Sólet

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 03/14/2023 - 10:52
Bereidingswijze
-Snijd uien in blokjes, hak knoflook fijn en spoel je bonen grondig af. Smelt je vet of verwarm je olie in een ovenvaste steelpan of braadpan en bak de uien met al het rauwe vlees dat je op dit moment misschien wilt dichtschroeien (alleen grote stukken vlees; gesneden vlees zou helemaal rubberachtig worden na het suddert urenlang). Braad het vlees op middelhoog vuur goed aan tot het rondom een ​​mooie kleur heeft.
2. Haal de pan van het vuur, haal je vlees uit de pan en zet het opzij. Voeg je knoflook, droge bonen (maar niet je Alkmaarse gort), paprika, peper en bloem toe. Schud de pan zodat alle bonen worden gegooid en bedekt met de paprika en bloem, en doe dan het vlees terug in de pan samen met al het vlees dat je niet hebt dichtgeschroeid, zoals gerookt vlees.
3. Vul de pan met water tot al het vlees onder staat. Verwarm de oven voor op 90°C, of de laagst beschikbare temperatuur (vooral als je 's nachts aan het sudderen bent), breng dan op het fornuis de pan aan de kook voordat je hem in de voorverwarmde oven plaatst. (Je zou dit waarschijnlijk ook op het fornuis kunnen laten sudderen.)
4. Laat 3-4 uur in de oven sudderen tot al het vlees gaar is, of 's nachts als je traditioneel wilt zijn of als je dit eigenlijk voor de sabbat kookt.
5. Haal de pan uit de oven, maar zet hem nog niet uit. Haal het vlees uit de pan, snijd het in plakjes en leg het opzij. Roer je Alkmaarse gort in de pot en spoel af en voeg je hele eieren toe. Als je je vlees wat meer wilt garen, voeg dat dan ook weer toe aan de pan en plaats de pan dan nog eens 30 minuten in de oven.
6. Haal de pan uit de oven. Je kunt het nu uitschakelen. Je eieren moeten helemaal gaar zijn, dus laat ze afkoelen door ze af te spoelen in koud kraanwater voordat je ze pelt en halveert.
7. Verdeel de bonen en gerst in kommen en serveer het vlees en de eieren op een apart bord en laat iedereen zichzelf bedienen met wat voor vlees dan ook. Als alternatief, als je een representatieve braadpan hebt gebruikt, kun je je gesneden vlees en eieren erop leggen en naar de eettafel brengen, en dan laat iedereen zichzelf bedienen!
Afbeelding
Sólet
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Sólet is een Joods-Hongaars gerecht dat meestal op vrijdagavond vóór de sabbat wordt bereid, 's nachts wordt gestoofd en de volgende dag als lunch wordt gegeten. De kwaliteit van dit gerecht hangt sterk af van het vlees dat je gebruikt.In dit recept gebruiken we gerookte eendenborst en ossenhaas uit de oven, maar dit gerecht wordt ook vaak bereid met gerookte eendenbout, gerookte rundertong, gerookt ganzenvlees en soms zelfs kip.
Ingrediënten
4 gerookte eendenborsten
4 ossenhaasjes
4 eieren
200 g droge pintobonen of witte/marinebonen
100 g Alkmaarse gort
1 ui
4 knoflookteentjes
2 el Hongaarse pepers
1 theelepel zwarte peper
1 el meel
2 el reuzel, ganzenvet, olijfolie of eendenvet
zout naar smaak
Leuke tips
- laat voor dit recept de bonen niet vooraf weken!!!
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Hongaars
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1494692
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef =
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
marcdepester