Chocolade-honingcake of koek met noten, amandelspijs, rozijnen en rum

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 12/01/2015 - 15:54
Bereidingswijze
Honing, suiker en boter in een pan verwarmen tot de suiker opgelost is. Af laten afkoelen.

Zelfrijzend bakmeel met cacao en zout in de kom van de keukenmachine doen.
Eieren één voor één erdoor kloppen tot een glad deeg ontstaat.

Gehakte amandelen, gehakte walnoten, stukjes amandelspijs, chocolade, rozijnen, sinaasappelschilletjes en geraspte citroen met rum of rumaroma door elkaar roeren.
Met de pulseerknop van de keukenmachine voorzichtig door het deeg mengen.

Oven voorverwarmen op 180 graden
Cakevorm invetten en met bloem bestrooien.
De cake (koek) in het midden van de voorverwarmde oven 65 - 70 minuten bakken.
Koek in de vorm goed laten afkoelen.

Chocoladeglazuur smelten (of chocolade met een klontje boter smelten) en over de koek gieten.
Strooi er voor de versiering wat geschaafde amandelen over.
Afbeelding
Chocolade-honingcake of koek met noten, amandelspijs, rozijnen en rum
Chocolade-honingcake of koek met noten, amandelspijs, rozijnen en rum
Chocolade-honingcake of koek met noten, amandelspijs, rozijnen en rum
Aantal personen
16.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
In de decembermaand bak ik meestal een lekkere cake of koek die goed bij de maand december past. Deze cake voldoet hier helemaal aan.
Heerlijk gevuld met chocolade, verschillende noten, amandelspijs, rozijnen en rum.
Wie niet graag alcohol gebruikt kan in plaats van rum ook rumaroma gebruiken. Ook lekker.
Je hoeft de cake niet in één keer op te eten.
Maak plakjes en vries de cake in gedeelten in. Dan heb je altijd wat lekkers bij de hand.
Ook gemakkelijk voor de Kerstdagen. Ben je gauw klaar.
Ingrediënten
175 gram honing
75 gram suiker
100 gram roomboter
90 gram amandelspijs (in kleine stukjes gesneden)
3 eieren
100 gram gehakte amandelen
100 gram gehakte walnoten
100 gram rozijnen (gewassen en gedroogd)
50 gram gekonfijte sinaasappelsnippers
3 bolletjes stemgember (fijn gesneden)
50 gram pure chocolade (in hele kleine stukjes gehakt)
1 tl geraspte citroenschil
Mespunt zout
4 eetlepels rum of 2 theelepels rum-aroma
250 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram cacao
boter en bloem voor de vorm

1 zakje chocoladeglazuur puur
2 eetlepels geschaafde amandelen
Hulpmiddelen & keukengerei
Cakevorm van 30 cm
keukenmachine
pannetje voor het verwarmen van de honing, suiker en boter
satéprikker
Leuke tips
Na het bakken kun je de cake of koek met een satéprikker pop verschillende plekken inprikken en besprenkelen met wat rum. Dan is de koek nog lekkerder.
Ook lekker met slagroom.
Ik heb de cake gebakken met behulp van mijn Magimix keukenmachine met Patissier. Deze keukenmachine heeft een speciale pulseerknop. Hiermee heb ik de noten en vruchten etc. eenvoudig door het deeg gemengd. Je kunt dit natuurlijk ook voorzichtig met behulp van een spatel doen.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Duits
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1437728
Homepage ID
886977
Teller
2884
Bron
Aangepast recept uit het Duitse tijdschrift Essen und Trinken
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
28
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Sojavrij
Vegetarisch
Author Image
pwiggers
Gelegenheid