Bereidingswijze
-Begin rijst te koken met een rijstkoker, een pan boven het fornuis, een instantpan of een donabe.
-Snijd de ui, bleekselderij en wortel in kleine stukjes.
-Verhit olijfolie op middelhoog vuur en voeg geperste (of gehakte) knoflook en een laurierblad toe (als je het doormidden scheurt, komt de geur er sneller uit).
-Fruit de gehakte ui en bleekselderij op middelhoog vuur tot ze bijna doorschijnend zijn.
-Wortel toevoegen en gaar koken.
-Voeg het vlees toe en verdeel het onder af en toe roeren. Kook tot het vlees niet meer roze is. Kruid met peper en zout.
-Voeg 1 eetlepel kerriepoeder en 24 cl kippen-/groentebouillon toe. Als de vloeistof de ingrediënten niet bedekt, moet u meer bouillon of water toevoegen.
-Dek af met het deksel en breng aan de kook. Zodra het kookt, onthul en schep het schuim, vet en schuim van de vloeistof af. Het is belangrijk om ze weg te werken zodat je een mooie en schone soep krijgt. Zet het vuur laag tot medium laag en kook 5 minuten.
-Voeg 2 eetlepels Tonkatsu-saus, 2 eetlepels ketchup en 1 eetlepel boter toe. Het vleesmengsel moet een beetje zouter zijn dan een neutrale smaak. Je eet dit gerecht met rijst, dus zorg dat het goed gekruid is. Kook en reduceer de saus tot je de bodem van de pan ziet, ongeveer 10 minuten, en zet het vuur uit.
-Gebruik de andere 1 eetlepel boter om de zijkanten en bodem van de ovenschaal(ken) in te vetten. Leg de gestoomde rijst in de ovenschaal.
-Plaats het vleesmengsel (en saus, als je wilt) bovenop de rijst. Bestrooi vervolgens beide soorten kaas. Strooi tot slot panko erover om een knapperige textuur toe te voegen.
-Verwarm de oven 5 minuten voor op de gril. Rooster 2-3 minuten tot de kaas is gesmolten en je een mooie schroei bovenop ziet.
-Strooi er verse peterselie over en serveer direct.
Je kunt de restjes luchtdicht bewaren en 3 dagen in de koelkast of een maand in de vriezer bewaren.
-Snijd de ui, bleekselderij en wortel in kleine stukjes.
-Verhit olijfolie op middelhoog vuur en voeg geperste (of gehakte) knoflook en een laurierblad toe (als je het doormidden scheurt, komt de geur er sneller uit).
-Fruit de gehakte ui en bleekselderij op middelhoog vuur tot ze bijna doorschijnend zijn.
-Wortel toevoegen en gaar koken.
-Voeg het vlees toe en verdeel het onder af en toe roeren. Kook tot het vlees niet meer roze is. Kruid met peper en zout.
-Voeg 1 eetlepel kerriepoeder en 24 cl kippen-/groentebouillon toe. Als de vloeistof de ingrediënten niet bedekt, moet u meer bouillon of water toevoegen.
-Dek af met het deksel en breng aan de kook. Zodra het kookt, onthul en schep het schuim, vet en schuim van de vloeistof af. Het is belangrijk om ze weg te werken zodat je een mooie en schone soep krijgt. Zet het vuur laag tot medium laag en kook 5 minuten.
-Voeg 2 eetlepels Tonkatsu-saus, 2 eetlepels ketchup en 1 eetlepel boter toe. Het vleesmengsel moet een beetje zouter zijn dan een neutrale smaak. Je eet dit gerecht met rijst, dus zorg dat het goed gekruid is. Kook en reduceer de saus tot je de bodem van de pan ziet, ongeveer 10 minuten, en zet het vuur uit.
-Gebruik de andere 1 eetlepel boter om de zijkanten en bodem van de ovenschaal(ken) in te vetten. Leg de gestoomde rijst in de ovenschaal.
-Plaats het vleesmengsel (en saus, als je wilt) bovenop de rijst. Bestrooi vervolgens beide soorten kaas. Strooi tot slot panko erover om een knapperige textuur toe te voegen.
-Verwarm de oven 5 minuten voor op de gril. Rooster 2-3 minuten tot de kaas is gesmolten en je een mooie schroei bovenop ziet.
-Strooi er verse peterselie over en serveer direct.
Je kunt de restjes luchtdicht bewaren en 3 dagen in de koelkast of een maand in de vriezer bewaren.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Curry Doria is Japanse rijstgratin gegarneerd met smaakvolle kerriesaus en kaas en gehakt gebakken in een braadpan. Wat is Doria? Het klinkt zeker niet als een Japans woord, maar het is een populaire Japanse rijstschotel.
Doria werd in de jaren dertig uitgevonden door de Zwitserse chef-kok Saly Weil, die de eerste chef-kok was in Hotel New Grand in Yokohama, Japan.
Doria werd in de jaren dertig uitgevonden door de Zwitserse chef-kok Saly Weil, die de eerste chef-kok was in Hotel New Grand in Yokohama, Japan.
Ingrediënten
½ ui
1 stengel bleekselderij
1 wortel
2 teentjes knoflook
1 el extra vergine olijfolie
1 laurierblad
170 g rundergehakt
170 g gemalen varkensvlees
zout en versgemalen zwarte peper
1 el Japans kerriepoeder
360 ml kippen- of groentebouillon
2 eetlepels tonkatsusaus (zelfgemaakt zie smulweb) of kant en klaar
2 eetlepels ketchup
2 eetlepels ongezouten boter (gescheiden)
60 g Mozzarella-kaas ; u kunt gruyère, parmezaan, enz. evenzo gebruiken
60 g Romano-kaas ; je kunt gruyère, parmezaan, enz. gebruiken
2 eetlepels panko (Japans paneermeel)
peterselie (voor garnering)
Voor het koken van rijst :
-3 rijstkokercups ongekookte Japanse kortkorrelige rijst (3 rijstkoker-cups (180 ml x 3 = 540 ml) levert ongeveer 5 porties ; zie hoe je kortkorrelige rijst kookt met een rijstkoker , een pot boven het fornuis, een instant pot of een donabe)
- 600 ml water
1 stengel bleekselderij
1 wortel
2 teentjes knoflook
1 el extra vergine olijfolie
1 laurierblad
170 g rundergehakt
170 g gemalen varkensvlees
zout en versgemalen zwarte peper
1 el Japans kerriepoeder
360 ml kippen- of groentebouillon
2 eetlepels tonkatsusaus (zelfgemaakt zie smulweb) of kant en klaar
2 eetlepels ketchup
2 eetlepels ongezouten boter (gescheiden)
60 g Mozzarella-kaas ; u kunt gruyère, parmezaan, enz. evenzo gebruiken
60 g Romano-kaas ; je kunt gruyère, parmezaan, enz. gebruiken
2 eetlepels panko (Japans paneermeel)
peterselie (voor garnering)
Voor het koken van rijst :
-3 rijstkokercups ongekookte Japanse kortkorrelige rijst (3 rijstkoker-cups (180 ml x 3 = 540 ml) levert ongeveer 5 porties ; zie hoe je kortkorrelige rijst kookt met een rijstkoker , een pot boven het fornuis, een instant pot of een donabe)
- 600 ml water
Hulpmiddelen & keukengerei
Je hebt ook 2 middelgrote ovenschalen of 1 grote ovenschaal nodig.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Japans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1493612
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
piterest - chef = Saly Weil
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht