Bereidingswijze
-Verwarm de oven voor op 180°C
-Kook de aardappelen in de magnetron, in de oven of in een pan met kokend water tot ze gaar zijn. Laat volledig afkoelen. Schillen met een mes en versnipperen met een doosrasp. Opzij zetten.
-Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het spek toe en bak tot het krokant en bruin is. Verwijder met een schuimspaan en breng over naar een bord bekleed met keukenpapier om het overtollige vet op te vangen.
-Verwijder alles behalve 1 eetlepel spekvet uit de pot. Roer de uien en knoflook erdoor en bak ongeveer 5 minuten tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de kool en prei toe. Breng op smaak met 3/4 theelepel zout, 3/4 theelepel zwarte peper en de rode pepervlokken. Roer en kook nog ongeveer 5 minuten tot het zacht is. Spatel de geraspte aardappelen erdoor en haal van het vuur. Doe over in een grote kom en zet opzij.
-Doe de melk in een middelgrote pan en breng op middelhoog vuur aan de kook.
-Zet de grote pan terug op het vuur en plaats op middelhoog vuur. Voeg de boter toe en laat smelten. Klop de bloem erdoor en kook ongeveer 10 seconden om de bloem een beetje te koken. Giet voorzichtig de warme melk erbij, terwijl je blijft kloppen tot alle melk is toegevoegd en het boter/bloemmengsel volledig is opgelost.
-Verlaag het vuur tot medium en kook tot het ingedikt is. Breng op smaak met 3/4 theelepel zout, 3/4 theelepel zwarte peper en de paprika. Eenmaal dik, haal van het vuur.
-Meng in een middelgrote kom de geraspte Wisconsin-kazen. Voeg de kazen toe aan de hete ingedikte melk en bewaar ongeveer 1/2 kopje om later te beleggen. Roer met een houten lepel tot de kaas gesmolten is. Spatel de gekookte noedels, het gekookte koolmengsel, het knapperige spek en de lente-uitjes erdoor tot een gelijkmatig mengsel. Giet het mengsel in een ovenschaal of in individuele ovenschalen en bestrooi met de paneer en de rest van de kaas. Bak ongeveer 25 tot 30 minuten, tot bubbels.
-Zet een paar seconden onder de grill om de bovenkant krokant te maken.
Serveer warm en garneer met gesneden lente-uitjes erover.
-Kook de aardappelen in de magnetron, in de oven of in een pan met kokend water tot ze gaar zijn. Laat volledig afkoelen. Schillen met een mes en versnipperen met een doosrasp. Opzij zetten.
-Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het spek toe en bak tot het krokant en bruin is. Verwijder met een schuimspaan en breng over naar een bord bekleed met keukenpapier om het overtollige vet op te vangen.
-Verwijder alles behalve 1 eetlepel spekvet uit de pot. Roer de uien en knoflook erdoor en bak ongeveer 5 minuten tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de kool en prei toe. Breng op smaak met 3/4 theelepel zout, 3/4 theelepel zwarte peper en de rode pepervlokken. Roer en kook nog ongeveer 5 minuten tot het zacht is. Spatel de geraspte aardappelen erdoor en haal van het vuur. Doe over in een grote kom en zet opzij.
-Doe de melk in een middelgrote pan en breng op middelhoog vuur aan de kook.
-Zet de grote pan terug op het vuur en plaats op middelhoog vuur. Voeg de boter toe en laat smelten. Klop de bloem erdoor en kook ongeveer 10 seconden om de bloem een beetje te koken. Giet voorzichtig de warme melk erbij, terwijl je blijft kloppen tot alle melk is toegevoegd en het boter/bloemmengsel volledig is opgelost.
-Verlaag het vuur tot medium en kook tot het ingedikt is. Breng op smaak met 3/4 theelepel zout, 3/4 theelepel zwarte peper en de paprika. Eenmaal dik, haal van het vuur.
-Meng in een middelgrote kom de geraspte Wisconsin-kazen. Voeg de kazen toe aan de hete ingedikte melk en bewaar ongeveer 1/2 kopje om later te beleggen. Roer met een houten lepel tot de kaas gesmolten is. Spatel de gekookte noedels, het gekookte koolmengsel, het knapperige spek en de lente-uitjes erdoor tot een gelijkmatig mengsel. Giet het mengsel in een ovenschaal of in individuele ovenschalen en bestrooi met de paneer en de rest van de kaas. Bak ongeveer 25 tot 30 minuten, tot bubbels.
-Zet een paar seconden onder de grill om de bovenkant krokant te maken.
Serveer warm en garneer met gesneden lente-uitjes erover.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Het traditionele Ierse gerecht ontmoet een Amerikaanse klassieker! Gesauteerde kool, prei, uien, knoflook en spek worden gemengd met pasta en een heerlijke kaassaus gemaakt met Wisconsin Havarti, Aged White Cheddar en Monterey Jack! Het is gebakken tot het goudbruin en krokant is.
Ingrediënten
8 plakjes dik gesneden ontbijtspek in blokjes
1 grote gele ui dun gesneden
3 teentjes knoflook fijngehakt
800 g geraspte witte kool
2 preien gesneden en schoongemaakt
2 grote bakaardappelen schoongemaakt en gekookt tot ze gaar zijn
1 1/2 theelepel zout
1 1/2 theelepel zwarte peper
1/4 theelepel rode pepervlokken
1/2 theelepel paprikapoeder
70 cl volle melk
3 eetlepels boter
3 eetlepels bloem voor alle doeleinden
120 g Wisconsin Monterey Jack-kaas versnipperd
120 g Wisconsin Sharp White Cheddar-kaas versnipperd
120 g Wisconsin Havarti versnipperd
100 g panko of gewone broodkruimels
100 g lente-uitjes gesneden
500 g elleboog macaroni gekookt tot ze zacht zijn
1 grote gele ui dun gesneden
3 teentjes knoflook fijngehakt
800 g geraspte witte kool
2 preien gesneden en schoongemaakt
2 grote bakaardappelen schoongemaakt en gekookt tot ze gaar zijn
1 1/2 theelepel zout
1 1/2 theelepel zwarte peper
1/4 theelepel rode pepervlokken
1/2 theelepel paprikapoeder
70 cl volle melk
3 eetlepels boter
3 eetlepels bloem voor alle doeleinden
120 g Wisconsin Monterey Jack-kaas versnipperd
120 g Wisconsin Sharp White Cheddar-kaas versnipperd
120 g Wisconsin Havarti versnipperd
100 g panko of gewone broodkruimels
100 g lente-uitjes gesneden
500 g elleboog macaroni gekookt tot ze zacht zijn
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Amerikaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1494496
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht