Bereidingswijze
TERRINE: Blancheer het groen van de prei gedurende 2 minuten in kokend water. Snijd de diverse vissoorten in kleine stukjes en maal ze zeer fijn in de keukenmachine. Voeg de drie eieren toe en laat de machine draaien tot het ei volledig is opgenomen. Doe er vervolgens al draaiend de room bij tot een dikke massa is verkregen. Voeg naar smaak een weinig zout bij. Voorzichtig want de paling geeft veel 'zoute' smaak af.
Blancheer enige icebergsla bladeren 2 minuten in kokend water. Verwijder de harde eind-nerf en spoel elk blad koud af. Dep ze droog. Beleg de licht ingevette terrine overdwars met de prei. Doe er de helft van de visfarce in en strijk die glad. Pas de slabladeren er in en leg daar de palingfilets op. Vouw de sla er goed stijf omheen. Vul de terrine af met de rest van de visfarce. Vouw de uitstekende prei over de vis heen. Bedek de terrine met magnetronfolie en vouw over de smalle kanten een strook van ? 7 centimeter aluminiumfolie.
Zet de terrine 5 minuten op 700 watt in de magnetron. Wacht 1 minuut, verwijder de alumi-niumfolie en zet de magnetron nogmaals 5 minuten op 700 watt. Snel afkoelen in een bak koud water en daarna in de koelkast.
ROOMSAUS: Bereiding saus in twee stappen:
Basis: doe alle ingredienten voor de basis in een pan. Breng het geheel aan de kook en zet dan de warmtebron zo laag dat de vloeistof net niet meer kookt. Laat alles een uurtje trek-ken. Zeef daarna de vloeistof door een zo fijn mogelijke zeef of door kaasdoek.
Saus: (deze hoeveelheid is voor 4 personen) neem 3 dl basis bouillon en laat deze inkoken tot ongeveer 1? dl. (Rest invriezen). Voeg de creme fraiche en de room toe. Laat dit zachtjes inkoken tot de juiste smaak. Voeg eventueel wat zout (voorzichtig) toe en klop de boter in klontjes door de zacht kokende vis-saus (monteren).
Blancheer enige icebergsla bladeren 2 minuten in kokend water. Verwijder de harde eind-nerf en spoel elk blad koud af. Dep ze droog. Beleg de licht ingevette terrine overdwars met de prei. Doe er de helft van de visfarce in en strijk die glad. Pas de slabladeren er in en leg daar de palingfilets op. Vouw de sla er goed stijf omheen. Vul de terrine af met de rest van de visfarce. Vouw de uitstekende prei over de vis heen. Bedek de terrine met magnetronfolie en vouw over de smalle kanten een strook van ? 7 centimeter aluminiumfolie.
Zet de terrine 5 minuten op 700 watt in de magnetron. Wacht 1 minuut, verwijder de alumi-niumfolie en zet de magnetron nogmaals 5 minuten op 700 watt. Snel afkoelen in een bak koud water en daarna in de koelkast.
ROOMSAUS: Bereiding saus in twee stappen:
Basis: doe alle ingredienten voor de basis in een pan. Breng het geheel aan de kook en zet dan de warmtebron zo laag dat de vloeistof net niet meer kookt. Laat alles een uurtje trek-ken. Zeef daarna de vloeistof door een zo fijn mogelijke zeef of door kaasdoek.
Saus: (deze hoeveelheid is voor 4 personen) neem 3 dl basis bouillon en laat deze inkoken tot ongeveer 1? dl. (Rest invriezen). Voeg de creme fraiche en de room toe. Laat dit zachtjes inkoken tot de juiste smaak. Voeg eventueel wat zout (voorzichtig) toe en klop de boter in klontjes door de zacht kokende vis-saus (monteren).
Aantal personen
10.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een "rijk" voorgerecht, maar o zo lekker.
Ingrediƫnten
TERRINE: 300 gram tongfilet
300 gram tarbotfilet
300 gram kabeljauwfilet
200 gram gefileerde gerookte paling
3 eieren
2,5 dl slagroom
zout naar smaak
1 krop icebergsla
het (lange!) groen van 3 a 4 preien
ROOMSAUS: Basis:
1 pot visfond
1 glas witte wijn
2 laurierbladeren
5 gekneusde witte peperkorrels
1 kleine ui in stukken
1 prei in stukken
1 winterwortel in schijfjes
2 tenen knoflook
peterselie
selderij
Saus: 1? dl ingekookte visfond
0,6 dl creme fraiche
0,3 dl slagroom
50 gram boter
zout
300 gram tarbotfilet
300 gram kabeljauwfilet
200 gram gefileerde gerookte paling
3 eieren
2,5 dl slagroom
zout naar smaak
1 krop icebergsla
het (lange!) groen van 3 a 4 preien
ROOMSAUS: Basis:
1 pot visfond
1 glas witte wijn
2 laurierbladeren
5 gekneusde witte peperkorrels
1 kleine ui in stukken
1 prei in stukken
1 winterwortel in schijfjes
2 tenen knoflook
peterselie
selderij
Saus: 1? dl ingekookte visfond
0,6 dl creme fraiche
0,3 dl slagroom
50 gram boter
zout
Hulpmiddelen & keukengerei
Magnetron, terrine voor magnetron (glas of ander magnetronvast), keukenmachine / food processor
Leuke tips
De terrine kan warm of koud gegeten worden. Snijd plakken, naar smaak, van ca. 2 cm. Garneer borden met ijsbergsla en dille. Schep enige lepels saus op het bord en leg daarop de plakken terrine.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Internationaal
Soort gerecht / gang
Voorgerecht
Recept ID
18386
Homepage ID
1444
Smaak
N
Teller
2744
Drank
Uit
Bookmarked
18
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Als voorgerecht een fijne vis terrine. Zeer belangrijk bij de bereiding is de verwerking in de food processor. De vis moet absoluut zo fijn mogelijk gepureerd worden en de eieren en room moeten opgenomen zijn omdat anders de terrine niet voldoende compact wordt.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht