Bereidingswijze
Voor de korst :
-Meng de bloem, het zout en de suiker in een grote kom. Voeg de boter toe aan het bloemmengsel en hussel door elkaar. Snijd met behulp van een deegblender de boter door de bloem tot er alleen stukjes boter (of kleiner) ter grootte van een erwt overblijven.
-Meng in een aparte kleine kom het water, de ciderazijn en het ijs. Strooi 2 eetlepels van het ijswatermengsel over het bloem-botermengsel. Meng met je handen tot het volledig is opgenomen. Voeg meer van het ijswater toe, 1-2 eetlepels per keer, gebruik je handen om te mengen. Voeg net genoeg van het watermengsel toe zodat het deeg een bal vormt. Wikkel in plasticfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
-Rol de taartschijf uit tot een ronde van 28 cm. Gebruik dit om de taartplaat te bekleden en de randen naar wens te krimpen. Vries minimaal 30 minuten in.
-Verwarm de oven voor op 210°C en plaats een bakplaat in de oven om voor te verwarmen.
-Haal de bevroren taart uit de vriezer en gebruik een vork om hem ongeveer 15-20 keer over de bodem en zijkanten te prikken. Bekleed de taart strak met aluminiumfolie en zorg ervoor dat de randen volledig bedekt zijn. -Vul met taartgewichten of een pond bonen en plaats op de voorverwarmde bakplaat. Bak gedurende 20 minuten. Haal uit de oven, til de folie en de taartgewichten eruit en laat ze een minuut afkoelen. Keer terug naar de oven en bak nog 3 minuten. Verwijder en laat volledig afkoelen terwijl je de vulling klaarmaakt.
Voor de taart :
-Smelt de boter in een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Laat koken tot de boter bruin begint te worden, af en toe roeren. Zodra het notenbruin is, roer er onmiddellijk de bruine suiker door en klop om te combineren. Roer het water erdoor om het los te maken. Breng aan de kook en laat sudderen tot een suikerthermometer 107°C aangeeft. Haal van het vuur en klop langzaam de slagroom erdoor tot een gladde massa. Laat 10 minuten afkoelen van het vuur. Roer de vanille erdoor.
-Verwarm ondertussen de oven tot 180 en leg de voorgebakken taartbodem op een bakplaat.
-Klop in een aparte kom de eieren en eierdooiers samen met het zout. Opzij zetten.
-Meng de pompoenpuree, piment, kaneel, gember, kruidnagel, melasse en citroensap in de kom van een keukenmachine. Pureer tot een gladde massa. Zet de machine op laag en giet de bruine boterkaramel erin. Verwerk tot het goed gemengd is . Giet het eiermengsel en de verdampte melk erbij en mix tot een gladde massa. Schraap langs de zijkanten met een rubberen spatel en meng opnieuw om te mengen
-Giet de vulling door een fijne zeef in een aparte kom en giet vervolgens in de voorgebakken taartbodem.
-Bak 45-55 minuten. De taart is klaar met de randen vast en gepoft en het midden is niet langer vloeibaar (maar kan nog steeds wiebelen). Laat volledig afkoelen op een rooster, 2-3 uur.
Serveer op kamertemperatuur of laat afkoelen.
-Meng de bloem, het zout en de suiker in een grote kom. Voeg de boter toe aan het bloemmengsel en hussel door elkaar. Snijd met behulp van een deegblender de boter door de bloem tot er alleen stukjes boter (of kleiner) ter grootte van een erwt overblijven.
-Meng in een aparte kleine kom het water, de ciderazijn en het ijs. Strooi 2 eetlepels van het ijswatermengsel over het bloem-botermengsel. Meng met je handen tot het volledig is opgenomen. Voeg meer van het ijswater toe, 1-2 eetlepels per keer, gebruik je handen om te mengen. Voeg net genoeg van het watermengsel toe zodat het deeg een bal vormt. Wikkel in plasticfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
-Rol de taartschijf uit tot een ronde van 28 cm. Gebruik dit om de taartplaat te bekleden en de randen naar wens te krimpen. Vries minimaal 30 minuten in.
-Verwarm de oven voor op 210°C en plaats een bakplaat in de oven om voor te verwarmen.
-Haal de bevroren taart uit de vriezer en gebruik een vork om hem ongeveer 15-20 keer over de bodem en zijkanten te prikken. Bekleed de taart strak met aluminiumfolie en zorg ervoor dat de randen volledig bedekt zijn. -Vul met taartgewichten of een pond bonen en plaats op de voorverwarmde bakplaat. Bak gedurende 20 minuten. Haal uit de oven, til de folie en de taartgewichten eruit en laat ze een minuut afkoelen. Keer terug naar de oven en bak nog 3 minuten. Verwijder en laat volledig afkoelen terwijl je de vulling klaarmaakt.
Voor de taart :
-Smelt de boter in een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Laat koken tot de boter bruin begint te worden, af en toe roeren. Zodra het notenbruin is, roer er onmiddellijk de bruine suiker door en klop om te combineren. Roer het water erdoor om het los te maken. Breng aan de kook en laat sudderen tot een suikerthermometer 107°C aangeeft. Haal van het vuur en klop langzaam de slagroom erdoor tot een gladde massa. Laat 10 minuten afkoelen van het vuur. Roer de vanille erdoor.
-Verwarm ondertussen de oven tot 180 en leg de voorgebakken taartbodem op een bakplaat.
-Klop in een aparte kom de eieren en eierdooiers samen met het zout. Opzij zetten.
-Meng de pompoenpuree, piment, kaneel, gember, kruidnagel, melasse en citroensap in de kom van een keukenmachine. Pureer tot een gladde massa. Zet de machine op laag en giet de bruine boterkaramel erin. Verwerk tot het goed gemengd is . Giet het eiermengsel en de verdampte melk erbij en mix tot een gladde massa. Schraap langs de zijkanten met een rubberen spatel en meng opnieuw om te mengen
-Giet de vulling door een fijne zeef in een aparte kom en giet vervolgens in de voorgebakken taartbodem.
-Bak 45-55 minuten. De taart is klaar met de randen vast en gepoft en het midden is niet langer vloeibaar (maar kan nog steeds wiebelen). Laat volledig afkoelen op een rooster, 2-3 uur.
Serveer op kamertemperatuur of laat afkoelen.
Afbeelding
Aantal personen
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een pompoentaart met bruine boterkaramel met een zwoele, zoete en licht gekruide pompoenvulling , gebakken in een schilferige boterkorst - het is een taart om nooit te vergeten!
Ingrediënten
Voor de korst :
250 g bloem voor alle doeleinden
½ tl zout
1½ tl suiker
125 g koude ongezouten boter, in stukjes
12 cl koud water
2 el ciderazijn
12 cl ijs
voor de taart :
6 el ongezouten boter
200 g donkerbruine suiker
2 el water
12 cl slagroom
½ tl vanille-extract
2 grote eieren
2 grote eidooiers
½ tl zout
330 g pompoenpuree
½ tl gemalen piment
½ tl gemalen kaneel
¼ tl gemberpoeder
snufje gemalen kruidnagel
1 tl melasse
2 tl vers citroensap
24 cl gecondenseerde melk
250 g bloem voor alle doeleinden
½ tl zout
1½ tl suiker
125 g koude ongezouten boter, in stukjes
12 cl koud water
2 el ciderazijn
12 cl ijs
voor de taart :
6 el ongezouten boter
200 g donkerbruine suiker
2 el water
12 cl slagroom
½ tl vanille-extract
2 grote eieren
2 grote eidooiers
½ tl zout
330 g pompoenpuree
½ tl gemalen piment
½ tl gemalen kaneel
¼ tl gemberpoeder
snufje gemalen kruidnagel
1 tl melasse
2 tl vers citroensap
24 cl gecondenseerde melk
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Amerikaans
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1493641
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Joanne
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch