Traditionele Canadese erwtensoep uit Quebec

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 02/23/2023 - 10:37
Bereidingswijze
-In een zeer grote pan met zware bodem op middelhoog vuur de uien en wortels 5-7 minuten in boter fruiten, of tot de uien zacht en doorschijnend zijn.
-Roer het water, spliterwten, hammetje, laurierblaadjes, tijm en bonenkruid erdoor. Breng de soep aan de kook op hoog vuur, zet dan het vuur laag en laat het, afgedekt, ongeveer 2 ½ tot 3 uur sudderen, of tot de erwten zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen tot een puree.
-Verwijder het hammetjet. Trek het vlees weg van het bot en versnipper of hak het in kleine blokjes. Leg de ham opzij en gooi het bot weg. Verwijder de laurierblaadjes en gooi deze ook weg.
-Proef de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Gebruik voor een zeer gladde soep een staafmixer om volledig te pureren, of laat het zoals het is voor een grovere textuur.
-Roer de gehakte ham terug door de soep en serveer direct.
Afbeelding
Traditionele Canadese erwtensoep uit Quebec
Aantal personen
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze soep is zo fundamenteel voor de Frans-Canadese identiteit dat een van de bijnamen voor Quebeckers "erwtensoepers" is.
Ingrediënten
2 el boter
1 ui, in blokjes
1 grote wortel, geschild en in plakjes
2,4 liter water
500 g gedroogde gele spliterwten
1 gerookt hammetje circa 500 g
2 laurierblaadjes
1 tl gedroogde tijm
1 tl bonenkruid
Zout en peper naar smaak
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Canadees
Soort gerecht / gang
Soep
Recept ID
1494527
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Isabelle Boucher
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
marcdepester