Bereidingswijze
-Verwarm de oven voor op 220°C met een rek in het bovenste derde deel van de oven.
-Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van een halve centimeter dik, eventueel met een snijmachine.
-Doe over in een kom met koud water en laat uitlekken als het klaar is voor gebruik.
-Wrijf de ovenschaal in met de gesneden knoflook. Smeer de binnenkant van de schaal in met 1 el boter.
-Giet de aardappelen af en droog ze in keukenpapier.
-Breng in een kleine steelpan de runderbouillon aan de kook.
-Verdeel ondertussen de helft van de aardappelen over de bodem van de ovenschaal. Verdeel er de helft van het zout, peper, kaas en boter over.
-Verdeel de resterende aardappelen over de eerste laag en kruid ze.
-Giet de gekookte bouillon over het mengsel. Strooi de resterende kaas over het mengsel en besprenkel met boter.
-Bak 25 tot 30 minuten of tot de aardappelen zacht zijn en de bouillon is opgenomen en de bovenkant mooi bruin is.
-Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van een halve centimeter dik, eventueel met een snijmachine.
-Doe over in een kom met koud water en laat uitlekken als het klaar is voor gebruik.
-Wrijf de ovenschaal in met de gesneden knoflook. Smeer de binnenkant van de schaal in met 1 el boter.
-Giet de aardappelen af en droog ze in keukenpapier.
-Breng in een kleine steelpan de runderbouillon aan de kook.
-Verdeel ondertussen de helft van de aardappelen over de bodem van de ovenschaal. Verdeel er de helft van het zout, peper, kaas en boter over.
-Verdeel de resterende aardappelen over de eerste laag en kruid ze.
-Giet de gekookte bouillon over het mengsel. Strooi de resterende kaas over het mengsel en besprenkel met boter.
-Bak 25 tot 30 minuten of tot de aardappelen zacht zijn en de bouillon is opgenomen en de bovenkant mooi bruin is.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Voor dit recept is de room vervangen door runderbouillon waardoor het een stuk lichter maar net zo onweerstaanbaar is. Het is comfort food op zijn best, net zo geruststellend als een warme trui op een koude dag!
Ingrediënten
1 kg aardappelen
½ teentje knoflook
6 el boter
1 tl zout
½ tl zwarte peper
150 g à 200 g geraspte Zwitserse kaas, emmentaler of gruyère
24 cl runderbouillon
½ teentje knoflook
6 el boter
1 tl zout
½ tl zwarte peper
150 g à 200 g geraspte Zwitserse kaas, emmentaler of gruyère
24 cl runderbouillon
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
1493790
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
Julia Child
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch