Bereidingswijze
VERWARM DE OVEN TOT 200°C.
-Bekleed de braadpan met folie en besproei met olijfolie of kookspray (om gemakkelijk schoon te maken)
KIP MARINEREN:
-Doe alle ingrediënten voor de marinade (behalve 1 theelepel sinaasappelschil) in een grote ritssluitingszak en druk ze fijn om te mengen. Voeg de kip toe en masseer om goed te coaten. Marineer gedurende 4-6 uur of 's nachts in de koelkast of, sneller, bij kamertemperatuur gedurende 30 minuten. Als je geen tijd hebt, sla dan het marineren over.
GEBRADEN KIP:
-Haal de kip uit de marinade, dep droog met keukenpapier en leg op de braadslee.
-Giet de marinade in een kleine steelpan en zet opzij.
-Bestrooi de kip lichtjes met zout.
-Rooster 30-40 minuten, afhankelijk van de grootte van de kip. Instantthermometer moet 66C aangeven in het dikste deel van borstvlees.
- Haal de kip uit de oven. Giet vet uit de pan. (Op dit punt kun je het glazuur maken en de laatste stappen uitvoeren net voordat je klaar bent om te serveren.)
MAAK TERIYAKI GLAZE/SAUS:
-Terwijl de kip aan het braden is, klop maizena in de marinade in de pan. Breng de marinade aan de kook en laat 2 minuten koken tot de saus ingedikt is. Zet het vuur lager en kook nog 2 minuten. Als het glazuur te dik is, voeg dan een beetje water toe. Borstel wat glazuur over geroosterde kip. Reserveer de rest voor later
- Zet de oven op gratineren en doe de geglazuurde kip terug in de oven. Rooster 4-6 minuten tot de bovenkant bruin is (pas op dat het niet verbrandt). Kip moet 68 °C in de borst 74°C in de dij hrbbrn om klaar te zijn.
SNIJDEN EN SERVEREN:
-Leg de kip op de snijplank. Borstel met de rest van het glazuur. Laat de kip 5-7 minuten rusten.
-Snijd in vieren of achtsten.
-Garneer met de resterende sinaasappelschil en gehakte groene uien of peterselie en serveer.
-Besprenkel met extra saus of geef het erbij.
-Bekleed de braadpan met folie en besproei met olijfolie of kookspray (om gemakkelijk schoon te maken)
KIP MARINEREN:
-Doe alle ingrediënten voor de marinade (behalve 1 theelepel sinaasappelschil) in een grote ritssluitingszak en druk ze fijn om te mengen. Voeg de kip toe en masseer om goed te coaten. Marineer gedurende 4-6 uur of 's nachts in de koelkast of, sneller, bij kamertemperatuur gedurende 30 minuten. Als je geen tijd hebt, sla dan het marineren over.
GEBRADEN KIP:
-Haal de kip uit de marinade, dep droog met keukenpapier en leg op de braadslee.
-Giet de marinade in een kleine steelpan en zet opzij.
-Bestrooi de kip lichtjes met zout.
-Rooster 30-40 minuten, afhankelijk van de grootte van de kip. Instantthermometer moet 66C aangeven in het dikste deel van borstvlees.
- Haal de kip uit de oven. Giet vet uit de pan. (Op dit punt kun je het glazuur maken en de laatste stappen uitvoeren net voordat je klaar bent om te serveren.)
MAAK TERIYAKI GLAZE/SAUS:
-Terwijl de kip aan het braden is, klop maizena in de marinade in de pan. Breng de marinade aan de kook en laat 2 minuten koken tot de saus ingedikt is. Zet het vuur lager en kook nog 2 minuten. Als het glazuur te dik is, voeg dan een beetje water toe. Borstel wat glazuur over geroosterde kip. Reserveer de rest voor later
- Zet de oven op gratineren en doe de geglazuurde kip terug in de oven. Rooster 4-6 minuten tot de bovenkant bruin is (pas op dat het niet verbrandt). Kip moet 68 °C in de borst 74°C in de dij hrbbrn om klaar te zijn.
SNIJDEN EN SERVEREN:
-Leg de kip op de snijplank. Borstel met de rest van het glazuur. Laat de kip 5-7 minuten rusten.
-Snijd in vieren of achtsten.
-Garneer met de resterende sinaasappelschil en gehakte groene uien of peterselie en serveer.
-Besprenkel met extra saus of geef het erbij.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Als je van zoete, pittige, sinaasappel-, knoflook-, gember- en sojasmaken houdt, zul je dol zijn op deze heerlijk pittige gebraden kip met teriyakiglazuur. Wel marineren we eerst minstens 30 minuten alvorens aan te vangen met koken !
Ingrediënten
1 hele kip van circa (1,3 kg à 1,8 kg)
2 eetlepels maïzena
Garnering:
gehakte peterselie, bosui of erwtenscheuten en eventueel geraspte sinaasappelschil
Teriyaki Glazuur en Marinade
80 ml soja
120 ml water
2 sinaasappels, sap en schil (2 theelepels)
110 g bruine suiker
1 eetlepel honing
2 theelepel geraspte verse gember
2 theelepels gehakte knoflook
1 1/2 theelepel sriracha hete saus (voor milde kruiden) of meer naar smaak
zout en peper naar smaak
2 eetlepels maïzena
Garnering:
gehakte peterselie, bosui of erwtenscheuten en eventueel geraspte sinaasappelschil
Teriyaki Glazuur en Marinade
80 ml soja
120 ml water
2 sinaasappels, sap en schil (2 theelepels)
110 g bruine suiker
1 eetlepel honing
2 theelepel geraspte verse gember
2 theelepels gehakte knoflook
1 1/2 theelepel sriracha hete saus (voor milde kruiden) of meer naar smaak
zout en peper naar smaak
Hulpmiddelen & keukengerei
keukenthermometer
keukenpenseel
keukenpenseel
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Amerikaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1493932
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Cheryl
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht