Linzen Curry met Thaise Gremolata

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 10/13/2022 - 08:55
Bereidingswijze
-Rooster de pinda's of cashewnoten voor de gremolata een minuut in een grote, diepe pan tot ze goudbruin zijn en zet apart.
-Maak de currypasta door de knoflook, ui, citroengras, chili en gember fijn te malen in een keukenmachine - het hoeft niet helemaal glad te zijn.
-Doe de kruiden in de pan die je voor de noten hebt gebruikt en laat ze een minuutje roosteren, voeg dan de currypasta en de ghee of olie toe en bak ze 5 minuten zachtjes mee.
-Snijd ondertussen de pompoen in blokjes van 2 cm.
-Voeg de pompoen en linzen toe aan de pan met de kokosmelk en de bouillon . Roer het even door, doe een deksel op de pan en laat ongeveer 25 minuten op middelhoog vuur sudderen of tot de pompoen zacht is. Roer om de 5 minuten, let op dat de linzen niet aan de bodem van de pan blijven plakken en voeg meer vloeistof toe als het er droog uitziet of als je het lekkerder vindt. Breng op smaak met tamari, vissaus of een beetje zout.

-Terwijl de curry kookt, maak je de gremolata. Voeg de geroosterde noten toe aan de keukenmachine (u hoeft ze niet eerder uit te wassen) met alle andere ingrediënten en pulseer tot ze net zijn gehakt - het moet droger en brokkeliger zijn dan een pesto en vol van smaak en pittig. Serveer de curry met een goede klodder gremolata erop.

Afbeelding
Linzen Curry met Thaise Gremolata
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Perfect voor het invriezen van porties . De smaakbom komt van de topping, die is geïnspireerd op Italiaanse gremolata, maar hier op Thaise wijze gemaakt met limoen, basilicum en koriander. 
Ingrediënten
1 el gemalen komijn of 1 tl zaden
1 el gemalen koriander of 1 tl zaden
1 tl gemalen kurkuma
2 el ghee of olie
1 grote flespompoen (ongeveer 1,2 kg)
400 g gespleten rode linzen, afgespoeld
1 x 400 ml blik volvette kokosmelk
1,5 liter groentebouillon of bottenbouillon
1½ el tamari
1 el vissaus of extra tamari
zeezout

Voor de currypasta:
4 teentjes knoflook
2 uien, gehalveerd of 3 sjalotten
1 stengel citroengras of schil van ½ citroen (geen wit merg)
1-2 verse pepers of chilivlokken, naar smaak
1 duim gember, grof gehakt

Voor de Thaise gremolata:
1 handvol pinda's of cashewnoten
2 teentjes knoflook
sap en rasp van 2 limoenen
1-2 verse pepers, naar smaak, zaden inbegrepen als je wilt
4 el extra vergine olijfolie
1 grote handvol verse koriander, blaadjes en stelen
1 grote handvol verse basilicum of Thaise basilicum, blaadjes en stengels, plus een beetje munt als je wilt (blaadjes alleen voor de munt)
Hulpmiddelen & keukengerei
keukenmachine
Leuke tips
- Verwissel de pompoen voor andere wortels zoals zoete aardappelen, pastinaak, koolraap of knolselderij. En als je citroengras niet gemakkelijk kunt vinden, koop dan extra en bewaar het in de vriezer.

- Deze gremolata is een goed excuus om koriander- en basilicumstengels op te maken, evenals een halve overgebleven ui of stukjes lente-uitjes of bieslook. Als je het hier niet allemaal gebruikt, is het geweldig op gebraden groenten, vis of kip of in noedels met roerbakgerechten.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Indisch
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1493449
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Melissa Hemsley
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Author Image
marcdepester