Bereidingswijze
- Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de kool, snijd de kool in smalle reepjes en zet opzij.
- Snijd het ontbijtspek in smalle reepjes en doe ze met 1 lepel olie in een grote pan op matig vuur tot ze krokant zijn, ris de rozemarijn naaldjes in de pan erbij en roer het samen nog 1 minuutje om, schep het mengsel uit de pan zodat alleen het vet in de pan achterblijft.
- Schil intussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Snijd de pruimen (zonder pit) in stukjes.
- Doe het venkelzaad, de blokjes appel en de stukjes pruimen in de pan, blijf 2 minuten doorroeren en doe dan de geraspte schil en het sap van de mandarijn erbij.
- Voeg azijn, zout en peper en daarna de rode kool toe en schep alles goed door elkaar.
- Laat het geheel nog ongeveer een half uurtje koken (of tot alles heerlijk zacht is), voeg indien nodig een beetje water toe om aanbranden te voorkomen.
- Strooi er vlak voor het serveren het bacon/rozemarijn mengsel overheen.
- Snijd het ontbijtspek in smalle reepjes en doe ze met 1 lepel olie in een grote pan op matig vuur tot ze krokant zijn, ris de rozemarijn naaldjes in de pan erbij en roer het samen nog 1 minuutje om, schep het mengsel uit de pan zodat alleen het vet in de pan achterblijft.
- Schil intussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Snijd de pruimen (zonder pit) in stukjes.
- Doe het venkelzaad, de blokjes appel en de stukjes pruimen in de pan, blijf 2 minuten doorroeren en doe dan de geraspte schil en het sap van de mandarijn erbij.
- Voeg azijn, zout en peper en daarna de rode kool toe en schep alles goed door elkaar.
- Laat het geheel nog ongeveer een half uurtje koken (of tot alles heerlijk zacht is), voeg indien nodig een beetje water toe om aanbranden te voorkomen.
- Strooi er vlak voor het serveren het bacon/rozemarijn mengsel overheen.
Afbeelding
Aantal personen
10.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
In dit heerlijke recept gebruik je GEEN suiker! Wij aten dit tijdens ons kerstdiner van 2022 bij de reebout-met-tijm-en-portsaus en wildzwijn-met-kruidkoekrumble-cranberry-en-kastanje
Jamie: "Dit is een zalige, klassieke bereidingswijze van een van de goedkoopste groenten die er zijn - rodekool. Het is heerlijk om warm te eten, maar eventuele restjes zijn koud ook erg lekker als een soort salade bij vleeswaren en kaas".
"Maak dit een dag van tevoren en warm het in de pan op - het is net zo lekker, maar ik zou de bacon en rozemarijn er dan meteen doorroeren in plaats van ze er als garnering op te strooien".
TIP: Heb je een pan voor een heel weeshuis gemaakt dan kun je makkelijk een gedeelte in bakjes invriezen.
Jamie: "Dit is een zalige, klassieke bereidingswijze van een van de goedkoopste groenten die er zijn - rodekool. Het is heerlijk om warm te eten, maar eventuele restjes zijn koud ook erg lekker als een soort salade bij vleeswaren en kaas".
"Maak dit een dag van tevoren en warm het in de pan op - het is net zo lekker, maar ik zou de bacon en rozemarijn er dan meteen doorroeren in plaats van ze er als garnering op te strooien".
TIP: Heb je een pan voor een heel weeshuis gemaakt dan kun je makkelijk een gedeelte in bakjes invriezen.
Ingrediënten
- 1 rode kool (+/- 1 kg)
- 100 gram gerookt ontbijtspek
- olijfolie
- 2 handappels
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 volle tl venkelzaad
- 250 gram gedroogde zwarte pruimen
- 1 grote (of 2 kleine) mandarijn(en)
- 6 el balsamico azijn
- 100 gram gerookt ontbijtspek
- olijfolie
- 2 handappels
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 volle tl venkelzaad
- 250 gram gedroogde zwarte pruimen
- 1 grote (of 2 kleine) mandarijn(en)
- 6 el balsamico azijn
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Internationaal
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
1494051
Homepage ID
2066044
Teller
0
Bron
Jamie Olivers’s Kerst Kookboek, beetje aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.
Drank
Uit
Bookmarked
4
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij