Gekaramelliseerde witlof met spekjes op aardappel-paddenstoelenpuree

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 10/23/2022 - 18:20
Bereidingswijze
WitlofVerhit de olie in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes krokant.
Schep de spekjes uit de pan en zet ze even apart.
De witlof in de koekenpan. Strooi de suiker over de witlof en bak de witlof in het overgebleven spekvet lichtbruin en beetgaar. Regelmatig omscheppen.
Maak op smaak met de sojasaus en nog wat peper en zout.
Meng de spek door de beetgare lichtbruine witlof.

Aardappelpuree met paddenstoelen (ik had shiitake).
Schil de aardappelen en snij ze in stukken.
Kook de aardappelen goed gaar in water met zout.
Laat de aardappelen goed droog stomen op een lage warmtebron.
Giet de melk en eventueel de room erbij. Verwarm dit samen met de aardappelen.
Voeg de boter toe. Stamp de aardappelen met de aardappelstamper. Ik hou van een wat grove aardappelpuree. Wil je dat niet mix de puree dan met een gewone mixer.
Maak de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Bak ondertussen de paddenstoelen.
Verhit de olie in de koekenpan. Bak de paddenstoelen lichtbruin, bak de gesnipperde sjalot mee. Maak op smaak met peper en zout.
Meng de paddenstoelen door de aardappelpuree.

Doe de puree op een bord en leg de gekaramelliseerde witlof erop. Heerlijke combinatie.
Afbeelding
Gekaramelliseerde witlof met spekjes op aardappel-paddenstoelenpuree
Aantal personen
2.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Gekaramelliseerde witlof is gebakken witlof met suiker gekaramellieerd. De witlof krijgt hierdoor een bijzonder lekkere smaak en lijkt totaal niet meer op gekookte witlof. De spekjes en de aardappelpuree met paddenstoelen maken het geheel nog lekkerder
Ingrediƫnten
Witlof
4 struikjes witlof, schoongemaakt in smalle repen gesneden
10 gram roomboter
100 gram magere spekreepjes
2afgestreken eetlepels suiker
2 eetlepels sojasaus

Aardappelpuree met paddenstoelen:
Plm. 400 gram kruimige aardappelen
1 dl melk
15 gram roomboter
zout, peper, nootmuskaat
150 gram paddenstoelen (ik had shiitake) in reepjes
1 eetlepel zonnebloemolie
1 sjalotje, gesnipperd
Hulpmiddelen & keukengerei
Aardappelstamper
hapjespan
koekenpan
pan
Leuke tips
Ook zonder de spekjes een heerlijk gerecht voor vegetariƫrs.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1493544
Homepage ID
886977
Teller
0
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Histaminevrij
Author Image
pwiggers