Bereidingswijze
Bereidingswijze
1. Meng water, gist en suiker in een grote kom. Laat ongeveer 10 minuten staan, tot het schuimig wordt.
2. Voeg olie, zout en bijna de helft van de bloem toe aan het gistmengsel. Meng door en meng vervolgens beetje bij beetje de resterende bloem erdoor tot het deeg van de kom loslaat. Leg op een licht bebloemd oppervlak en kneed tot een glad en elastisch deeg, in ongeveer 8 minuten.
3. Vet een grote kom licht in met olie en leg het deeg in de kom, beweeg rond om met olie te bedekken. Dek af met een schone, vochtige theedoek en laat op een warme plaats 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld. Roer het ei los
Kneed het even door en verdeel in 8 of 16 bollen ligt er aan hoe groot je de broodjes wil maken en voor wie kinderen kun je beter kleinere geven .
4. Rol de brood jes een voor een uit als je er een hebt uitgerold b.v. Voor een hamburger die kan rond of vierkant zijn wel ruim dubbel zo groot als de hamburger leg dan eerst de kaas en de ui erop dan de hamburger dan de curry (hou je van iets niet laat het weg) Strijk de randen in met wat ei of water dan plakt het beter vouw het resterende deeg voorzichtig over de vulling en en druk het op elkaar niet te hard maar net tot het goed sluit draai het broodje om leg het op de bakplaat en doe de rest net zo.
5. Voor frikandelbroodjes eerst de frikandel frituren anders is de smaak niet zo lekker rol een lange lap die ruim lang genoeg is voor de frikandel en ongeveer 8 tot 10 cm breed doe eerst de curry of mosterd op het deeg leg daarop de frikandel maak de randen van het deeg vochtig vouw nu de boven en onder kant over de frikandel niet te strak leg nu een zijkant erover maar laat wat ruimte niet strak er om heen dan barst het deeg met bakken nu de andere zijde ook niet te strak laat ruimte druk het goed aan en draai ze om en leg op de bakplaat.
6. Voor ham kaas kun je rond of vierkant of driehoekig of welke vorm je wilt maken rol de deeg uit in de vorm die je wenst doe de kaas naar eigen smaak erin en doe er de ham bij rauwe of grrookte ham geven meer smaak dan gekookte ham bestrijk de randen met water of ei niet te nat en vouw ze dicht goed aan drukken en omgedraaid op de bakplaat leggen .
7. Bokworst broodje rol de deeg langwerpig uit leg eerst de zuurkool op het deeg knijp het vocht er zoveel mogelijk uit anders wordt de deeg te nat en niet lekker leg er de bokworst op mag ook rookwrst zijn is net zo lekker doe nu als je dat wil er mosterd op als je liever iets anders hebt doe je dat bestrijk de randen vouw eerst boven en onderzijde over de worst niet te strak de dan de een kant en dan de andere kant ook niet te vast goed aan drukken omdraaien en op de bakplaat leggen,
8. Voor de shoarma eerst de shoarma bakken en laten koelen deeg uit rollen er voldoende opleggen randen bestrijken en dicht vouwen je kan er wat knoflooksaus bij doen maar dat doe ik niet want er zijn mensen die er niet van houden en je kunt het er na het bakken nog bij serveren goed aandrukken omdraaien en op de bakplaatleggen
9. Kaas uien broodje snij de uien zo fijn mogelijk rol een langwerpige lap en ongeveer 10cm breed rol de randen rondom op zodat er een rand ontstaat leg hier de uien snipper in tot de hele bodem is bedek Je kan er wat peper en zout aan toevoegen maar nodig is het niet doe nu de geraspte kaas naar eigen smaak ik doe meestal verschillende soorten door elkaar mengen b.v. Oude jong belegen parmezaanse en soms cheddar kaas verdeel goed over de uien tot dat het goed is bedekt dit deeg kun je beter voor het beleggen op de bakplaat leggen dat werk beter .
10. Als je alle broodjes klaar hebt moeten ze 30 tot 40 minuten na rijzen op een warm plaats verwarm de oven voor op 200 graden en bak de broodjes in 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin let er op dat ze niet te donker worden is niet lekker haal ze uit de oven en bestrijk de broodjes met wat water geeft wat glans.
1. Meng water, gist en suiker in een grote kom. Laat ongeveer 10 minuten staan, tot het schuimig wordt.
2. Voeg olie, zout en bijna de helft van de bloem toe aan het gistmengsel. Meng door en meng vervolgens beetje bij beetje de resterende bloem erdoor tot het deeg van de kom loslaat. Leg op een licht bebloemd oppervlak en kneed tot een glad en elastisch deeg, in ongeveer 8 minuten.
3. Vet een grote kom licht in met olie en leg het deeg in de kom, beweeg rond om met olie te bedekken. Dek af met een schone, vochtige theedoek en laat op een warme plaats 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld. Roer het ei los
Kneed het even door en verdeel in 8 of 16 bollen ligt er aan hoe groot je de broodjes wil maken en voor wie kinderen kun je beter kleinere geven .
4. Rol de brood jes een voor een uit als je er een hebt uitgerold b.v. Voor een hamburger die kan rond of vierkant zijn wel ruim dubbel zo groot als de hamburger leg dan eerst de kaas en de ui erop dan de hamburger dan de curry (hou je van iets niet laat het weg) Strijk de randen in met wat ei of water dan plakt het beter vouw het resterende deeg voorzichtig over de vulling en en druk het op elkaar niet te hard maar net tot het goed sluit draai het broodje om leg het op de bakplaat en doe de rest net zo.
5. Voor frikandelbroodjes eerst de frikandel frituren anders is de smaak niet zo lekker rol een lange lap die ruim lang genoeg is voor de frikandel en ongeveer 8 tot 10 cm breed doe eerst de curry of mosterd op het deeg leg daarop de frikandel maak de randen van het deeg vochtig vouw nu de boven en onder kant over de frikandel niet te strak leg nu een zijkant erover maar laat wat ruimte niet strak er om heen dan barst het deeg met bakken nu de andere zijde ook niet te strak laat ruimte druk het goed aan en draai ze om en leg op de bakplaat.
6. Voor ham kaas kun je rond of vierkant of driehoekig of welke vorm je wilt maken rol de deeg uit in de vorm die je wenst doe de kaas naar eigen smaak erin en doe er de ham bij rauwe of grrookte ham geven meer smaak dan gekookte ham bestrijk de randen met water of ei niet te nat en vouw ze dicht goed aan drukken en omgedraaid op de bakplaat leggen .
7. Bokworst broodje rol de deeg langwerpig uit leg eerst de zuurkool op het deeg knijp het vocht er zoveel mogelijk uit anders wordt de deeg te nat en niet lekker leg er de bokworst op mag ook rookwrst zijn is net zo lekker doe nu als je dat wil er mosterd op als je liever iets anders hebt doe je dat bestrijk de randen vouw eerst boven en onderzijde over de worst niet te strak de dan de een kant en dan de andere kant ook niet te vast goed aan drukken omdraaien en op de bakplaat leggen,
8. Voor de shoarma eerst de shoarma bakken en laten koelen deeg uit rollen er voldoende opleggen randen bestrijken en dicht vouwen je kan er wat knoflooksaus bij doen maar dat doe ik niet want er zijn mensen die er niet van houden en je kunt het er na het bakken nog bij serveren goed aandrukken omdraaien en op de bakplaatleggen
9. Kaas uien broodje snij de uien zo fijn mogelijk rol een langwerpige lap en ongeveer 10cm breed rol de randen rondom op zodat er een rand ontstaat leg hier de uien snipper in tot de hele bodem is bedek Je kan er wat peper en zout aan toevoegen maar nodig is het niet doe nu de geraspte kaas naar eigen smaak ik doe meestal verschillende soorten door elkaar mengen b.v. Oude jong belegen parmezaanse en soms cheddar kaas verdeel goed over de uien tot dat het goed is bedekt dit deeg kun je beter voor het beleggen op de bakplaat leggen dat werk beter .
10. Als je alle broodjes klaar hebt moeten ze 30 tot 40 minuten na rijzen op een warm plaats verwarm de oven voor op 200 graden en bak de broodjes in 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin let er op dat ze niet te donker worden is niet lekker haal ze uit de oven en bestrijk de broodjes met wat water geeft wat glans.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ik maak deze allang ook wel voor feestjes je kunt ze namelijk weer opwarmen in de magnatron en ze zijn altijd een verrassing voor je gezin of gasten en je kunt ook volkoren of tarwe brood er van maken
Ingrediënten
Ingrediënten voor het deeg
350 ml warm water
1 eetlepel droge gist
2 eetlepels suiker
2 eetlepels plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
1 theelepel zout
500 gr tarwebloem (voor witbrood)
Of 1 pak broodmix voor witbrood
Ingrediënten voor de vulling
Frikandellen curry of mosterd
ham kaas
hamburger ui kaas curry
shoarma
pizza ingrediënten
Rook of bokworst zuurkool mosterd
Kaas ui
eigenlijk alles wat je maar lekker vindt zorg alleen als je vers vlees gebruikt dat dit goed gaar is en mals je kunt ook alleen groenten gebruiken maar zorg dat deze wel beet gaat is en alles wat je gebruikt moet niet te vochtig zijn anders wordt het brood plakkerig en niet lekker of krijg een vette smaak
1 ei of water
350 ml warm water
1 eetlepel droge gist
2 eetlepels suiker
2 eetlepels plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
1 theelepel zout
500 gr tarwebloem (voor witbrood)
Of 1 pak broodmix voor witbrood
Ingrediënten voor de vulling
Frikandellen curry of mosterd
ham kaas
hamburger ui kaas curry
shoarma
pizza ingrediënten
Rook of bokworst zuurkool mosterd
Kaas ui
eigenlijk alles wat je maar lekker vindt zorg alleen als je vers vlees gebruikt dat dit goed gaar is en mals je kunt ook alleen groenten gebruiken maar zorg dat deze wel beet gaat is en alles wat je gebruikt moet niet te vochtig zijn anders wordt het brood plakkerig en niet lekker of krijg een vette smaak
1 ei of water
Hulpmiddelen & keukengerei
Pan mes snijplank weegschaal bakpapier bakplaat
Leuke tips
Tip
Je kunt er zoveel smaken van maken dit zijn er maar een paar en zo groot of klein als je zelf wil alles kun je naar eigen in zicht aanpassen
Ik hoop dat jullie er veel plezier van hebben en het jullie zal smaken
Het deeg kun je in grotere hoeveelheden maken maar ook in minder
Je kunt er zoveel smaken van maken dit zijn er maar een paar en zo groot of klein als je zelf wil alles kun je naar eigen in zicht aanpassen
Ik hoop dat jullie er veel plezier van hebben en het jullie zal smaken
Het deeg kun je in grotere hoeveelheden maken maar ook in minder
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Internationaal
Soort gerecht / gang
Lunch/Brunch
Recept ID
1429453
Homepage ID
2319701
Teller
596
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid