Ciorbă de periÈ™oare ( Roemeense soep)

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 12/09/2022 - 10:06
Bereidingswijze
-Snijd en bereid alle groenten en kruiden.
-Meng de ingrediënten voor de gehaktballen in een kom en vorm de gehaktballetjes.
-Voeg olie toe aan een grote soeppan en fruit de ui en prei op middelhoog vuur tot ze glazig zijn en net beginnen te bruinen.
-Voeg de rest van de groenten, tomatenpuree, zout, gedroogde kruiden en specerijen toe.
-Bedek met ongeveer 2,5 liter water en breng aan de kook, zet het vuur lager en laat afgedekt op laag vuur nog ongeveer 30 minuten sudderen.
-Nadat de soep ongeveer 30 minuten afgedekt heeft gestoofd, haal je de gehaktballetjes uit de pan en laat je ze voorzichtig in de nog steeds sudderende bouillon vallen. Dek af en laat nog 10 minuten sudderen.
-Zet het vuur uit en laat minstens 5 minuten afkoelen.
-Voeg eventueel de gehakte verse kruiden, citroensap of citroenzuur toe.
-Proef de soep en pas de kruiden naar wens aan.
Afbeelding
Ciorbă de periÈ™oare ( Roemeense soep)
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ciorbă de periÈ™oare is een Roemeense traditionele zure soep met gehaktballetjes. Deze klassieke Roemeense soep bestaat uit hartige gehaktballen , gestoofd in een smaakvolle bouillon met in blokjes gesneden groenten en aardappelen en vervolgens afgewerkt met zure room en verse kruiden zoals lavas, peterselie en dille. Serveer met hete gepekelde pepers en knapperig brood voor een perfecte maaltijd bij koud weer.
Ingrediënten
Voor de soep :
3 kleine tot middelgrote wortels, geraspt of in kleine stukjes gesneden
1/2 prei, fijngesneden
1 middelgrote ui, fijngesneden
1/2 kopje peterselie, fijngesneden
2 eetlepels bonenkruid
2 eetlepels zoete of gerookte paprika
1/2 theelepel zwarte peper
1 eetlepel tomatenpuree
1 blokje kip- of groentebouillon
1 theelepel zout
1/2 theelepel citroenzuur of 2-3 eetlepels vers citroensap
2,5 – 3 liter water
1/2 eetlepel smaakloze olie
2-3 middelgrote aardappelen in hapklare stukjes gesneden (optioneel)
3 eetlepels elk van verse, fijngehakte lavas, peterselie, dille en selderijblad.
3-4 eetlepels zure room in de bouillon (of apart serveren)

Voor de gehaktballetjes :
500 gram gehakt (varken, rund, kip of kalkoen)
100 g kortkorrelige rijst
3 eetlepels gehakte peterselie
1 kleine ui, zeer fijn gesneden
1 ei
1/2 theelepel zout
1/2 tl bonenkruid
1/4 theelepel zwarte peper
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Wereld
Soort gerecht / gang
Soep
Recept ID
1493883
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Cristina
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
marcdepester