Bereidingswijze
1. Roer de boter met de vanillesuiker en de helft van de basterdsuiker tot een glanzende massa.
2. Scheid de eieren in dooiers en eiwit. Klop de dooiers schuimig met het restant van de suiker.
3. Roer vervolgens de dooiers en het boter-vanille-suikermengsel luchtig door elkaar.
4. Klop het eiwit stijf met wat zout.
5. Meng het geklopte eiwit voorzichtig maar wel goed door het boter-dooier mengsel.
6. Zeef er de bloem doorheen en schep het met de koffieroom nogmaals goed om.
7. Verdeel dit beslag over 2 kommen waarbij het geel blijvende deel wat meer is dan het deel waar de kruiden doorheen gaan.
8. Voeg aan de kleinste hoeveelheid de kruiden toe.
Bak vervolgens de cake laag voor laag in ? 6 minuten (zelf proberen hoe lang) per laag gaar, om en om per springvorm als boven beschreven De cake is klaar als het bovenste laagje gaar is.
2. Scheid de eieren in dooiers en eiwit. Klop de dooiers schuimig met het restant van de suiker.
3. Roer vervolgens de dooiers en het boter-vanille-suikermengsel luchtig door elkaar.
4. Klop het eiwit stijf met wat zout.
5. Meng het geklopte eiwit voorzichtig maar wel goed door het boter-dooier mengsel.
6. Zeef er de bloem doorheen en schep het met de koffieroom nogmaals goed om.
7. Verdeel dit beslag over 2 kommen waarbij het geel blijvende deel wat meer is dan het deel waar de kruiden doorheen gaan.
8. Voeg aan de kleinste hoeveelheid de kruiden toe.
Bak vervolgens de cake laag voor laag in ? 6 minuten (zelf proberen hoe lang) per laag gaar, om en om per springvorm als boven beschreven De cake is klaar als het bovenste laagje gaar is.
Aantal personen
20.00
Vertel iets leuks over dit recept
Niet moeilijk, wel veel geduld.
Ingrediƫnten
Benodigdheden:
500 g boter
10 eieren middelgroot
250 g witte basterdsuiker
10 theelepels kaneel
5 theelepels steranijs (toko)
3 theelepels nootmuskaat
3 theelepels kruidnagelgruis
3 theelepels gemalen kardemom
4 eetlepels koffieroom
1 zakje vanillesuiker
zout
100 gram bloem
500 g boter
10 eieren middelgroot
250 g witte basterdsuiker
10 theelepels kaneel
5 theelepels steranijs (toko)
3 theelepels nootmuskaat
3 theelepels kruidnagelgruis
3 theelepels gemalen kardemom
4 eetlepels koffieroom
1 zakje vanillesuiker
zout
100 gram bloem
Leuke tips
Laten afkoelen en "oudbakken" laten worden.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Indonesisch
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
17422
Homepage ID
1444
Smaak
Z
Teller
33375
Drank
Uit
Bookmarked
45
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
We gaan vandaag het beroemde Indische gebak spekkoek maken. Ja, het is bewerkelijk, ja, je moet er geduld voor hebben. Nee, het is niet moeilijk als je maar weet wat je te wachten staat. Trek voor de bereiding 2,5 tot 3 uur uit.
Eerst een paar uitgangspunten:
1. Spekkoek is een gebak op basis van biscuit gebak: de eieren worden gesplitst. Het bakken gebeurt in een oven met een temperatuur die daarbij hoort: 180? C. De oven goed voorverwarmen.
2. Het beslag dat het resultaat is van de voorbereiding is matig vloeibaar. Bij het aanbrengen van een volgende laag gaat dat het beste als volgt: schep een hoeveelheid beslag (b.v. 2 eetlepels vol) op de eerdere laag. Het beslag begint te smelten en kan door draaien van de vorm in een paar minuten gelijkelijk verdeeld worden. Maak de "witte" lagen wat dikker dan de bruine.
3. Ga ervan uit dat je twee vormen gebruikt van ? 20 centimeter doorsnede, bekleed met aluminiumfolie. Terwijl de ene vorm in de oven staat wordt bij de andere de volgende laag beslag gesmolten en verdeeld. Om en om..
4. Zet voordat de eerste laag wordt aangebracht de vorm in de hete oven zodat ook de bodem warm is en het beslag kan smelten.
5. Schrik niet van de hoeveelheid genoemde kruiden want die heb je nodig.
6. Spekkoek is pas echt lekker na een paar dagen. Het is ook heel goed in te vriezen.
En dan nu aan het werk.
Eerst een paar uitgangspunten:
1. Spekkoek is een gebak op basis van biscuit gebak: de eieren worden gesplitst. Het bakken gebeurt in een oven met een temperatuur die daarbij hoort: 180? C. De oven goed voorverwarmen.
2. Het beslag dat het resultaat is van de voorbereiding is matig vloeibaar. Bij het aanbrengen van een volgende laag gaat dat het beste als volgt: schep een hoeveelheid beslag (b.v. 2 eetlepels vol) op de eerdere laag. Het beslag begint te smelten en kan door draaien van de vorm in een paar minuten gelijkelijk verdeeld worden. Maak de "witte" lagen wat dikker dan de bruine.
3. Ga ervan uit dat je twee vormen gebruikt van ? 20 centimeter doorsnede, bekleed met aluminiumfolie. Terwijl de ene vorm in de oven staat wordt bij de andere de volgende laag beslag gesmolten en verdeeld. Om en om..
4. Zet voordat de eerste laag wordt aangebracht de vorm in de hete oven zodat ook de bodem warm is en het beslag kan smelten.
5. Schrik niet van de hoeveelheid genoemde kruiden want die heb je nodig.
6. Spekkoek is pas echt lekker na een paar dagen. Het is ook heel goed in te vriezen.
En dan nu aan het werk.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht