Bereidingswijze
-Snijd elke aubergine in de lengte in dunne plakjes van .Doe zout over de plakjes in een vergiet boven een kom. Plaats een zware kom of pot bovenop de plakjes om als gewicht te dienen. Laat de plakjes minstens 1 uur "zweten" om het overtollige water te verwijderen. Spoel en droog de plakjes.
-Boter een diepe springvorm in en bedek de binnenkant gelijkmatig met de 100 g broodkruimels. Schud de overtollige kruimels eruit en zet de pan in de koelkast tot hij klaar is om te vullen.
Om de saus te maken:
-Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de uien, wortel en selderij toe. Bak tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de knoflook toe en bak al roerend tot de knoflook geurig wordt. Roer de tomaten, rode wijn en laurier erdoor. Dek de pan af en laat 30 minuten sudderen. Kruid met peper en zout en zet apart. Verwijder het laurierblad voor gebruik.
- Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Giet af en doe over in een grote kom. Opzij zetten.
-Meng in een middelgrote kom het gehakt, ei, wijn, 2 eetlepels geraspte Pecorino-kaas, paneermeel en zout.
- Vorm met je handen balletjes ter grootte van een knikker. Verhit wat olie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Doe de gehaktballetjes in de kom met de bucatini. Voeg de mozzarella, peterselie en 1/2 liter tomatensaus toe. Roer om de ingrediënten te mengen en zet opzij.
-Spoel de plakken aubergine af en dep ze droog. Verhit de olijfolie in een grote sauteerpan op middelhoog vuur.
-Bak de plakjes aubergine met een paar tegelijk tot ze zacht worden, ongeveer 2 minuten aan elke kant. Laat de plakjes uitlekken op keukenpapier. Voeg extra olie toe als de pan droog lijkt.
-Verwarm de oven voor op 170°C
-Bekleed de springvorm met de plakjes aubergine, drapeer ze in de lengte en overlappend langs de zijkanten van de pan. Er moet een overhang van ongeveer 7 cm over de bovenranden zijn. Zorg ervoor dat er geen open plekken in de bodem van de pan zijn, deze moet volledig bedekt zijn met de plakjes. Vul de bodem met kleinere stukjes als dat nodig is.
-Schep het pastamengsel gelijkmatig in de pan en druk het helemaal aan met een houten lepel. Vouw de overhangende plakjes aubergine over de bovenkant van de pan; het mengsel moet volledig omhuld zijn door de aubergine.
- Verdeel 12 cl van de resterende tomatensaus over de bovenkant van de vorm en dek af met aluminiumfolie.
-Bak gedurende 45 minuten. Dek af, strooi de resterende kaas erover en bak nog eens 10 minuten.
-Als de timballo een beetje krimpt en een mes gemakkelijk langs de zijkanten beweegt, haal je hem uit de oven en laat je hem afgedekt 30 minuten staan.
-Verwijder de folie van de timballo en ga met een botermes langs de binnenranden om het los te maken.
-Ontgrendel en verwijder de zijkant. Leg de timballo op een serveerschaal. Snijd de timballo in partjes en serveer met extra saus ernaast.
-Boter een diepe springvorm in en bedek de binnenkant gelijkmatig met de 100 g broodkruimels. Schud de overtollige kruimels eruit en zet de pan in de koelkast tot hij klaar is om te vullen.
Om de saus te maken:
-Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de uien, wortel en selderij toe. Bak tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de knoflook toe en bak al roerend tot de knoflook geurig wordt. Roer de tomaten, rode wijn en laurier erdoor. Dek de pan af en laat 30 minuten sudderen. Kruid met peper en zout en zet apart. Verwijder het laurierblad voor gebruik.
- Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Giet af en doe over in een grote kom. Opzij zetten.
-Meng in een middelgrote kom het gehakt, ei, wijn, 2 eetlepels geraspte Pecorino-kaas, paneermeel en zout.
- Vorm met je handen balletjes ter grootte van een knikker. Verhit wat olie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Doe de gehaktballetjes in de kom met de bucatini. Voeg de mozzarella, peterselie en 1/2 liter tomatensaus toe. Roer om de ingrediënten te mengen en zet opzij.
-Spoel de plakken aubergine af en dep ze droog. Verhit de olijfolie in een grote sauteerpan op middelhoog vuur.
-Bak de plakjes aubergine met een paar tegelijk tot ze zacht worden, ongeveer 2 minuten aan elke kant. Laat de plakjes uitlekken op keukenpapier. Voeg extra olie toe als de pan droog lijkt.
-Verwarm de oven voor op 170°C
-Bekleed de springvorm met de plakjes aubergine, drapeer ze in de lengte en overlappend langs de zijkanten van de pan. Er moet een overhang van ongeveer 7 cm over de bovenranden zijn. Zorg ervoor dat er geen open plekken in de bodem van de pan zijn, deze moet volledig bedekt zijn met de plakjes. Vul de bodem met kleinere stukjes als dat nodig is.
-Schep het pastamengsel gelijkmatig in de pan en druk het helemaal aan met een houten lepel. Vouw de overhangende plakjes aubergine over de bovenkant van de pan; het mengsel moet volledig omhuld zijn door de aubergine.
- Verdeel 12 cl van de resterende tomatensaus over de bovenkant van de vorm en dek af met aluminiumfolie.
-Bak gedurende 45 minuten. Dek af, strooi de resterende kaas erover en bak nog eens 10 minuten.
-Als de timballo een beetje krimpt en een mes gemakkelijk langs de zijkanten beweegt, haal je hem uit de oven en laat je hem afgedekt 30 minuten staan.
-Verwijder de folie van de timballo en ga met een botermes langs de binnenranden om het los te maken.
-Ontgrendel en verwijder de zijkant. Leg de timballo op een serveerschaal. Snijd de timballo in partjes en serveer met extra saus ernaast.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Mooi van presentatie en super lekker deze Italiaanse klassieker.
Ingrediënten
Voor de saus :
2 eetlepels extra vergine olijfolie
1/4 ui, fijngehakt
1 selderijrib, fijngehakt
1 grote wortel, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 liter ingeblikte pruimtomaten, gehakt
6 cl droge rode wijn
1 laurierblad
1 1/2 theelepel fijn zeezout
Versgemalen zwarte peper naar smaak
3-4 grote aubergines
Zout
100 g geroosterde broodkruimels
Voor de vulling :
250 g bucatini, in drieën gebroken ( pastasoort)
250 g rundergehakt
250 g gemalen varkensvlees
1 groot ei, licht geklopt
2 eetlepels droge witte wijn
2 eetlepels geraspte Pecorino-kaas
50 g geroosterde broodkruimels
1 theelepel fijn zeezout
200 g in blokjes gesneden verse mozzarellakaas
50 g verse Italiaanse peterselie, fijngehakt
olijfolie, voor het bakken van gehaktballetjes en aubergine
50 g vers geraspte Pecorino-kaas
2 eetlepels extra vergine olijfolie
1/4 ui, fijngehakt
1 selderijrib, fijngehakt
1 grote wortel, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 liter ingeblikte pruimtomaten, gehakt
6 cl droge rode wijn
1 laurierblad
1 1/2 theelepel fijn zeezout
Versgemalen zwarte peper naar smaak
3-4 grote aubergines
Zout
100 g geroosterde broodkruimels
Voor de vulling :
250 g bucatini, in drieën gebroken ( pastasoort)
250 g rundergehakt
250 g gemalen varkensvlees
1 groot ei, licht geklopt
2 eetlepels droge witte wijn
2 eetlepels geraspte Pecorino-kaas
50 g geroosterde broodkruimels
1 theelepel fijn zeezout
200 g in blokjes gesneden verse mozzarellakaas
50 g verse Italiaanse peterselie, fijngehakt
olijfolie, voor het bakken van gehaktballetjes en aubergine
50 g vers geraspte Pecorino-kaas
Hulpmiddelen & keukengerei
springvorm
Leuke tips
Timballo is een Italiaans gebakken gerecht bestaande uit pasta, rijst of aardappelen, met een of meer andere ingrediënten. Variaties zijn onder meer de champignon- en garnalensaus Timballo Alberoni, genoemd naar Giulio Alberoni; en de kalfs- en tomatensaus Timballo Pattadese.
Let op: als u de timballo te snel losmaakt, kan deze instorten.
Let op: als u de timballo te snel losmaakt, kan deze instorten.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Italiaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1493996
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
Ciao Italia
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht