Bereidingswijze
Roomboterkoekjes:
Doe de bloem met zout,poedersuiker,vanillemerg en de boter in een kom:snijd de boter met twee messen in zeer kleine stukjes.
Roer alles goed door en kneed er met koele handen een gelijkmatig en soepel deeg van, maar kneed niet langer dan nodig is. Zet het deeg afgedekt in een kom in de koelkast. Roer de eierdooier los met 1 1/2 eetl. water. Doe de suikerklontjes in een doek en sla de suiker met de hamer in stukjes, maar niet tot korrels. Beboter de bakplaat, verwarm de oven voor op 190 graden c. Bestuif het aanrecht dun met bloem, rol daarop het deeg uit tot een gelijkmatig dikke lap van 3/4-1 cm dikte. Steek daaruit de koekjes en leg die, op enige afstand van elkaar op de bakplaat. Verzamel de restjes deeg, rol het uit en vorm daarvan weer zoveel mogelijk koekjes.Bestrijk de koekjes dun met eierdooier en strooi op elk koekje wat van de suikerbrokjes. Schuif de plaat in het midden van de oven en laat het in 12-18 min. gaar en mooi van kleur worden. Laat de koekjes platliggend afkoelen en bewaar ze in een goedkluitende trommel.
Speculaasjes:
Doe de bloem met zout,bakpoeder,basterdsuiker, speculaaskruiden in een kom.Snijd daarin de boter met 2 messen in zeer kleine stukjes,voeg 1 eetl. melk toe en roer alles met een mes tot een enigszins samenhangend geheel;voeg als het deeg te rul is nog wat melk toe.Kneed met de aaneengesloten vingers van een koele hand van dit mengsel snel een gelijkmatig deeg.Verwarm de oven voor op 190 graden c.Beboter de bakplaat.Proef een stukje deeg; het moet zeer gekruid van smaak zijn.Bestuif de speculaasplank met aardappelzetmeel , tik overtollig meel weer uit de figuurtjes.Druk de stukjes deeg in de figuurtjes,zodat deze goed gevuld worden.Snijd met een groot mes,vlak over de plank het overtollige deeg af.Draai de speculaasplank om,tik de figuurtjes eruit en leg ze op enige afstand van elkaar op de bakplaat. Verwerk zo al het deeg en schuif de plaat midden in de oven. Laat het deeg goed gaar en goed van kleur worden in 15-20 min. neem de speculaasjes, na even afkoelen, van de bakplaat.Laat de koekjes platliggend helemaal koud en stevig worden.Draai de oven niet uit als nog rest deeg moet worden verwerkt.Laat dan alleen de bakplaat even afkoelen en maak ook van de rest van het deeg knappende speculaasjes. Bewaren in goed sluitende trommel.
Doe de bloem met zout,poedersuiker,vanillemerg en de boter in een kom:snijd de boter met twee messen in zeer kleine stukjes.
Roer alles goed door en kneed er met koele handen een gelijkmatig en soepel deeg van, maar kneed niet langer dan nodig is. Zet het deeg afgedekt in een kom in de koelkast. Roer de eierdooier los met 1 1/2 eetl. water. Doe de suikerklontjes in een doek en sla de suiker met de hamer in stukjes, maar niet tot korrels. Beboter de bakplaat, verwarm de oven voor op 190 graden c. Bestuif het aanrecht dun met bloem, rol daarop het deeg uit tot een gelijkmatig dikke lap van 3/4-1 cm dikte. Steek daaruit de koekjes en leg die, op enige afstand van elkaar op de bakplaat. Verzamel de restjes deeg, rol het uit en vorm daarvan weer zoveel mogelijk koekjes.Bestrijk de koekjes dun met eierdooier en strooi op elk koekje wat van de suikerbrokjes. Schuif de plaat in het midden van de oven en laat het in 12-18 min. gaar en mooi van kleur worden. Laat de koekjes platliggend afkoelen en bewaar ze in een goedkluitende trommel.
Speculaasjes:
Doe de bloem met zout,bakpoeder,basterdsuiker, speculaaskruiden in een kom.Snijd daarin de boter met 2 messen in zeer kleine stukjes,voeg 1 eetl. melk toe en roer alles met een mes tot een enigszins samenhangend geheel;voeg als het deeg te rul is nog wat melk toe.Kneed met de aaneengesloten vingers van een koele hand van dit mengsel snel een gelijkmatig deeg.Verwarm de oven voor op 190 graden c.Beboter de bakplaat.Proef een stukje deeg; het moet zeer gekruid van smaak zijn.Bestuif de speculaasplank met aardappelzetmeel , tik overtollig meel weer uit de figuurtjes.Druk de stukjes deeg in de figuurtjes,zodat deze goed gevuld worden.Snijd met een groot mes,vlak over de plank het overtollige deeg af.Draai de speculaasplank om,tik de figuurtjes eruit en leg ze op enige afstand van elkaar op de bakplaat. Verwerk zo al het deeg en schuif de plaat midden in de oven. Laat het deeg goed gaar en goed van kleur worden in 15-20 min. neem de speculaasjes, na even afkoelen, van de bakplaat.Laat de koekjes platliggend helemaal koud en stevig worden.Draai de oven niet uit als nog rest deeg moet worden verwerkt.Laat dan alleen de bakplaat even afkoelen en maak ook van de rest van het deeg knappende speculaasjes. Bewaren in goed sluitende trommel.
Afbeelding
Aantal personen
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
2 Heerlijke ouderwetse koekjes recepten uit een geweldig (al oud) receptenboek:
Grootmoeders Kookboek uit 1980.
De speculaasjes: een sterk gekruid , echt oudhollands koekje.
Geweldig leuk om het voor Pasen te maken, b.v. samen met de kids!
Grootmoeders Kookboek uit 1980.
De speculaasjes: een sterk gekruid , echt oudhollands koekje.
Geweldig leuk om het voor Pasen te maken, b.v. samen met de kids!
Ingrediƫnten
Roomboterkoekjes:
180 gr. bloem
zout
90 gr. gezeefde poedersuiker of witte basterdsuiker
Merg van 1/2 of 1/4 vanillestokje of 1 1/2 theel. geraspte citroenschilletjes
150 gr. roomboter
1 eierdooier
Enkele suikerklontjes
Boter voor de bakplaat
Bloem om uit te rollen
Speculaasjes:
200 gr. bloem
zout
1/2 theel. bakpoeder
100 gr. donkerbruine basterdsuiker
1 eetl. speculaaskruiden
150 gr. niet te zachte boter
1-2 eetl. melk
Boter voor de bakplaat
aardappel zetmeel
180 gr. bloem
zout
90 gr. gezeefde poedersuiker of witte basterdsuiker
Merg van 1/2 of 1/4 vanillestokje of 1 1/2 theel. geraspte citroenschilletjes
150 gr. roomboter
1 eierdooier
Enkele suikerklontjes
Boter voor de bakplaat
Bloem om uit te rollen
Speculaasjes:
200 gr. bloem
zout
1/2 theel. bakpoeder
100 gr. donkerbruine basterdsuiker
1 eetl. speculaaskruiden
150 gr. niet te zachte boter
1-2 eetl. melk
Boter voor de bakplaat
aardappel zetmeel
Hulpmiddelen & keukengerei
voor de roomboterkoekjes: deegroller, boterkwastje, uitsteekvormpjes, hamer, kom, 2 messen
voor de speculaasjes: speculaasplank, boterkwast, pannekoeksmes, kom, 2 messen
voor de speculaasjes: speculaasplank, boterkwast, pannekoeksmes, kom, 2 messen
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1421135
Homepage ID
1250931
Smaak
Z
Teller
630
Bron
Koken zonder grenzen; Grootmoeders kookboek
Drank
Uit
Bookmarked
8
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid