Russisch paasbrood

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 03/27/2016 - 13:13
Bereidingswijze
Vet 1 springvorm of tulband in en bekleed in elk geval de springvorm de bodem met bakpapier.
Neem de helft van de blom, doe deze in een kom met de gist. Verwarm de melk tot 22 gradn en voeg toe en meng tot een glad beslag. Dek hierna af met een vochtige theedoek of een plastic zak en laat 20 minuten rusten op een warme plek. het beslag/deeg gaat licht schuimen.

Neem een andere kom en doe hierin de andere helft van de bloem, het zout, suiker, boter, eidooier, citroen en sinaasappelrasp en neem twee eetlepels van citroensap en voeg toe. Meng tot een zdeeg. Wanneer het voordeeg klaar is voeg je dit aan het geheel toe en kneed het nog tien minuten goed door.

Voeg amandelschaafsel toe en meng nog even kort door.

Bestuif je werkvlak met bloem en vouw je deeg uit tot een rechthoek. Droog je gewelde rozijnen en bestuif ze met bloem. Dit voorkomt zakken van de vruchten. Kneed ze hierna door het deeg. Zorg dat je zoveel mogelijk rozijnen in het deeg hebt zitten. Neem je springvorm of tulband en doe het deeg hierin. Vul op tot aan de randen van je vorm. Neem een plastic zak of plastic folie en laat het deeg anderhalf uur rijzen p een warme plek. In de oven op 40 graden gaat ook echt prima.

Verwarm na de rijs je oven voor op 220 graden. Bak je brood in tien minuten af op 220 graden, verlaag indien nodig de temperatuur naar 180 graden. Dit is afhankelijk van je oven. Bij mij ging het op 220 goed.

Laat na het bakken je brood op een rooster afkoelen en meng intussen 1 eetlepel citroensap met voldoende poedersuiker tot een glazuur. Hierdoor krijg je weer een friszurige smaak, wat heel lekker is in combinatie met je zoetige brood.

Maak je brood af door het te versieren naar wens.

Succes en eet smakelijk!
Afbeelding
Russisch paasbrood
Russisch paasbrood
Aantal personen
10.00
Aantal stuks
10.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit jaar eens wat anders gemaakt dan  de traditionele paasstol. Ik ging op de Russiche toer.  Volgens recept word dit brood in een bloempot gebakken. Ik heb een kleine springvorm gebruikt van 18 cm doorsnede . Een tulband gaat ook prima !  Het originele recept is bedoeld voor 2 broden, vergde dus wat rekenwerk om hier 1 lekker brood uit te krijgen qua ingredienten
Ingrediënten
300 gr witte bloem
5 gr. droge gist
150 ml. lauwe melk (22 graden)
0,5 thl.zout
40 gr. fijne kristalsuiker
50 gr. roomboter, gesmolten en afgekoeld
1 eidooier
60 gr. sultanarozijnen
40 gr. amandelschaafsel
rasp van 1 sinaasappel
rasp van 1 citroen
Poedersuiker
Sap van 1 citroen
garnering, bijv. geconfijte vruchtjes, citroensnippers, sinaasappelsnippers, muesli etc
Hulpmiddelen & keukengerei
Springvorm of tulband met een doorsnede van 18 cm
Leuke tips
Dit brood is zo lekker, waarom zou je het alleen bij pasen laten ....Je zou het bijv. ook kunnen vullen met noten ipv rozijnen. Varieer naar hartelust
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Russisch
Soort gerecht / gang
Brood
Recept ID
1441746
Homepage ID
2254175
Teller
247
Bron
Brood, 100 recepten
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
moniquebvg
Gelegenheid