Bereidingswijze
Boen de citroen schoon en rasp de schil. Meng de beide suikersoorten met de boter, 1 eetl citroenrasp, kaneelpoeder en kardemompoeder tot een smeuig kruimelig mengsel. Rooster in een droge koekenpan de notentot ze kleuren, laat ze afkoelen en snijd ze grof.
Kneed het deeg nog eens door. Bestrooi het werkvlak dun met bloem en rol het deeg hierop uit tot een rechthoekige lap van 40-30 cm. Strijk de vulling gelijkmatig uit over de lap en bestrooi het dan met de noten. Druk alles een beetje aan zodat de noten goed vast zitten. Rol de lap vanaf de brede kant op.
Vet de bodem van de vorm dun in met boter en bedek met een stuk op maat geknipt bakpapier. Vet het bakpapier dun in met boter en de wanden wat dikker. Snijd de broodrol in 14 gelijke plakken. Leg de plakken op hun snijkant mooiverdeeld in de vorm: 9 in de buitenste ring, 4 in de binnenste ring en 1 in het midden. Dek de vorm af met plasticfolie en laat het weer gedurende 1 uur rijzen op een warme plek zodat de broodjes mooi tegen elkaar aan komen.
Verwarm de oven voor op 185 graden. Bestrooi de broodjes met fijne kristalsuiker en bak ze in het midden van de oven in 40 min goudbruin en gaar. Als de broodjes na 20 min al mooi gekleurd zijn dek ze dan de overige 20 min af met aluminiumfolie. Laat de broodjes afkoelen en maak het glazuur:
Koop 0.5 dl water met de kristalsuiker zacht totdat de suiker is opgelost. Bestrijk de broodjes met een kwastje met het glazuur en laat ze drogen.
Kneed het deeg nog eens door. Bestrooi het werkvlak dun met bloem en rol het deeg hierop uit tot een rechthoekige lap van 40-30 cm. Strijk de vulling gelijkmatig uit over de lap en bestrooi het dan met de noten. Druk alles een beetje aan zodat de noten goed vast zitten. Rol de lap vanaf de brede kant op.
Vet de bodem van de vorm dun in met boter en bedek met een stuk op maat geknipt bakpapier. Vet het bakpapier dun in met boter en de wanden wat dikker. Snijd de broodrol in 14 gelijke plakken. Leg de plakken op hun snijkant mooiverdeeld in de vorm: 9 in de buitenste ring, 4 in de binnenste ring en 1 in het midden. Dek de vorm af met plasticfolie en laat het weer gedurende 1 uur rijzen op een warme plek zodat de broodjes mooi tegen elkaar aan komen.
Verwarm de oven voor op 185 graden. Bestrooi de broodjes met fijne kristalsuiker en bak ze in het midden van de oven in 40 min goudbruin en gaar. Als de broodjes na 20 min al mooi gekleurd zijn dek ze dan de overige 20 min af met aluminiumfolie. Laat de broodjes afkoelen en maak het glazuur:
Koop 0.5 dl water met de kristalsuiker zacht totdat de suiker is opgelost. Bestrijk de broodjes met een kwastje met het glazuur en laat ze drogen.
Aantal personen
14.00
Ingrediƫnten
Voor het deeg:
* 350 gr bloem
* 5 gr droge gist of 10 gr verse
* 15 gr fijne kristalsuiker
* 1.5 dl halfvolle melk
* 1 ei
* 2 theel zout
* 2 theel olie
voor de vulling:
* 1 citroen
* 75 gr donkere basterdsuiker
* 35 gr fijne kristalsuiker
* 60 gr boter + extra om in te vetten
* 1 eetl kaneelpoeder
* 1 theel kardemompoeder
* 150 gr ongezouten gepelde pistachenoten
voor de afwerking:
* 2 eetl fijne kristalsuiker (bestrooien)
* 75 gr kristalsuiker
* 350 gr bloem
* 5 gr droge gist of 10 gr verse
* 15 gr fijne kristalsuiker
* 1.5 dl halfvolle melk
* 1 ei
* 2 theel zout
* 2 theel olie
voor de vulling:
* 1 citroen
* 75 gr donkere basterdsuiker
* 35 gr fijne kristalsuiker
* 60 gr boter + extra om in te vetten
* 1 eetl kaneelpoeder
* 1 theel kardemompoeder
* 150 gr ongezouten gepelde pistachenoten
voor de afwerking:
* 2 eetl fijne kristalsuiker (bestrooien)
* 75 gr kristalsuiker
Hulpmiddelen & keukengerei
springvorm 30 cm
plasticfolie
bakpapier
aluminiumfolie
plasticfolie
bakpapier
aluminiumfolie
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Internationaal
Soort gerecht / gang
Brood
Recept ID
1399057
Homepage ID
1963755
Smaak
Z
Teller
1088
Bron
tip culinair april 2006
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Meng bloem, droge gist, suiker en het zout goed door elkaar in een ruime kom. Verwarm de melk tot handwarm (max 35 graden) Klop de eieren met een garde door de melk. Druk een kultje in het bloemmengsel en schenk het melkmengsel hierin. Roer steeds wat bloem vanuit het midden door de melk totdat het deeg kneedbaar is. Kneed het dan met 1 hand tot een wat plakkerig deeg.Laat het deeg afgedekt onder plastic olie 10 min rusten.
Vet je werkvlak in met 1 theel olie en leg het deeg erop. Kneed gedurende 10 min flink door:duw het deeg steeds met je handpalm van voren naar achteren. Het deeg is voldoende gekneed als het niet meer plakt. Vet een schone kom in met 1 theel olie en leg het deeg erin. Dek het af met plasticfolie en laat het op een warme plek 1 uur rijzen totdat het deeg verdubbeld is.
Vet je werkvlak in met 1 theel olie en leg het deeg erop. Kneed gedurende 10 min flink door:duw het deeg steeds met je handpalm van voren naar achteren. Het deeg is voldoende gekneed als het niet meer plakt. Vet een schone kom in met 1 theel olie en leg het deeg erin. Dek het af met plasticfolie en laat het op een warme plek 1 uur rijzen totdat het deeg verdubbeld is.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Gelegenheid