Bereidingswijze
HET HUISGEMAAKTE FILLO DEEG :
-Voeg in een grote mengkom de bloem en het zout toe en giet de olijfolie erbij. Gebruik een deeghaakhulpstuk om de ingrediënten gedurende 10-15 seconden te mengen. Voeg een kopje water toe . Als het deeg nog steeds verkruimeld is, voeg dan een theelepel water toe en meng gedurende een minuut. Voeg nog een paar druppels water toe tot het deeg eruitziet als een elastische bal. Klop vervolgens ongeveer 5 minuten of totdat het deeg loskomt van de zijkanten van de kom. Het deeg moet zacht en elastisch zijn. Als dit niet het geval is, klop dan nog een paar minuten.
-Als je geen mixer hebt, meng dan met je handen en kneed ongeveer 10-15 minuten.
-Doe over in een kom, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en dek af. Zet het opzij om 30 minuten tot 1 uur te rusten.
-Bereid intussen de vulling voor als deze nog niet gemaakt is.
-Als het deeg klaar is, strooi er wat griesmeel (of bloem) over en leg het deeg op een werkvlak. Verdeel het in 6 gelijke stukken. Begin elk stuk afzonderlijk te werken. Gebruik eerst alleen je handen om een kleine cirkel te maken. Herhaal daarna 3 basisstappen: strooi er wat griesmeel over (als het deeg te plakkerig is), rol het voorzichtig uit met de deegroller door je handen van het midden naar de zijkanten te bewegen en draai het deeg om (om te zorgen dat het niet gaat plakken). Naar de tafel). Herhaal dit totdat je het dunnere ronde vel mogelijk hebt.
Ga verder met het samenstellen van de taart.
DE VULLING :
VERSE SPINAZIE:
-Als u verse spinazie gebruikt, spoel deze dan grondig af, snijd de harde uiteinden van de stelen af en gooi ze weg. Masseer de verse spinazieblaadjes in een vergiet met een flinke snuf zout. GOED SPOELEN, afgieten en dan voorzichtig het overtollige water eruit knijpen. U kunt ook de spinazie 1 minuut blancheren, afgieten en overtollig water eruit persen. Zet het opzij om af te koelen.
-Masseer de verse spinazieblaadjes in een vergiet met een flinke snuf zout. GOED SPOELEN, afgieten en dan voorzichtig het overtollige water eruit knijpen. U kunt ook de spinazie 1 minuut blancheren, afgieten en overtollig water eruit persen. Zet het opzij om af te koelen.
BEVROREN SPINAZIE:
-Als u diepvriesspinazie gebruikt, plaats deze dan in een vergiet en knijp zachtjes om het overtollige water uit te drogen.
-Als de spinazie klaar is, doe je deze in een grote kom, voeg je olijfolie toe en roer je tot alle ingrediënten (spinazie, kruiden, eieren, fetakaas en peper) goed gemengd zijn.
OPMAAK TAART :
-Verwarm de oven voor op 200°C
Zelfgemaakte filodeeg:
-Bestrijk de bodem en zijkanten van een ronde bakvorm van 38 cm met olijfolie, bekleed de eerste filodeeg en bestrijk deze met olijfolie. Herhaal met de volgende 2 vellen door de ene op de andere te leggen en elk vel met olijfolie in te smeren. Druk niet naar beneden en laat de overtollige filodeeg over de zijkanten hangen. Schep de vulling erin en verdeel het er gelijkmatig over. Dek af met de resterende 3 vellen en borstel ze altijd. Rol de overhangende filodeeg netjes op om de pan tot een eetbare rand. Scoor in 12-14 stukjes of in elke gewenste portiegrootte. Bestrijk de bovenkant met de resterende olijfolie.
Kant-en-klaar deeg:
-Gebruik halve filodeeg voor de bodem van de taart en de resterende filodeeg aan de bovenkant van de taart, bestrijk elk filodeegblad altijd met olijfolie. Schep de vulling erin en rol de overhangende filodeeg netjes op om de pan en kerf in stukjes.
-Bestrijk de bovenkant met de resterende olijfolie.
-Bak gedurende 50 minuten tot 1 uur tot ze goudbruin zijn. Laat iets afkoelen voor het serveren.
-Voeg in een grote mengkom de bloem en het zout toe en giet de olijfolie erbij. Gebruik een deeghaakhulpstuk om de ingrediënten gedurende 10-15 seconden te mengen. Voeg een kopje water toe . Als het deeg nog steeds verkruimeld is, voeg dan een theelepel water toe en meng gedurende een minuut. Voeg nog een paar druppels water toe tot het deeg eruitziet als een elastische bal. Klop vervolgens ongeveer 5 minuten of totdat het deeg loskomt van de zijkanten van de kom. Het deeg moet zacht en elastisch zijn. Als dit niet het geval is, klop dan nog een paar minuten.
-Als je geen mixer hebt, meng dan met je handen en kneed ongeveer 10-15 minuten.
-Doe over in een kom, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en dek af. Zet het opzij om 30 minuten tot 1 uur te rusten.
-Bereid intussen de vulling voor als deze nog niet gemaakt is.
-Als het deeg klaar is, strooi er wat griesmeel (of bloem) over en leg het deeg op een werkvlak. Verdeel het in 6 gelijke stukken. Begin elk stuk afzonderlijk te werken. Gebruik eerst alleen je handen om een kleine cirkel te maken. Herhaal daarna 3 basisstappen: strooi er wat griesmeel over (als het deeg te plakkerig is), rol het voorzichtig uit met de deegroller door je handen van het midden naar de zijkanten te bewegen en draai het deeg om (om te zorgen dat het niet gaat plakken). Naar de tafel). Herhaal dit totdat je het dunnere ronde vel mogelijk hebt.
Ga verder met het samenstellen van de taart.
DE VULLING :
VERSE SPINAZIE:
-Als u verse spinazie gebruikt, spoel deze dan grondig af, snijd de harde uiteinden van de stelen af en gooi ze weg. Masseer de verse spinazieblaadjes in een vergiet met een flinke snuf zout. GOED SPOELEN, afgieten en dan voorzichtig het overtollige water eruit knijpen. U kunt ook de spinazie 1 minuut blancheren, afgieten en overtollig water eruit persen. Zet het opzij om af te koelen.
-Masseer de verse spinazieblaadjes in een vergiet met een flinke snuf zout. GOED SPOELEN, afgieten en dan voorzichtig het overtollige water eruit knijpen. U kunt ook de spinazie 1 minuut blancheren, afgieten en overtollig water eruit persen. Zet het opzij om af te koelen.
BEVROREN SPINAZIE:
-Als u diepvriesspinazie gebruikt, plaats deze dan in een vergiet en knijp zachtjes om het overtollige water uit te drogen.
-Als de spinazie klaar is, doe je deze in een grote kom, voeg je olijfolie toe en roer je tot alle ingrediënten (spinazie, kruiden, eieren, fetakaas en peper) goed gemengd zijn.
OPMAAK TAART :
-Verwarm de oven voor op 200°C
Zelfgemaakte filodeeg:
-Bestrijk de bodem en zijkanten van een ronde bakvorm van 38 cm met olijfolie, bekleed de eerste filodeeg en bestrijk deze met olijfolie. Herhaal met de volgende 2 vellen door de ene op de andere te leggen en elk vel met olijfolie in te smeren. Druk niet naar beneden en laat de overtollige filodeeg over de zijkanten hangen. Schep de vulling erin en verdeel het er gelijkmatig over. Dek af met de resterende 3 vellen en borstel ze altijd. Rol de overhangende filodeeg netjes op om de pan tot een eetbare rand. Scoor in 12-14 stukjes of in elke gewenste portiegrootte. Bestrijk de bovenkant met de resterende olijfolie.
Kant-en-klaar deeg:
-Gebruik halve filodeeg voor de bodem van de taart en de resterende filodeeg aan de bovenkant van de taart, bestrijk elk filodeegblad altijd met olijfolie. Schep de vulling erin en rol de overhangende filodeeg netjes op om de pan en kerf in stukjes.
-Bestrijk de bovenkant met de resterende olijfolie.
-Bak gedurende 50 minuten tot 1 uur tot ze goudbruin zijn. Laat iets afkoelen voor het serveren.
Afbeelding
Aantal personen
5.00
Vertel iets leuks over dit recept
Spinaziebladeren, kruiden, pittige fetakaas omhuld met lagen zelfgemaakte, knapperige filodeeg. Waanzinnig lekker en onbetwistbaar gezond, deze vegetarische taart wordt je nieuwe culinaire prestatie. Je gasten zullen je smeken om het keer op keer voor hen te maken. Lekker als voorgerecht, ontbijt,hoofdgerecht, bijgerecht of snack
Ingrediënten
500 g kant-en-klare filodeeg ( volg de instructies voor het ontdooien )
of HUISGEMAAKTE FILO DEEG :
500 g hard of universeel meel
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
250-350 ml water
120 ml olijfolie om te poetsen
Griesmeel of bloem voor het rollen van het deeg
DE VULLING :
1 kg spinazie, stelen verwijderd, grof gehakt, OF 800 g bevroren spinazie, ontdooid
30 g verse dille fijngehakt
25 g kervel of/en verse peterselie fijngehakt
30 g vers mediterraan hartwort of/en lavas gehakt
7 à 8 snijbietblaadjes of/en muntstengels fijngehakt
7 à 8 hele lente-uitjes of/en 2 preien (alleen de witte stengel) fijngehakt
2 grote eieren of 3 kleine licht losgeklopt
300 g fetakaas verkruimeld
50 ml olijfolie
Peper vers gemalen
of HUISGEMAAKTE FILO DEEG :
500 g hard of universeel meel
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
250-350 ml water
120 ml olijfolie om te poetsen
Griesmeel of bloem voor het rollen van het deeg
DE VULLING :
1 kg spinazie, stelen verwijderd, grof gehakt, OF 800 g bevroren spinazie, ontdooid
30 g verse dille fijngehakt
25 g kervel of/en verse peterselie fijngehakt
30 g vers mediterraan hartwort of/en lavas gehakt
7 à 8 snijbietblaadjes of/en muntstengels fijngehakt
7 à 8 hele lente-uitjes of/en 2 preien (alleen de witte stengel) fijngehakt
2 grote eieren of 3 kleine licht losgeklopt
300 g fetakaas verkruimeld
50 ml olijfolie
Peper vers gemalen
Hulpmiddelen & keukengerei
keukenmachine voor het zelfgemaakte fillodeeg
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Grieks
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1493722
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Sylia
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch