Bereidingswijze
1. Maak met een uitbeen mes de kip schoon (vet enz.).
2. Kook de aardappelen precies gaar en laat ze afkoelen.
3. Bestrooi de kip van binnen en buiten met zout en peper en doen in binnen holte een takje tijm en een takje rozemarijn.
4. Bak in een koekenpan de kip in matig heet tot hete boter goudbruin. (3/4 van boter)
5. Doe het kip met het braadvet in een braadpan.(aan′t begin goed op gang krijgen)
6. Braad met een half gesloten deksel en bedruip de kip regelmatig met het bakvet voor zo 60-80 min. (afhangende van hoe groot de kip is)
7. Snijd met een koksmes het spek in blokjes van 1 cm of in reepjes en ciseleer de champignons.
8. Snipper met een koksmes de ui en snijd de wortel in blokjes van één cm.
9. Blancheer blokjes wortel en de doperwten beetgaar.(2-3 min. eerst wortel koken en erna doperwten koken en koud spoelen)
VERDER:
10. Verhit in een koekenpan de boter.
11. Bak eerst het spek en zodra die begin kleuren de ui toevoegen en op laatst champignons toevoegen en samen bruin bakken.
12. Voeg de beetgare wortel en doperwten toe en bak ze even mee. (draai nu vet uit)
13. Snijd met een koksmes de gare aardappelen in blokjes van een cm.(zo vijftien min. voor kip gaar is)
14. Bak in een koekenpan in hete boter de blokjes aardappelen goudbruin. (hoge vuur met niet te veel vet)
15. Maak garnituur weer warm.(proef garnituur op smaak na)
16. Doe de kip als deze gaar is, op een ovale schaal of grote platte bord;(maar kip eerst op keukenpapier ontvetten); laat het garnituur uitlekken en schep deze over kip.
17. Zout de aardappelen na en schep ze over het garnituur.
18. Doe een manchet om elk kippenpoot.
2. Kook de aardappelen precies gaar en laat ze afkoelen.
3. Bestrooi de kip van binnen en buiten met zout en peper en doen in binnen holte een takje tijm en een takje rozemarijn.
4. Bak in een koekenpan de kip in matig heet tot hete boter goudbruin. (3/4 van boter)
5. Doe het kip met het braadvet in een braadpan.(aan′t begin goed op gang krijgen)
6. Braad met een half gesloten deksel en bedruip de kip regelmatig met het bakvet voor zo 60-80 min. (afhangende van hoe groot de kip is)
7. Snijd met een koksmes het spek in blokjes van 1 cm of in reepjes en ciseleer de champignons.
8. Snipper met een koksmes de ui en snijd de wortel in blokjes van één cm.
9. Blancheer blokjes wortel en de doperwten beetgaar.(2-3 min. eerst wortel koken en erna doperwten koken en koud spoelen)
VERDER:
10. Verhit in een koekenpan de boter.
11. Bak eerst het spek en zodra die begin kleuren de ui toevoegen en op laatst champignons toevoegen en samen bruin bakken.
12. Voeg de beetgare wortel en doperwten toe en bak ze even mee. (draai nu vet uit)
13. Snijd met een koksmes de gare aardappelen in blokjes van een cm.(zo vijftien min. voor kip gaar is)
14. Bak in een koekenpan in hete boter de blokjes aardappelen goudbruin. (hoge vuur met niet te veel vet)
15. Maak garnituur weer warm.(proef garnituur op smaak na)
16. Doe de kip als deze gaar is, op een ovale schaal of grote platte bord;(maar kip eerst op keukenpapier ontvetten); laat het garnituur uitlekken en schep deze over kip.
17. Zout de aardappelen na en schep ze over het garnituur.
18. Doe een manchet om elk kippenpoot.
Afbeelding
Aantal personen
3.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een klassiek Franse kip gerecht die in presentatie er feestelijk uitziet en het is een ideaal gerecht te maken tijdens de feestdagen.
Ingrediënten
1 hele braadkuiken van 1200 g
80 g boter of margarine
zout
peper
takje tijm
takje rozemarijn
Manchet voor presentatie (kan is niet noodzakelijk)
GARNITUUR:
500 g aardappel
100 g ui
100 g wortel
100 g doperwten(diepvries)
100 g rookspek
100 g champignons
boter
zout
peper
80 g boter of margarine
zout
peper
takje tijm
takje rozemarijn
Manchet voor presentatie (kan is niet noodzakelijk)
GARNITUUR:
500 g aardappel
100 g ui
100 g wortel
100 g doperwten(diepvries)
100 g rookspek
100 g champignons
boter
zout
peper
Leuke tips
I.p.v. kip op de gasfornuis klaar te maken kan je ook het kip zonder deksel in de oven garen. Dan heb jij minder omkijk erna.
Zien poulet bon femme in beeld
Zien poulet bon femme in beeld
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Feestmaaltijd
Recept ID
1400331
Homepage ID
1066450
Smaak
H
Teller
4212
Bron
Proeven en experimenteren
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid