Bereidingswijze
-Verwarm de oven voor op 204 °C
- Er zijn opties voor de bakvorm. Gebruik een gewone bakplaat en bekleed deze met bakpapier of een siliconen bakmat (brood smeert iets meer uit op een bakplaat), of gebruik een gekruide gietijzeren koekenpan van 30 tot 30 cm (het is niet nodig om het gietijzer voor te verwarmen, tenzij je dat wilt ), of vet een taartvorm of taartvorm van in.
-Klop de karnemelk en het ei door elkaar. Opzij zetten.
-Klop de bloem, kristalsuiker, bakpoeder en zout samen in een grote kom.
-Snijd de boter erdoor met een deegsnijder, een vork of je vingers. Het mengsel is erg zwaar voor de bloem, maar doe je best om de boter erdoor te snijden tot de boter kruimels ter grootte van een erwt is.
-Roer de rozijnen erdoor. Giet het karnemelk/ei-mengsel erbij.
-Vouw het deeg voorzichtig samen tot het deeg te stijf is om te roeren.
-Stort het kruimeldeeg op een licht met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg met bebloemde handen zo goed mogelijk tot een bal en kneed het ongeveer 30 seconden of tot alle bloem vochtig is. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan wat meer bloem toe.
-Breng het deeg over in de voorbereide koekenpan / pan. Scoor met een zeer scherp mes een 1 cm diepe X in de bovenkant.
-Bak tot het brood goudbruin is en het midden gaar lijkt, ongeveer 45-55 minuten.
-Leg het brood losjes onder aluminiumfolie als u merkt dat de bovenkant zwaar bruin wordt. Voor een nauwkeurige test is het brood gaar wanneer een direct afleesbare thermometer 88 °C aangeeft.
-Haal uit de oven en laat het brood 10 minuten afkoelen, en leg het dan op een rooster.
-Serveer warm, op kamertemperatuur of geroosterd met gewenste toppings/spreads.
- Er zijn opties voor de bakvorm. Gebruik een gewone bakplaat en bekleed deze met bakpapier of een siliconen bakmat (brood smeert iets meer uit op een bakplaat), of gebruik een gekruide gietijzeren koekenpan van 30 tot 30 cm (het is niet nodig om het gietijzer voor te verwarmen, tenzij je dat wilt ), of vet een taartvorm of taartvorm van in.
-Klop de karnemelk en het ei door elkaar. Opzij zetten.
-Klop de bloem, kristalsuiker, bakpoeder en zout samen in een grote kom.
-Snijd de boter erdoor met een deegsnijder, een vork of je vingers. Het mengsel is erg zwaar voor de bloem, maar doe je best om de boter erdoor te snijden tot de boter kruimels ter grootte van een erwt is.
-Roer de rozijnen erdoor. Giet het karnemelk/ei-mengsel erbij.
-Vouw het deeg voorzichtig samen tot het deeg te stijf is om te roeren.
-Stort het kruimeldeeg op een licht met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg met bebloemde handen zo goed mogelijk tot een bal en kneed het ongeveer 30 seconden of tot alle bloem vochtig is. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan wat meer bloem toe.
-Breng het deeg over in de voorbereide koekenpan / pan. Scoor met een zeer scherp mes een 1 cm diepe X in de bovenkant.
-Bak tot het brood goudbruin is en het midden gaar lijkt, ongeveer 45-55 minuten.
-Leg het brood losjes onder aluminiumfolie als u merkt dat de bovenkant zwaar bruin wordt. Voor een nauwkeurige test is het brood gaar wanneer een direct afleesbare thermometer 88 °C aangeeft.
-Haal uit de oven en laat het brood 10 minuten afkoelen, en leg het dan op een rooster.
-Serveer warm, op kamertemperatuur of geroosterd met gewenste toppings/spreads.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Irish Soda Bread is een snel brood waarvoor geen gist nodig is. In plaats daarvan is al het rijsmiddel afkomstig van zuiveringszout en karnemelk. Dit recept voor Iers sodabrood is van de chef haar oma . Het is dicht, maar toch zacht en heeft de meest ongelooflijke knapperige buitenkant. Karnemelk en koude boter zijn het geheim van het heerlijke succes!
Ingrediënten
420 ml karnemelk
1 groot ei
530 g bloem voor alle doeleinden , plus meer voor je handen en aanrecht
38 g kristalsuiker
1 theelepel zuiveringszout
1 theelepel zout
70g ongezouten boter, koud en in blokjes
optioneel:150g rozijnen
1 groot ei
530 g bloem voor alle doeleinden , plus meer voor je handen en aanrecht
38 g kristalsuiker
1 theelepel zuiveringszout
1 theelepel zout
70g ongezouten boter, koud en in blokjes
optioneel:150g rozijnen
Hulpmiddelen & keukengerei
bakpapier en bakplaat
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Iers
Soort gerecht / gang
Brood
Recept ID
1494464
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Sally
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch