosselen
20 gram zachte boter + wat boter voor de schaal
1 eetlepel witbroodkruim
1/2 eetlepel tomatenpuree
2 teentjes knoflook (geperst)
2 eetlepels fijngehakte peterselie
zout, peper
1 theelepel paprikapoeder
vuurvast schaaltje
Oven voorverwarmen op 200 graden C.
Boter, broodkruim, tomatenpuree, geperste knoflook en peterselie goed door elkaar prakken. Op smaak maken met peper, zout en paprikapoeder.
Schaaltje insmeren met boter. Hierover de mosselen verdelen. De gekruide boter over de mosselen verdelen.
Potjes plm. 10-15 minuten in het midden van de hete oven zetten.
Heerlijk met stokbrood.
54.Gerookte makreelpaté met kwark
2 gerookte makrelen
75 gram zachte boter
plm. 150 gram kwark
scheutje citroensap
peper, zout
fijngehakte bieslook of peterselie om te garneren
Makrelen goed schoonmaken. Samen met boter, kwark, citroensap, zout en peper in de keukenmachine met elkaar mengen of alles met een vork goed fijnprakken. Proeven en eventueel nog wat peper en zout toevoegen.
Overdoen in een mooi schaaltje en garneren met wat fijngehakte peterselie of bieslook. Lekker op stokbrood of op toast.
55.Luchtige zalmmousse
1 blikje roze of rode zalm
peper - zout
wat chilipoeder
1 theelepel tomatenketchup
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel kwark of yoghurt
peterselie om te garneren
Zeef of keukenmachine - garde
Zalm laten uitlekken en velletjes en graatjes verwijderen.
Zalm met peper, zout, tomatenketchup, mayonaise en yoghurt of kwark in keukenmachine pureren of fijn prakken met een vork.
Afgedekt in koelkast bewaren.
Ongeveer 1 uur voor opdienen uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen. Voor opdienen garneren met gehakte peterselie.
Lekker met toast of stokbrood.
56.Romige paté van kippenlevers, port en kastanjechampignons
60 gr boter
1 kleine ui
1 teentje knoflook
2 theelepels tijmblaadjes
250 gram kippenlevertjes
2 plakjes mager rookspek of bacon
60 gram kastanjechampignons
1 wijnglas port
2 eetlepels slagroom of koffieroom
keukenmachine
Verwijder velletjes van de kippenlevertjes.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Maak de champignons schoon en snij ze eventueel in tweeën.
Snij het spek in reepjes.
Smelt de boter en bak hierin de ui, knoflook en tijm plm. 2 minuten onder voortdurend roeren.
Voeg de kippenlevertjes en het spek toe en laat alles nog plm. 3 minuten bakken. Doe de champignons en de port erbij en bak door tot al het vocht is verdampt.
Mix het mengsel met de room in de keukenmachine tot een gladde massa.
Doe de paté in een mooi schaaltje en laat dit goed afkoelen.
Serveren met wat toast of stokbrood of op een lepel met wat cranberrycompote als amuse.
57.Romige hammousse
± 250 gram gekookte achterham
125 ml crème fraiche
1 eetlepel cognac of whisky
1 eetlepel tomatenketchup
1 theelepel paprikapoeder
peterselie
Ham, room en tomatenketchup in keukenmachine of met staafmixer pureren.
Zoveel sterke drank erbij dat de mousse nog dik blijft.
Op smaak brengen met paprikapoeder.
Lekker op toast of stokbrood.
58.Snelle eiersalade met gedroogde tomaten en kappertjes
1 bakje eiersalade
4 gedroogde tomaten op olie
2 eetlepels kappertjes
2 eetlepels fijngehakte peterselie of bieslook
Gedroogde tomaten laten uitlekken en goed afdrogen. Dan in hele kleine stukjes snijden of knippen. Kappertjes goed uitlekken.
Eiersalade, tomaten, kappertjes en peterselie of bieslook door elkaar mengen.
Garneren met wat peterselie. Lekker op stokbrood.
59.Eierspread
4 eieren
½ rode paprika
4 zilveruitjes
2 augurken
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 eetlepels fijngehakte bieslook
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels kwark of yoghurt
1 theelepel mosterd
peper, oregano
Eieren hard koken.
Paprika, uitjes en augurken heel fijn snipperen.
Eieren pellen en fijnprakken.
Alle ingrediënten door elkaar roeren,
Lekker op een toastje of op brood.
60.Pittige ei-hamsalade
4 hardgekookte eieren
100 gram gekookte achterham
4 eetlepels mayonaise
(eventueel 2 eetlepels sherry) (maakt het geheel wat pittiger
4 theelepels kerriepoeder
fijngehakte peterselie om te garneren
Eieren fijnprakken.
Ham in stukjes snijden.
Sausje roeren van sherry, mayonaise en kerriepoeder.
Ham en ei door de saus scheppen.
Garneren met peterselie.
Lekker op een toastje of stukje stokbrood.
61.Knoflooktoastjes met:
- Blaadje basilicum en een (half) gedroogd tomaatje
- Gemarineerd artisjokhartje gewikkeld in een plakje rauwe ham
62.Warm stokbrood met kruidenboter en champignons
1 voorgebakken stokbrood
kruidenboter
250 gram champignons
peper – zout
paprikapoeder
Snij het stokbrood in de lengte door en besmeer beide helften dik met de kruidenboter.
Maak de champignons schoon en snij deze in plakjes. Verdeel de champignons over het stokbrood met kruidenboter.
Bestrooi met peper, zout en paprikapoeder
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Stokbrood 8 - 10 minuten in de oven.
Stokbrood in stukken snijden en lekker warm opeten met een goed glas wijn erbij.
63.Minicroissantjes met cocktailworstjes (± 24 stuks) (kun je ook invriezen)
1 blikje minicroissants van Danerolle (partycroissants 24 stuks of gewone croissants in driehoekjes snijden)
1 blikje cocktailworstjes
1 ei losgeklopt met wat melk
Oven voorverwarmen volgens de aanwijzingen op het blikje.
Croissantjes losmaken en cocktailworstjes in croissantjes rollen. Bestrijken met losgeklopte eidooier. Bakken in het midden van de voorverwarmde oven tot de croissantjes lichtbruin van kleur zijn (zie blikje!!).
64.Mini-ragoutbroodjes (20 stuks)
1 blikje ragout naar keuze
10 plakjes bladerdeeg
1 eetlepel gehakte peterselie
eventueel 1 eetlepel geraspte belegen kaas
Verwarm de oven voor op 200°C. Roer de geraspte kaas door de ragout. Snij de plakjes bladerdeeg in tweeën. Strijk de randen in met water. Leg op 1 helft een beetje ragout, houd wel ruimte vrij zodat het broodje goed dicht kan; anders loopt de vulling er uit. Vouw het plakje dubbel en druk de randjes goed aan. Voor een extra goede hechting en een leuk effect gebruik je hier een vork voor. Strijk wat water op de bovenkant en bak de broodjes af in het midden van de oven tot ze mooi goudbruin zijn.
65.Rolletjes van casinobrood met paté en ei (± 48 stuks)
4 eieren (hardgekookt)
12 sneetjes wit casinobrood (zonder korst)
4 eetlepels verse bieslook (fijngeknipt)
150 gram roompaté
2 eetlepels room of koffiemelk
2 eetlepels tomatenketchup
plastic folie
cocktailprikkers
Paté met roomkaas vermengen. Ei met bieslook mengen.
Brood platter rollen met een deegrol en dan besmeren met wat tomatenketchup. Hierop patémengsel smeren. Daarop het ei-bieslook mengsel verdelen. Broodplakken oprollen en in plasticfolie verpakken. In koelkast opstijven.
In mooie schuine stukken snijden (hierdoor vallen de uiteinden af en die eet je lekker al op). Vastzetten met cocktailprikker.
Afbeelding
Aantal personen
100.00
Vertel iets leuks over dit recept
KAAS...je kunt me er wakker voor maken,
Maar er zijn mensen die geen kaas lusten. Soms wel gesmolten kaas (uit de oven), maar kaas als borrelhapje...Nee, dat lusten ze niet.
Voor iedereen die geen kaas lust of gasten krijgt die geen kaas lusten hieronder een selectie van 65 borrelhapjes zonder kaas.
Veel succes met de hapjes.
Maar er zijn mensen die geen kaas lusten. Soms wel gesmolten kaas (uit de oven), maar kaas als borrelhapje...Nee, dat lusten ze niet.
Voor iedereen die geen kaas lust of gasten krijgt die geen kaas lusten hieronder een selectie van 65 borrelhapjes zonder kaas.
Veel succes met de hapjes.
Ingrediënten
De ingrediënten vind je bij de diverse recepten.
Hulpmiddelen & keukengerei
zie biervoor de recepten
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Internationaal
Soort gerecht / gang
Borrelhapje
Recept ID
1449839
Homepage ID
886977
Teller
7296
Drank
Uit
Bookmarked
76
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid