Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200C. Bak de rozet in 35-40 minuten (luchtoven wat korter, even uitproberen). Keer direct met vorm op een bord en laat 10 min. rusten. Verwijder de vorm, keer en laat afkoelen. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mes het merg eruit. Meng het merg met de poedersuiker en 2-3 el heet water tot glazuur. Verdeel zigzaggend over de rozet.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een heerlijk luxueus gerecht met een feestelijke smaak met name door de kardemom. Echt een absolute topper voor mijn gezin. Dus niet alleen met Pasen. Het recept is niet van onszelf maar dit moesten we gewoon delen en onder de aandacht brengen. Met dank aan de thuiskok.
Ingrediƫnten
1/2 zakje gedroogde gist (3 zakjes a 7 gr Dr. Oetker)
75 gr suiker
250 gr tarwebloem
2 tl zout
1 ei, losgeklopt
40 gr roomboter, gesmolten
1 sinaasappel, schoongeboend
1 el kardemompoeder
1 pakje amandelspijs (300 gr)
pistachenoten 50 gr, gepeld, grof gehakt
50 gr blanke rozijnen
1 vanillestokje
200 gr poedersuiker
75 gr suiker
250 gr tarwebloem
2 tl zout
1 ei, losgeklopt
40 gr roomboter, gesmolten
1 sinaasappel, schoongeboend
1 el kardemompoeder
1 pakje amandelspijs (300 gr)
pistachenoten 50 gr, gepeld, grof gehakt
50 gr blanke rozijnen
1 vanillestokje
200 gr poedersuiker
Hulpmiddelen & keukengerei
deegroller, springvorm (d 22 cm)
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Russisch
Soort gerecht / gang
Brood
Recept ID
1409311
Homepage ID
2110733
Smaak
H
Teller
634
Bron
Allerhande 03-2012 blz 147
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Meng de gist met 1 el suiker en 100 ml lauwwarm water. Laat 5 min staan. Meng de bloem met 50 gr suiker en het zout. Voeg het gistmengsel, ei en 30 gram boter toe en kneed tot soepel deeg. Laat afgedekt 15 min staan.
Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel. Meng de rest van de suiker en de kardemompoeder. Kneed het deeg opnieuw minimaal 8 min. Rol met de deegroller uit tot een lap van 50x30 cm. Bestrijk met 10 gr boter en bestrooi met sinaasappelrasp. Verdeel de spijs, de pistachenoten en rozijnen erover. Rol losjes op, begin aan de korte kant. Snijd in 12 stukken. Leg in een ronde rozetvorm met wat ruimte tussen de rondjes. Laat afgedekt op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel. Meng de rest van de suiker en de kardemompoeder. Kneed het deeg opnieuw minimaal 8 min. Rol met de deegroller uit tot een lap van 50x30 cm. Bestrijk met 10 gr boter en bestrooi met sinaasappelrasp. Verdeel de spijs, de pistachenoten en rozijnen erover. Rol losjes op, begin aan de korte kant. Snijd in 12 stukken. Leg in een ronde rozetvorm met wat ruimte tussen de rondjes. Laat afgedekt op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Gelegenheid