Bereidingswijze
-Fruit een soffrito gemaakt van fijngehakte pancetta, ui, wortel, selderij en peterselie in olijfolie op middelhoog vuur tot ze gaar zijn.
-Verhoog vervolgens het vuur tot medium-laag en voeg stukjes ossenstaart toe met crowding. Laat de ossenstaartjes bruin worden, draai ze vaak om en breng op smaak met zout en peper. Pas op dat de groenten niet verbranden; voeg eventueel wat water toe. (De stukjes karamelliseren niet, ze worden alleen lichtbruin. Dat is prima - het belangrijkste punt van deze bewerking is dat het vlees insaporire, wat betekent dat het de smaak van de soffrito absorbeert.)
-Voeg wijn toe en laat het volledig koken, terwijl je de stukjes ossenstaart opnieuw omdraait. Dan wat geplette tomaten en dan genoeg water (of bouillon) om de stukken ossenstaart net te bedekken, samen met een laurierblad en een paar kruidnagels. Dek af en laat sudderen tot het vlees heel zacht is, bijna van het bot valt, ergens tussen de 2 en 4 uur, afhankelijk van het vlees. Dit gerecht is de definitie van 'slow food'.
-Nu voor de finishing touch: ongeveer 30 minuten voordat het gerecht klaar is, voeg je een royale hoeveelheid gehakte bleekselderij toe en laat het samen met de ossenstaart en andere groenten koken. Dit is erg belangrijk, omdat de bleekselderij de smeuïge smaak van de ossenstaart en saus in evenwicht brengt met een beetje wrangheid. Het gerecht zou anders een beetje te mierzoet zijn.
-Verhoog vervolgens het vuur tot medium-laag en voeg stukjes ossenstaart toe met crowding. Laat de ossenstaartjes bruin worden, draai ze vaak om en breng op smaak met zout en peper. Pas op dat de groenten niet verbranden; voeg eventueel wat water toe. (De stukjes karamelliseren niet, ze worden alleen lichtbruin. Dat is prima - het belangrijkste punt van deze bewerking is dat het vlees insaporire, wat betekent dat het de smaak van de soffrito absorbeert.)
-Voeg wijn toe en laat het volledig koken, terwijl je de stukjes ossenstaart opnieuw omdraait. Dan wat geplette tomaten en dan genoeg water (of bouillon) om de stukken ossenstaart net te bedekken, samen met een laurierblad en een paar kruidnagels. Dek af en laat sudderen tot het vlees heel zacht is, bijna van het bot valt, ergens tussen de 2 en 4 uur, afhankelijk van het vlees. Dit gerecht is de definitie van 'slow food'.
-Nu voor de finishing touch: ongeveer 30 minuten voordat het gerecht klaar is, voeg je een royale hoeveelheid gehakte bleekselderij toe en laat het samen met de ossenstaart en andere groenten koken. Dit is erg belangrijk, omdat de bleekselderij de smeuïge smaak van de ossenstaart en saus in evenwicht brengt met een beetje wrangheid. Het gerecht zou anders een beetje te mierzoet zijn.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit stoofrecept van "Gestoofde Ossenstaarten in Romeinse stijl", is een topper uit Rome ! Slow Cooking !
Ingrediënten
1 kilo ossenstaart in stukjes van 3 cm
75 g pancetta, in kleine blokjes gesneden
1 middelgrote ui
1 wortel
1 stengel bleekselderij voor de soffrito, plus nog een stengel voor op het einde
1 paar takjes verse peterselie
Olijfolie
15 cl droge witte wijn
1 klein blikje (400 g) geplette tomaten uit blik
1 laurierblad
1 paar kruidnagels
Zout en peper
75 g pancetta, in kleine blokjes gesneden
1 middelgrote ui
1 wortel
1 stengel bleekselderij voor de soffrito, plus nog een stengel voor op het einde
1 paar takjes verse peterselie
Olijfolie
15 cl droge witte wijn
1 klein blikje (400 g) geplette tomaten uit blik
1 laurierblad
1 paar kruidnagels
Zout en peper
Leuke tips
geef er brood of pasta bij
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Italiaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1494562
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest- Memori d'Angelina- Authentic Italia
Drank
Uit
Bookmarked
5
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht