Bereidingswijze
-Spoel de rijst af met koud water tot het water helder is. Laat goed uitlekken in een fijne zeef en zet apart. Dit verwijdert overtollig zetmeel en helpt de rijst luchtig en licht te koken.
-Verhit een middelgrote pan met een goed sluitend deksel, op middelhoog vuur. Voeg de olie of boter toe. Voeg als het heet is de afgespoelde rijst en ui toe. Bak en roer tot de rijst van doorschijnend naar helderder wit verandert en de ui zacht is, 3 tot 4 minuten.
-Voeg de knoflook toe en bak en roer tot het geurig is, maar niet bruin, ongeveer 30 seconden.
-Giet het warme water of de bouillon erbij en roer, waarbij je de rijstkorrels die aan de zijkanten van de pan vastzitten, omklopt. Breng op smaak met zout, zet het vuur op de laagste stand en dek af met een deksel.
-Kook, afgedekt gedurende 15 minuten.
-Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten alleen (nog afgedekt) staan. Proef een rijstkorrel. Als de rijst nog een beetje hard is, plaats dan het deksel terug op de rijst en laat nog 5 minuten op laag vuur staan. Als de rijst er te droog uitziet, strooi dan een eetlepel of twee extra water over de rijst voordat je hem weer op het vuur zet.
-Als de rijst klaar is, strooi je het limoensap en de koriander erover. Gebruik een vork om de rijst voorzichtig los te maken en voeg het limoensap en de koriander toe aan de rijst.
-Verhit een middelgrote pan met een goed sluitend deksel, op middelhoog vuur. Voeg de olie of boter toe. Voeg als het heet is de afgespoelde rijst en ui toe. Bak en roer tot de rijst van doorschijnend naar helderder wit verandert en de ui zacht is, 3 tot 4 minuten.
-Voeg de knoflook toe en bak en roer tot het geurig is, maar niet bruin, ongeveer 30 seconden.
-Giet het warme water of de bouillon erbij en roer, waarbij je de rijstkorrels die aan de zijkanten van de pan vastzitten, omklopt. Breng op smaak met zout, zet het vuur op de laagste stand en dek af met een deksel.
-Kook, afgedekt gedurende 15 minuten.
-Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten alleen (nog afgedekt) staan. Proef een rijstkorrel. Als de rijst nog een beetje hard is, plaats dan het deksel terug op de rijst en laat nog 5 minuten op laag vuur staan. Als de rijst er te droog uitziet, strooi dan een eetlepel of twee extra water over de rijst voordat je hem weer op het vuur zet.
-Als de rijst klaar is, strooi je het limoensap en de koriander erover. Gebruik een vork om de rijst voorzichtig los te maken en voeg het limoensap en de koriander toe aan de rijst.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Lekker bij kip en vis
Ingrediënten
280 gram langkorrelige witte rijst
1 eetlepel olijfolie of boter, plus meer om te serveren
100g fijngehakte ui
2 theelepels gehakte knoflook
530 ml water, groentebouillon of kippenbouillon
1/4 theelepel fijn zeezout of naar smaak
3 eetlepels vers geperst limoensap
30 gram grof gehakte verse korianderblaadjes en zachte stengels
1 eetlepel olijfolie of boter, plus meer om te serveren
100g fijngehakte ui
2 theelepels gehakte knoflook
530 ml water, groentebouillon of kippenbouillon
1/4 theelepel fijn zeezout of naar smaak
3 eetlepels vers geperst limoensap
30 gram grof gehakte verse korianderblaadjes en zachte stengels
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Amerikaans
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
1493502
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch