Bereidingswijze
BEREIDING
Aardappelen schillen en in 20 min gaar koken in gezouten water.
Oven voorverwarmen op 200°.
Ondertussen de struikjes witlof voorzichtig wassen, droogdeppen en vervolgens doormidden snijden. Het uiteinde verwijder je later zodat er geen bladeren loslaten.
In een wijde hapjespan een flinke klont boter smelten en op niet al te hoog vuur de witlof aan beide zijden laten karameliseren (ca. 5 min per kant, afhankelijk van hoe groot ze zijn). Af en toe even checken.
Laat de witlof daarna tot gebruik in de nog warme pan staan.
Klop in een kom de eieren los met 1 flinke eetlepel crème fraîche, 1 el parmigiano, zout, peper en nootmuskaat.
Snijd de plakjes ham in reepjes van 1 cm breed.
Giet de aardappelen af (bewaar eventueel wat kooknat), voeg een scheut melk, een goede klont boter, 1 el crème fraîche en 1 el mosterd toe en stamp kort tot een smeuïge puree. Als de puree nog te droog is roer er dan nog wat kookvocht bij. Kruid af met peper, nootmuskaat, bieslook en eventueel nog zout.
Vet de ovenschaal in.
Maak een eerste laag van de puree. Verdeel de helft van de reepjes ham erover. Schenk de eieren er overheen.
Snijd eerst de uiteinden van de witlof eraf. Leg de witlof met de platte (snij-)kant naar boven zo in de schaal dat ze naast elkaar passen. Ik legde ze schuin en dat presenteerde best chic.
Duw ze een beetje in de puree, maar niet onder de eieren zodat je het bladpatroon nog ziet. Drapeer de rest van de hamreepjes ertussen en langs de randen.
Verdeel de grof geraspte kaas zoveel mogelijk om de witlof heen over de schotel. Het oog wil ook wat.
Bak 20 - 25 min in de oven tot de bovenkant goudbruin gekleurd is.
Aardappelen schillen en in 20 min gaar koken in gezouten water.
Oven voorverwarmen op 200°.
Ondertussen de struikjes witlof voorzichtig wassen, droogdeppen en vervolgens doormidden snijden. Het uiteinde verwijder je later zodat er geen bladeren loslaten.
In een wijde hapjespan een flinke klont boter smelten en op niet al te hoog vuur de witlof aan beide zijden laten karameliseren (ca. 5 min per kant, afhankelijk van hoe groot ze zijn). Af en toe even checken.
Laat de witlof daarna tot gebruik in de nog warme pan staan.
Klop in een kom de eieren los met 1 flinke eetlepel crème fraîche, 1 el parmigiano, zout, peper en nootmuskaat.
Snijd de plakjes ham in reepjes van 1 cm breed.
Giet de aardappelen af (bewaar eventueel wat kooknat), voeg een scheut melk, een goede klont boter, 1 el crème fraîche en 1 el mosterd toe en stamp kort tot een smeuïge puree. Als de puree nog te droog is roer er dan nog wat kookvocht bij. Kruid af met peper, nootmuskaat, bieslook en eventueel nog zout.
Vet de ovenschaal in.
Maak een eerste laag van de puree. Verdeel de helft van de reepjes ham erover. Schenk de eieren er overheen.
Snijd eerst de uiteinden van de witlof eraf. Leg de witlof met de platte (snij-)kant naar boven zo in de schaal dat ze naast elkaar passen. Ik legde ze schuin en dat presenteerde best chic.
Duw ze een beetje in de puree, maar niet onder de eieren zodat je het bladpatroon nog ziet. Drapeer de rest van de hamreepjes ertussen en langs de randen.
Verdeel de grof geraspte kaas zoveel mogelijk om de witlof heen over de schotel. Het oog wil ook wat.
Bak 20 - 25 min in de oven tot de bovenkant goudbruin gekleurd is.
Aantal personen
3.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Witlof ham/kaas is natuurlijk al zo oud als de weg naar Rome en deze ovenschotel lijkt niet zo heel anders, maar hier thuis klonken de oohs en de aahs als nooit tevoren over een witlof gerecht.
Het zag er dan ook wel uit als een plaatje (helaas vergeten foto te maken, van de volgende dan maar) en het smaakte nog veel beter. Al zeg ik het zelf.
Het zag er dan ook wel uit als een plaatje (helaas vergeten foto te maken, van de volgende dan maar) en het smaakte nog veel beter. Al zeg ik het zelf.
Ingrediënten
1,5 kg vastkokende aardappelen
3 struikjes witlof
boter
melk voor de puree
1 el grove mosterd
100 g schouderham
100 g extra belegen kaas, grof geraspt
1 el parmigiano
6 eieren
2 volle eetlepels crème fraîche
1 el bieslook
peper
zout
nootmuskaat
3 struikjes witlof
boter
melk voor de puree
1 el grove mosterd
100 g schouderham
100 g extra belegen kaas, grof geraspt
1 el parmigiano
6 eieren
2 volle eetlepels crème fraîche
1 el bieslook
peper
zout
nootmuskaat
Hulpmiddelen & keukengerei
Ovenschaal (± 25 x 18 x 8 cm) of een ronde
hapjespan
kom
hapjespan
kom
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1494539
Homepage ID
3042473
Teller
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht