Bereidingswijze
Flinke klont boter verwarmen, schenkel bestrooien met zout en peper en aanbakken in de pan. Als het rondom bruin is uit de pan halen en de groenten en kruiden even rustig aanbakken. Het vlees er weer bij doen en dan de fond/bouillon en de wijn toevoegen (moet op zijn minst bijna onderstaan). Dit op lage warmte circa 3 uur stoven, wel af en toe omdraaien.
Ik heb er ook lamstongetjes bij gestoofd. Eerst 12 uur in zout water 'weken' en dan afspoelen, 2 uur meestoven met de schenkel. Ontvellen is wat lastig maar dat kan ook op het bord worden gedaan.
Voor de saus:
Het stoofvocht is op zich al een soort saus, maar ik heb er ook nog een madeirasaus bij gemaakt:
2 dl braadvocht, een scheut Madeira en 2 el crème fraîche verwarmen, zo nodig binden met een beetje allesbinder of een roux.
Lekker met gekookte (nieuwe) aardappelen, haricots vers en een (bleekselderij) salade
Ik heb er ook lamstongetjes bij gestoofd. Eerst 12 uur in zout water 'weken' en dan afspoelen, 2 uur meestoven met de schenkel. Ontvellen is wat lastig maar dat kan ook op het bord worden gedaan.
Voor de saus:
Het stoofvocht is op zich al een soort saus, maar ik heb er ook nog een madeirasaus bij gemaakt:
2 dl braadvocht, een scheut Madeira en 2 el crème fraîche verwarmen, zo nodig binden met een beetje allesbinder of een roux.
Lekker met gekookte (nieuwe) aardappelen, haricots vers en een (bleekselderij) salade
Aantal personen
3.00
Aantal stuks
3.00
Vertel iets leuks over dit recept
Twee jaar geleden aten een vriendin en ik op de Duitse Wadden ontzettend lekkere 'lamshaxe'. Wij houden sowieso van lamsvlees dus wilde ik dit zelf ook eens bereiden. Tijdens rondneuzen op internet, op zoek naar goed lamsvlees, kwam ik een erg goede leverancier tegen, die lamsvlees en daarbij dus ook lamsschenkel (ik dacht meteen dat is haxe en dat was het dus ook) bezorgde. Besteld (naast meerdere producten waaronder lamstongetjes) en met Pasen gestoofd naar eigen recept, ooh wat hebben we gesmuld.... Niet zo'n gebruikelijk deel om te eten, maar wel zeer de moeite waard. Wij eten graag alles wat van een geslacht dier wordt aangeboden, daarom heb ik de tongetjes ook 2 uur meegestoofd om lekker van te genieten.
Ingrediënten
3-4 lamsschenkels
3 lamstongetjes*
zout en peper
roomboter
1 gesnipperde ui
4 teentjes geperste knoflook
2 stengels bleekselderij (in reepjes)
2 winterpenen (in schijfjes)
1/4 knolselderij (in blokjes)
1 flinke prei in ringetjes
peterselie, Provençaalse kruiden oid
circa 250 ml fond (ik gebruik de geconcentreerde kalfs van de Sligro, maar andere fond werkt ook)
circa 250 ml droge rode wijn
Voor de (extra) saus:
2 dl van het stoofvocht
2 el crème fraîche
scheut kook madeira
evt. bindmiddel (of roux)
3 lamstongetjes*
zout en peper
roomboter
1 gesnipperde ui
4 teentjes geperste knoflook
2 stengels bleekselderij (in reepjes)
2 winterpenen (in schijfjes)
1/4 knolselderij (in blokjes)
1 flinke prei in ringetjes
peterselie, Provençaalse kruiden oid
circa 250 ml fond (ik gebruik de geconcentreerde kalfs van de Sligro, maar andere fond werkt ook)
circa 250 ml droge rode wijn
Voor de (extra) saus:
2 dl van het stoofvocht
2 el crème fraîche
scheut kook madeira
evt. bindmiddel (of roux)
Hulpmiddelen & keukengerei
Braadpan
knoflookpers
Snijplank, etc........
knoflookpers
Snijplank, etc........
Leuke tips
Lekker met gekookte (nieuwe) aardappelen, haricots vers en een (bleekselderij) salade.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Europees
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1430543
Homepage ID
1408507
Teller
226
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Gelegenheid