Crèmige polenta met linzenbolognese

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 02/11/2023 - 09:51
Bereidingswijze
Spoel voor de linzenbolognese de peterselie af, schud het bosje droog, pluk de blaadjes en doe ze in de mixkom. Plaats het deksel en de maatbeker en hak ze 8 seconden/stand 6. Doe de fijngehakte peterselie in een schaaltje.

Schil de ui en pel de knoflookteen. Snijd de ui in vieren. Spoel de wortel af, schraap hem en snijd hem in stukken van 2 cm lang. Doe de partjes ui, de knoflookteen en stukken wortel in de mixkom, plaats het deksel en de maatbeker en hak alles 6 seconden/stand 7 fijn. Werk stukjes aan de binnenkant van de mixkom naar beneden met de spatel. Voeg de olijfolie toe, plaats het deksel zonder maatbeker en fruit alles met de toets braden/4 minuten/110 °C.

Voeg de rode linzen, hete groentebouillon en tomatenstukjes toe, plaats het deksel zonder maatbeker en kook alles met de toets linksdraaiend/10 minuten/stand 1/100 °C; plaats daarbij het kookinzetstuk op de mixkom om spatten te voorkomen. Spoel ondertussen de lente-uien af, maak ze schoon en snijd ze in dunne ringetjes.

Voeg de slagroom op kamertemperatuur, de lente-uiringetjes en alle kruiden en specerijen (behalve de balsamicoazijn) toe, roer alles kort met de spatel, plaats het deksel zonder maatbeker en gaar alles met de toets linksdraaiend/5 minuten/stand 1/90 °C; plaats opnieuw het kookinzetstuk op de mixkom om spatten te voorkomen. Controleer of de linzen zacht zijn; plaats anders de maatbeker in het deksel en laat de linzen nog even garen met de toets linksdraaiend/3 minuten/stand 1/90 °C.

Voeg de balsamicoazijn en opnieuw zout en peper naar smaak toe. Plaats het deksel en de maatbeker en roer alles nog eens met de toets linksdraaiend/20 seconden/stand 2.

Doe de linzenbolognese in een schaal, zet die warm weg en maak de mixkom goed schoon.

Snijd voor de polenta de korst van de Parmezaanse kaas af en snijd de kaas in stukken van ca. 2 x 2 cm. Doe de stukken in de mixkom, plaats het deksel en de maatbeker en hak ze 20 seconden/stand 10 fijn. Doe de fijngehakte kaas in een schaaltje en spoel de mixkom uit.

Doe 800 ml heet water en 1 theelepel zout in de mixkom, plaats het deksel en de maatbeker en breng het water 5 minuten/stand 1/100 °C aan de kook. Verwijder de maatbeker, stel het apparaat in op 12 minuten/stand 2/80 °C en tip op start; voeg ondertussen de polenta langzaam toe via de vulopening in de mixkom. Plaats daarna de maatbeker in het deksel en kook de polenta gaar.

Doe 50 g Parmezaanse kaas en de zachte boter in stukken in de mixkom, plaats het deksel en de maatbeker en roer alles 1 minuut/stand 2. Laat de polenta naar wens nog 5 minuten rusten in de mixkom (met gesloten deksel, dan wordt de polenta steviger). Serveer de polenta met de linzenbolognese en de peterselie en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas.
Afbeelding
Crèmige polenta met linzenbolognese
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
I.p.v. polenta kun je ook couscous nemen.
Ingrediënten
Voor de linzenbolognese:

½ bosje gladde peterselie
1 ui (70 g)
1 knoflookteen
1 wortel (80 g)
1 el olijfolie
200 g rode linzen (kooktijd 10 minuten)
400 ml hete groentebouillon
400 g tomatenstukjes (uit blik)
4 lente-uien (160 g)
70 ml slagroom (30% vet, op kamertemperatuur)
¼ tl suiker
½ tl gedroogde oregano
½ tl gedroogde tijm
½ tl gedroogde majoraan
½ tl zout
¼ tl peper
1 tl balsamicoazijn

voor de polenta:

100 g Parmezaanse kaas (32% vet)
1 tl zout
200 g polenta (kooktijd 10 minuten)
40 g zachte boter
Hulpmiddelen & keukengerei
Monsieur Cuisine
Leuke tips
Eten er geen kinderen mee, vervang dan 100 ml groentebouillon door dezelfde hoeveelheid droge rode wijn.
Deze linzenbolognese is ook erg lekker met pasta.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Vegetarisch
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1494433
Homepage ID
2804699
Teller
0
Bron
Monsieur Cuisine
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Author Image
kokenmetjanny