Bereidingswijze
Bereiding deeg: Meng samen 250 gram harde roomboter in blokjes met witte basterdsuiker op hoge snelheid met de mixer. Daarna mag de citroenrasp en vanille essence erbij. Zodra alles door goed elkaar gekneed is, mag 1 voor 1 lepels zelfrijzend bakmeel toegevoegd worden aan de boter massa. Kneed alles goed door elkaar totdat het een bal wordt. Leg wat plastic folie op de aanrecht en zet het deeg erop. Kneed nog wat met de hand door en maak een platte plak hiervan. Verpak het moet folie en laat het rusten in de koelkast totdat je verder gaat met het afbakken van je appeltaart.
Bereiding Amandelspijs: Voor dit gerecht gebruik een keukenmachine: Maal eerst de hele amandelen redelijk fijn en voeg daarna de kristalsuiker toen. Draai dit nogmaals door Voeg geleidelijk scheutjes geklutste ei toe (Niet meer dan de helft van een geklutste ei). Om de smaak wat de versterken, gebruik een klein beetje amaretto of amandel essence. Verpak de amandelspijs ook in plastic folie en laat het in de koelkast tot rust komen tot gebruik. Wanneer je spijs over hebt, dit kan de vriezer in tot maximaal 3 maanden.
Bereiding vulling: Appeltaart kan je schijfjes, blokjes of appel schaven. Ik heb voor de blokjes vorm gekozen! Schil alvast alle appelen en snij ze in blokjes. Besprenkel dit snel met citroensap, omdat appel snel gaat verkleuren. Laat alvast 150 gram blanke rozijnen uit lekken. De sap van de alcohol kan weer terug in het potje met rozijnen. Zodra de rozijnen zijn uitgelekt, mogen ze samen gevoegd worden bij de appelblokjes. Voeg daar nog 1 eetlepel suiker aan toe en 1 theelepel kaneel. Roer alles goed door elkaar want dit is de vulling voor de appeltaart.
Bereiding appeltaart: Neem een appeltaart bakblik en vet het alvast in met boter. Zorg dat de zijkant en bodem zijn ingevet. Verder knip ik op maat nog bakpapier voor de bodem. Dit plak ik bovenop de boter. Dit is optioneel**. Zorg dat de aanrecht schoon is en besprenkel dit met wat zelfrijzend bakmeel. Snij eerde de deegplak door de helft en ga alvast 1 helft rollen voor de bodem en de zijkanten. Kom je deeg te kort, pak alvast van de andere helft. Het 2e helft heb je alleen nodig om de bovenkant van de taart te maken. Daar is niet zoveel deeg voor nodig. Wanneer je de bodem en zijkanten hebt gerold, zet alvast de bodemlaag op het bakpapier. Daar boven op kan alvast een dun laagje amandelspijs met een eetlepel gesmeerd worden. (Niet te dik, anders gaat het overheersen qua smaak). Klik de zijkant van de appeltaart vorm erop en vul de zijkanten met deeg. Nu dat de bodem en de zijkanten met deeg zijn gezet, maag de vulling erbij. Als het goed is, zit de hele vorm vol met appel/rozijnen vulling. Verwarm in een steelpannetje 2 eetlepels abrikozenjam met wat water, zodat het vloeibaar wordt. Dit moet met een kwast ingesmeerd worden boven op de appelvulling. Het is de bedoeling dat alle jam gebruikt wordt wat in de steelpan zit. Nu is het tijd om de taart af te maken. Ik heb gekozen voor een ruitjes vorm. Hiervoor gebruik ik mijn Jan Hagel snijder en snij repen van het overgebleven deeg. Leg de deeg strepen over elkaar heen gekruist en smeer het in met het overgebleven eigeel/ Smeer het goed in en verwarm dan de oven op 175 graden. De oven verwarm ik niet voor omdat het eigeel het best op kamer temperatuur in het deeg kan trekken voordat het de oven in gaat.
Bak deze taart af in 60 min op 175 graden en haal de taart daarna uit de oven. Laat de appeltaart afkoelen en snij daarna met een groot keukenmes de zijkanten los. Zodra het rondom is gedaan, dan kan je de appeltaart vorm los klikken.
Bereiding Amandelspijs: Voor dit gerecht gebruik een keukenmachine: Maal eerst de hele amandelen redelijk fijn en voeg daarna de kristalsuiker toen. Draai dit nogmaals door Voeg geleidelijk scheutjes geklutste ei toe (Niet meer dan de helft van een geklutste ei). Om de smaak wat de versterken, gebruik een klein beetje amaretto of amandel essence. Verpak de amandelspijs ook in plastic folie en laat het in de koelkast tot rust komen tot gebruik. Wanneer je spijs over hebt, dit kan de vriezer in tot maximaal 3 maanden.
Bereiding vulling: Appeltaart kan je schijfjes, blokjes of appel schaven. Ik heb voor de blokjes vorm gekozen! Schil alvast alle appelen en snij ze in blokjes. Besprenkel dit snel met citroensap, omdat appel snel gaat verkleuren. Laat alvast 150 gram blanke rozijnen uit lekken. De sap van de alcohol kan weer terug in het potje met rozijnen. Zodra de rozijnen zijn uitgelekt, mogen ze samen gevoegd worden bij de appelblokjes. Voeg daar nog 1 eetlepel suiker aan toe en 1 theelepel kaneel. Roer alles goed door elkaar want dit is de vulling voor de appeltaart.
Bereiding appeltaart: Neem een appeltaart bakblik en vet het alvast in met boter. Zorg dat de zijkant en bodem zijn ingevet. Verder knip ik op maat nog bakpapier voor de bodem. Dit plak ik bovenop de boter. Dit is optioneel**. Zorg dat de aanrecht schoon is en besprenkel dit met wat zelfrijzend bakmeel. Snij eerde de deegplak door de helft en ga alvast 1 helft rollen voor de bodem en de zijkanten. Kom je deeg te kort, pak alvast van de andere helft. Het 2e helft heb je alleen nodig om de bovenkant van de taart te maken. Daar is niet zoveel deeg voor nodig. Wanneer je de bodem en zijkanten hebt gerold, zet alvast de bodemlaag op het bakpapier. Daar boven op kan alvast een dun laagje amandelspijs met een eetlepel gesmeerd worden. (Niet te dik, anders gaat het overheersen qua smaak). Klik de zijkant van de appeltaart vorm erop en vul de zijkanten met deeg. Nu dat de bodem en de zijkanten met deeg zijn gezet, maag de vulling erbij. Als het goed is, zit de hele vorm vol met appel/rozijnen vulling. Verwarm in een steelpannetje 2 eetlepels abrikozenjam met wat water, zodat het vloeibaar wordt. Dit moet met een kwast ingesmeerd worden boven op de appelvulling. Het is de bedoeling dat alle jam gebruikt wordt wat in de steelpan zit. Nu is het tijd om de taart af te maken. Ik heb gekozen voor een ruitjes vorm. Hiervoor gebruik ik mijn Jan Hagel snijder en snij repen van het overgebleven deeg. Leg de deeg strepen over elkaar heen gekruist en smeer het in met het overgebleven eigeel/ Smeer het goed in en verwarm dan de oven op 175 graden. De oven verwarm ik niet voor omdat het eigeel het best op kamer temperatuur in het deeg kan trekken voordat het de oven in gaat.
Bak deze taart af in 60 min op 175 graden en haal de taart daarna uit de oven. Laat de appeltaart afkoelen en snij daarna met een groot keukenmes de zijkanten los. Zodra het rondom is gedaan, dan kan je de appeltaart vorm los klikken.
Afbeelding
Aantal personen
9.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ooit ben ik begonnen als tiener met het bakken van appeltaarten. Ik bakte steenvast met het merk "Baukje", die helaas niet meer bestaat maar over is gegaan in een bekend ander merkt. Ik blijf zeggen: Ik heb met veel plezier met Baukje producten gewerkt en ging altijd naar de huishoudbeurs om hun stand te bezoeken. Helaas was er voor mij ook 1 nadeel. Aangezien ik niet kan afblijven om van het deeg te snoepen, kwam ik altijd deeg te kort! Met het gevolg, dat mijn appeltaar altijd een dunne bodem en een te dunne bovenkant had. Dus na vele appeltaarten bakken moest ik opzoek gaan naar advies en zelf experimenteren. In mijn buurt woont een wat oudere Brabantse dame. Zij bakte vroeger appeltaarten voor koffiehuizen. Zij heeft mij veel advies gegeven, over de vulling, de variatie ervan. Dus ik heb mijn eigen recept gemixted met advies van haar appeltaarten. Het is geen recept van mijn oma, omdat mijn Nederlandse Oma nooit taarten bakte. Ik noem het Oma's appeltaart, omdat ik dat in ere doe voor haar.
Ingrediënten
Ingrediënten deeg: 400 gram zelfrijzend bakmeel, 250 gram harde roomboter in blokjes, 1 rasp van een citroen, 5 ml vanille essence, 250 gram witte basterdsuiker en 1/2 van een geklutste ei.
Ingrediënten Amandelspijs: 150 gram hele amandelen, 150 gram kristal suiker, 1 dessert lepel amaretto of amandel essence, 1/2 van een citroen geraspt.
Ingrediënten vulling: 6 Elstars of Jonagold appelen, 150 gram Blanke rozijnen op Calvados of Rum, 1 theelepel kaneel, sap van een halve citroen, 1 eetlepel kristal suiker, 2 eetlepels abrikozenjam en 15 tot 20 ml water.
Ingrediënten Amandelspijs: 150 gram hele amandelen, 150 gram kristal suiker, 1 dessert lepel amaretto of amandel essence, 1/2 van een citroen geraspt.
Ingrediënten vulling: 6 Elstars of Jonagold appelen, 150 gram Blanke rozijnen op Calvados of Rum, 1 theelepel kaneel, sap van een halve citroen, 1 eetlepel kristal suiker, 2 eetlepels abrikozenjam en 15 tot 20 ml water.
Hulpmiddelen & keukengerei
Mixer met kneedhaken, Appeltaart bakvorm, rasp, bakpapier, Keukenmachine
Leuke tips
Ik maak mijn deeg en amandelspijs 1 avond van te voren, zodat het allemaal goed kan intrekken in de koelkast. Verder heb ik altijd een pot met blanke rozijnen op Rum en Calvados staan. Calvados is een soort cognac. Het mag alleen geen cognac heten omdat het uit een andere regio van Frankrijk komt.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1433249
Homepage ID
49821
Teller
9975
Drank
Uit
Bookmarked
28
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Notenvrij
Sojavrij
Histaminevrij
Vegetarisch
Gelegenheid