Bereidingswijze
Maak de verse tonijngehaktballetjes :
-Pel en snipper de ui fijn. Was en hak de muntblaadjes. Rasp de citroenschil. Hak de pijnboompitten fijn.
-Snijd de tonijn eerst in plakjes (als het een stuk is) en daarna in reepjes. Snijd de reepjes in kleine stukjes en hak ze fijn in een keukenmachine of hak ze fijn met een mes zoals peterselie.
-Als je alle tonijn in kleine stukjes hebt gesneden, doe je hem in een kom en kneed je hem een beetje met de achterkant van een lepel om hem nog wat fijner te maken. (Dit is niet nodig als je een keukenmachine hebt gebruikt)
-Voeg een beetje zout toe aan de tonijn, plus de gesnipperde ui, gehakte pijnboompitten, munt en de citroenrasp.
-Meng alles en voeg dan het ei en paneermeel (of geraspte pecorino) toe. Meng opnieuw. Gebruik je handen het beste. Neem een eetlepel tonijn en kneed er met je handen een ronde bal van. Herhaal dit totdat je al het gehaktballenmengsel hebt opgebruikt. De grootte is niet zo belangrijk, maar probeer ze allemaal min of meer hetzelfde te maken voor een gelijkmatige bereiding.
-Als alle gehaktballetjes klaar zijn, neem je een koekenpan en giet je er genoeg olijfolie in om de bodem te bedekken en begin je de olie te verwarmen.
-Doe de bloem op een bord, rol de tonijngehaktballetjes door de bloem en bak ze vervolgens in de pan met de olie. Keer ze zodat ze aan alle kanten bruin worden. Ze hoeven niet gaar te zijn, alleen bruin. Op deze manier sluit het oppervlak van de gehaktballetjes en blijven je gehaktballetjes zacht tijdens het garen in de saus. Als de gehaktballen allemaal bruin zijn, leg ze dan op wat keukenpapier om uit te lekken.
Kook de pasta :
-Zet een pan met water op voor de pasta. Voeg zout toe zodra het begint te koken en breng opnieuw aan de kook. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak de tomatensaus :
-Terwijl het water kookt en de pasta kookt maak je de saus.
-Doe een eetl. van olijfolie in een koekenpan of koekenpan, voeg de twee gepelde teentjes knoflook toe. Zodra ze zacht beginnen te worden voeg je de gepelde tomaten of passata/polpa toe.
-Verdun de tomatensaus met een kopje pasta kookwater, voeg de basilicumblaadjes toe en kook ongeveer 5 minuten. (vers gepelde tomaten hebben meer tijd nodig om af te breken. passata of polpa zijn sneller klaar).
-Voeg nu de tonijngehaktballetjes toe en kook ze nog 10 minuten in de saus, waarbij je ze halverwege de kooktijd omdraait.
-Giet de pasta af. Doe het terug in de pan of doe het in een voorverwarmde kom. Meng het goed met wat van de tomatensaus. Je wilt de pasta bedekken met saus.
-Leg vervolgens de pasta op borden en voeg 2-3 verse tonijngehaktballetjes en meer saus toe.
Serveer onmiddellijk.
-Pel en snipper de ui fijn. Was en hak de muntblaadjes. Rasp de citroenschil. Hak de pijnboompitten fijn.
-Snijd de tonijn eerst in plakjes (als het een stuk is) en daarna in reepjes. Snijd de reepjes in kleine stukjes en hak ze fijn in een keukenmachine of hak ze fijn met een mes zoals peterselie.
-Als je alle tonijn in kleine stukjes hebt gesneden, doe je hem in een kom en kneed je hem een beetje met de achterkant van een lepel om hem nog wat fijner te maken. (Dit is niet nodig als je een keukenmachine hebt gebruikt)
-Voeg een beetje zout toe aan de tonijn, plus de gesnipperde ui, gehakte pijnboompitten, munt en de citroenrasp.
-Meng alles en voeg dan het ei en paneermeel (of geraspte pecorino) toe. Meng opnieuw. Gebruik je handen het beste. Neem een eetlepel tonijn en kneed er met je handen een ronde bal van. Herhaal dit totdat je al het gehaktballenmengsel hebt opgebruikt. De grootte is niet zo belangrijk, maar probeer ze allemaal min of meer hetzelfde te maken voor een gelijkmatige bereiding.
-Als alle gehaktballetjes klaar zijn, neem je een koekenpan en giet je er genoeg olijfolie in om de bodem te bedekken en begin je de olie te verwarmen.
-Doe de bloem op een bord, rol de tonijngehaktballetjes door de bloem en bak ze vervolgens in de pan met de olie. Keer ze zodat ze aan alle kanten bruin worden. Ze hoeven niet gaar te zijn, alleen bruin. Op deze manier sluit het oppervlak van de gehaktballetjes en blijven je gehaktballetjes zacht tijdens het garen in de saus. Als de gehaktballen allemaal bruin zijn, leg ze dan op wat keukenpapier om uit te lekken.
Kook de pasta :
-Zet een pan met water op voor de pasta. Voeg zout toe zodra het begint te koken en breng opnieuw aan de kook. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak de tomatensaus :
-Terwijl het water kookt en de pasta kookt maak je de saus.
-Doe een eetl. van olijfolie in een koekenpan of koekenpan, voeg de twee gepelde teentjes knoflook toe. Zodra ze zacht beginnen te worden voeg je de gepelde tomaten of passata/polpa toe.
-Verdun de tomatensaus met een kopje pasta kookwater, voeg de basilicumblaadjes toe en kook ongeveer 5 minuten. (vers gepelde tomaten hebben meer tijd nodig om af te breken. passata of polpa zijn sneller klaar).
-Voeg nu de tonijngehaktballetjes toe en kook ze nog 10 minuten in de saus, waarbij je ze halverwege de kooktijd omdraait.
-Giet de pasta af. Doe het terug in de pan of doe het in een voorverwarmde kom. Meng het goed met wat van de tomatensaus. Je wilt de pasta bedekken met saus.
-Leg vervolgens de pasta op borden en voeg 2-3 verse tonijngehaktballetjes en meer saus toe.
Serveer onmiddellijk.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Gemaakt met pijnboompitten, munt en citroenschil, deze Siciliaanse verse tonijngehaktballetjes zijn ook fantastisch als antipasto of snack of met aardappelen. Ik vind ze echter het lekkerst met pasta! Deze traditionele Siciliaanse verse tonijngehaktballetjes zijn makkelijk te maken ! Perfect hoofdgerecht voor liefhebbers van zeevruchten en vis.
Ingrediënten
Voor de tonijngehaktballetjes :
400 gram verse tonijn
1 ui (middelgroot of een halve grote) gepeld en fijngehakt.
1 ei
3-4 eetlepels paneermeel of geraspte pecorino
3-4 verse muntblaadjes
1 el pijnboompitten gehakt
extra vergine olijfolie om te frituren
zout naar smaak
gemalen zwarte peper naar smaak
2 tl citroenschil( goed wassen eerst)
bloem voor alle doeleinden om tonijngehaktballetjes te coaten
Voor tomatensaus :
500 g tomatenpassata (puree) of gehakte tomaten of 1,5 kg gepelde saustomaten
10 verse basilicumblaadjes
2 teentjes knoflook gepeld
zout naar smaak
gemalen zwarte peper naar smaak
1-2 eetlepels extra vergine olijfolie
Pasta :
400 g pastatubes of spaghetti.
zout voor kookwater.
400 gram verse tonijn
1 ui (middelgroot of een halve grote) gepeld en fijngehakt.
1 ei
3-4 eetlepels paneermeel of geraspte pecorino
3-4 verse muntblaadjes
1 el pijnboompitten gehakt
extra vergine olijfolie om te frituren
zout naar smaak
gemalen zwarte peper naar smaak
2 tl citroenschil( goed wassen eerst)
bloem voor alle doeleinden om tonijngehaktballetjes te coaten
Voor tomatensaus :
500 g tomatenpassata (puree) of gehakte tomaten of 1,5 kg gepelde saustomaten
10 verse basilicumblaadjes
2 teentjes knoflook gepeld
zout naar smaak
gemalen zwarte peper naar smaak
1-2 eetlepels extra vergine olijfolie
Pasta :
400 g pastatubes of spaghetti.
zout voor kookwater.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Italiaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1494811
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pastaproject - chef = Jacqueline De Bono
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht