Bereidingswijze
- Dep de aardappelen droog als ze erg zetmeelrijk of vochtig zijn. Verdeel in een sauteerpan die groot genoeg is de aardappelschijfjes in slechts twee lagen 1 eetlepel olie en bestrooi met nootmuskaat en peper naar smaak. Begin in het midden en leg de aardappelschijfjes in een nauw overlappende, aantrekkelijke spiraal. Als de pan gevuld is, herhaal dit om een tweede laag te maken.
-Zet de pan op middelhoog vuur en dek af. Bak de aardappelen langzaam tot ze aan de onderkant goed bruin zijn, ongeveer 15 minuten, en schud de pan af en toe voorzichtig om plakken te voorkomen. Veeg indien nodig de binnenkant van het deksel schoon om het droog te houden.
- Druk de aardappelen met een platte spatel naar beneden en haal van het vuur. Plaats een grotere schaal op de pan en draai hem ondersteboven, waarbij de aardappelen op de schaal worden overgebracht. Controleer de pan om er zeker van te zijn dat deze schoon is en voldoende olie bevat om te voorkomen dat aardappelen blijven plakken.
-Schuif de taart met de rauwe kant naar beneden terug in de pan en zet terug op middelhoog vuur. Dek af en bak tot ze goed bruin zijn, ongeveer 15 minuten. Maak ondertussen een persillade door peterselie en knoflook in een kleine kom te mengen. Om te serveren, schuif je de galette op een serveerschaal, breng op smaak met zout en garneer met persillade of tijm.
-Zet de pan op middelhoog vuur en dek af. Bak de aardappelen langzaam tot ze aan de onderkant goed bruin zijn, ongeveer 15 minuten, en schud de pan af en toe voorzichtig om plakken te voorkomen. Veeg indien nodig de binnenkant van het deksel schoon om het droog te houden.
- Druk de aardappelen met een platte spatel naar beneden en haal van het vuur. Plaats een grotere schaal op de pan en draai hem ondersteboven, waarbij de aardappelen op de schaal worden overgebracht. Controleer de pan om er zeker van te zijn dat deze schoon is en voldoende olie bevat om te voorkomen dat aardappelen blijven plakken.
-Schuif de taart met de rauwe kant naar beneden terug in de pan en zet terug op middelhoog vuur. Dek af en bak tot ze goed bruin zijn, ongeveer 15 minuten. Maak ondertussen een persillade door peterselie en knoflook in een kleine kom te mengen. Om te serveren, schuif je de galette op een serveerschaal, breng op smaak met zout en garneer met persillade of tijm.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een goede gietijzeren pan is ideaal voor het maken van dit gemakkelijke, Franse bijgerecht. Zorg ervoor dat de aardappelen dun gesneden zijn en droog ze goed voordat u de schaal opbouwt. Dit zorgt voor volledige knapperigheid.
Ingrediƫnten
1 kg (ongeveer 3 middelgrote) aardappelen, geschild en heel dun gesneden
1 eetlepel olijfolie, of zoals nodig
Versgemalen nootmuskaat
Vers gemalen zwarte peper
1 eetlepel gehakte verse peterselie
1 eetlepel gehakte knoflook
Zout
Verse tijmblaadjes voor garnering (optioneel)
1 eetlepel olijfolie, of zoals nodig
Versgemalen nootmuskaat
Vers gemalen zwarte peper
1 eetlepel gehakte verse peterselie
1 eetlepel gehakte knoflook
Zout
Verse tijmblaadjes voor garnering (optioneel)
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
1494477
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
NYT Cooking
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch