Bereidingswijze
Doe de bloem in een grote ronde beslagkom, voeg de gist, de zout, de gemalen anijs, de eieren erbij.
Pak twee beschuiten en wrijf die zachtjes tegen elkaar, dit levert beschuitkruim op. Breek de laatste beschuit in tweeen, en wrijf die helften ook tegenelkaar, de laatste kleine restjes kun je met je handen verpulveren. Doe het beschuitkruim ook in de beslagkom.
Verwarm de melk tot deze lauw is, en voeg deze beetje bij beetje bij het beslag terwijl je mixt.
Smelt 100g roomboter en voeg deze ook bij het beslag, mix het geheel dan nog even goed door. De boter moet gesmolten worden anders krijg je klontjes.
Je kunt overwegen om 1 theelepel suiker aan het beslag toe te voegen, om het rijzen te bevorderen, maar zonder gaat het ook.
Zet het beslag te rusten op een warme plek (b.v. op de verwarming, of in de zon) Doe een vochtige lauwe theedoek over de beslagkom heen. Doe er voor de zekerheid wat onder (een dienblad/bakblik oid) zodat als de bak overstroomd dit niet OVER je verwarming heen gaat. Laat ongeveer 20-30 minuten rijzen, of langer als nodig.
Verwarm het wafelijzer (er zijn traditionele gietijzeren ijzers die op het vuur moeten, of elektrisch kunnen. Tegenwoordig heb je ook ijzers met antiaanbaklaag, die heb ik zelf.
Giet het beslag in het midden van het wafelijzer, ongeveer driekwart traditionele soepopscheplepel, doe dan het wafelijzer dicht en wacht tot het apparaat aangeeft dat het klaar is (meestal gaat er een lampje branden). De wafels zijn klaar als ze goudbruin zijn, maar niet te donker.
Haal de wafel eruit, (prik met een vork) bestrooi meteen met beetje roomboter en kaneelsuiker en knip de wafel in 5-en met een schaar en verdeel meteen onder uw gasten.
Pak twee beschuiten en wrijf die zachtjes tegen elkaar, dit levert beschuitkruim op. Breek de laatste beschuit in tweeen, en wrijf die helften ook tegenelkaar, de laatste kleine restjes kun je met je handen verpulveren. Doe het beschuitkruim ook in de beslagkom.
Verwarm de melk tot deze lauw is, en voeg deze beetje bij beetje bij het beslag terwijl je mixt.
Smelt 100g roomboter en voeg deze ook bij het beslag, mix het geheel dan nog even goed door. De boter moet gesmolten worden anders krijg je klontjes.
Je kunt overwegen om 1 theelepel suiker aan het beslag toe te voegen, om het rijzen te bevorderen, maar zonder gaat het ook.
Zet het beslag te rusten op een warme plek (b.v. op de verwarming, of in de zon) Doe een vochtige lauwe theedoek over de beslagkom heen. Doe er voor de zekerheid wat onder (een dienblad/bakblik oid) zodat als de bak overstroomd dit niet OVER je verwarming heen gaat. Laat ongeveer 20-30 minuten rijzen, of langer als nodig.
Verwarm het wafelijzer (er zijn traditionele gietijzeren ijzers die op het vuur moeten, of elektrisch kunnen. Tegenwoordig heb je ook ijzers met antiaanbaklaag, die heb ik zelf.
Giet het beslag in het midden van het wafelijzer, ongeveer driekwart traditionele soepopscheplepel, doe dan het wafelijzer dicht en wacht tot het apparaat aangeeft dat het klaar is (meestal gaat er een lampje branden). De wafels zijn klaar als ze goudbruin zijn, maar niet te donker.
Haal de wafel eruit, (prik met een vork) bestrooi meteen met beetje roomboter en kaneelsuiker en knip de wafel in 5-en met een schaar en verdeel meteen onder uw gasten.
Aantal personen
10.00
Aantal stuks
20.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit is het wafelrecept van mijn oma, gekregen van mijn moeder. Ik heb er altijd van gesmuld als kind. Mijn moeder vertelde me dat het 1 van de weinige traktaties was in haar kindertijd thuis.
Echt een traditioneel feestelijk gerecht, goed voor ieder feestje, en zeker voor jong EN oud!
Echt een traditioneel feestelijk gerecht, goed voor ieder feestje, en zeker voor jong EN oud!
Ingrediƫnten
Voor het wafelbeslag:
500 gram gewone witte bloem
30 gram gist (kan in een blokje, of in zakjes (gedroogd)
4 eieren (middelgroot)
100 gram roomboter
3 beschuiten (wit)
1-2 theelepels gemalen anijs (te bekomen bij een goed geassorteerde AH)
800cc lauwe melk
2x mespunt zout
Voor de topping na het bakken:
gesmolten roomboter (ongeveer 100g) 1-2 theelepeltjes per ronde wafel (5 hartjes)
gewone kristalsuiker (100-200g) gemengd met kaneel (2-3 theelepels) eroverheen strooien naar smaak
500 gram gewone witte bloem
30 gram gist (kan in een blokje, of in zakjes (gedroogd)
4 eieren (middelgroot)
100 gram roomboter
3 beschuiten (wit)
1-2 theelepels gemalen anijs (te bekomen bij een goed geassorteerde AH)
800cc lauwe melk
2x mespunt zout
Voor de topping na het bakken:
gesmolten roomboter (ongeveer 100g) 1-2 theelepeltjes per ronde wafel (5 hartjes)
gewone kristalsuiker (100-200g) gemengd met kaneel (2-3 theelepels) eroverheen strooien naar smaak
Hulpmiddelen & keukengerei
Wafelijzer (het lekkerste vind ik die waarmee je (dunne) ronde wafels maakt met ieder 5 hartjes erin.
Beslagkom
Mixer
Kwastje voor smeren gesmolten boter op heet wafelijzer
Traditionele soepopscheplepel
Schaar (om wafels te knippen)
Beslagkom
Mixer
Kwastje voor smeren gesmolten boter op heet wafelijzer
Traditionele soepopscheplepel
Schaar (om wafels te knippen)
Leuke tips
Er is een samenwerkingsverband nodig tussen een wafelbakker en de distributeur, de wafels zijn echt het allerlekkerst als ze meteen vers gegeten worden namelijk, en je kunt niet alles tegelijk.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Feestmaaltijd
Recept ID
1430021
Homepage ID
2331651
Teller
7113
Bron
Oma
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Gelegenheid