Linzenvlaai met appel

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 03/07/2015 - 12:07
Bereidingswijze
Doe het zelfrijzendbakmeel (bloem en bakpoeder gaan ook), basterdsuiker, boter, vanillesuiker en het ei bij elkaar en kneed het tot een bol.
Leg deze afgedekt in de kelder of in de koelkast ongeveer 1 uur.Zet de rozijnen even in warm water te wellen
Schil de appels en snij ze klein dat kan in dunne schijfjes maar ook in kleine blokjes doe er wat citroen over niet teveel tegen het verkleuren doe er de rozijnen suiker en kaneel bij en meng het goed door elkaar(als je niet van rozijnen houd laat je ze weg)
Pak 2/3 van het deeg , rol dit uit en leg het in een ingevette vlaaivorm. Verdeel de appels over het deeg.
Rol de rest van het deeg uit en snij het tot latjes. Leg deze als een vlechtwerk op de vlaai.
Klop een ei los met een beetje water en strijk de rand van de vlaai en de latjes af. Strooi er suiker op.
Verwarm de oven voor op 175˚C.
Bak de vlaai op 175˚C gedurende een half uur, tot ze mooi bruin is.Laat even afkoelen in de vorm of je moet een vorm hebben met losse bodem die zijn super gemakkelijk
Haal ze uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.
Aantal personen
8.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze vlaai zie tegenwoordig allen nog met abicozen eigen lijk vreemd want orgineel was deze vlaai met appels dus geeft ik jullie het recept met appelsDe Limburgse vlaai is gistdeeg vlaai. Met uitzondering van de linzenvlaai, dit is een kneeddeeg met bakamoniak. De linzenvlaai heeft niets te maken met linzen, een soort peulvrucht. Waarschijnlijk komt de naam van Linzerdeeg, een Oostenrijks deeg wat er iets op lijkt.
De linzenvlaai kon langer bewaard worden als de gistdeeg vlaai. Met de kermis was dit de laatste vlaai die op tafel kwam, want als die overbleef kan je hem nog een paar dagen bewaren. 
Ingrediënten
Ingrediënten:
400 gram zelfrijzenbbakmeel
200 gram witte basterdsuiker
200 gram boter
1 zakje vanille suiker
1 ei
4 appelen b.v. Jonagold Elstar of een andere soort maar geen harde appels gebruiken die worden niet gaar of je moet ze voor koken
rozijnen, kaneel en suiker naar smaak

Afwerking
ei
suiker
Hulpmiddelen & keukengerei
vlaaivorm 28 of 30 cm
schilmes
deegroller
snijplank
Leuke tips
Tip Je kan ook zachte peren gebruiken of peren en appels is ook erg lekker maar ook ander fruit kan er goed op en wil je geen raster erop kun je ook een dunne plak maken en die erop leggen maar je moet er wel minstens 6 tot 8 gaatjes in maken dit doe je met een mes of met een schaar .Ik hoop dat het goed zal smaken.
Slagroom is ook een optie
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Europees
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1429305
Homepage ID
2319701
Teller
524
Bron
geleerd in mijn opleiding
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
gonnie_lemmens
Gelegenheid