Klassieke ovenschotel Manicotti

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 10/05/2022 - 09:38
Bereidingswijze
-schraap de ricotta op een kaasdoek en trek de zijkanten omhoog en bind de bovenkant vast met touw.
-Plaats een zeef over een kom en plaats de gevulde kaasdoek in het midden. Plaats nog een kleinere kom over de bundel kaasdoek om deze te verzwaren. Zet dit in de koelkast en laat de kaas met de verzwaarde bovenkant minimaal drie uur uitlekken maar langer is beter. Je kunt ook een nachtje uitlekken.
-Terwijl de kaas uitlekt, zet je een grote pan water op het kookpunt en als het eenmaal kookt, voeg je een theelepel zout toe, voeg dan voorzichtig alle 14 manicotti-buisjes toe en kook slechts zeven minuten. Op de doos staat negen minuten, maar kook er maar zeven. Giet in een vergiet om uit te lekken en laat afkoelen onder koud water.
-Bak ook de uien in knoflook door olijfolie in een middelgrote bakpan op middelhoog vuur te doen. Voeg uien toe en bak gedurende acht minuten. Voeg knoflook toe en bak nog twee minuten.
-Verwijder de pan om af te koelen.
-Giet de ricotta af, gooi de vloeistof weg en giet de uitgelekte ricotta in een grote kom.
-Voeg de gebakken uien en knoflook samen met twee losgeklopte eieren, een kopje mozzarella, een kopje Parmezaanse kaas, ¼ kopje gehakte peterselie, zout, peper, oregano en basilicum en roer om te combineren.
- verwarm de oven voor op 190°C
-Verdeel een kopje van de marinera-saus op de bodem van een ovenschaal.
-snijd het uiteinde van een wegwerpspuitzak die breed genoeg is om de vulling af te geven, maar klein genoeg om in het uiteinde van elke manicottibuis te passen. Vul met de helft van de vulling.
-droog de gekookte manicotti-buisjes af en begin ze allemaal te vullen door de spuitzak tot halverwege in te brengen en tot het einde uit te knijpen. Draai om en vul de andere helft op dezelfde manier. Herhaal dit voor 12 buizen en vul de zak indien nodig bij. Terwijl je vult, kies je de beste 12 buizen uit de 14. Er zijn er altijd een paar die splitsen, daarom kook je alle 14 buizen.
Terwijl je elke buis vult, leg je ze in twee rijen over de saus bodem in de pan.
-Giet de resterende saus in het midden van elke rij, gebruik alle saus.
-Strooi ½ kopje mozzarella en ½ kopje Parmezaanse kaas over de saus.
-Leg een stuk bakpapier op de ovenschaal, wikkel het stevig in aluminiumfolie en bak het 30 minuten.
-Verwijder de folie en het bakpapier en rooster een paar minuten om de bovenkanten bruin te maken, bestrooi ze dan met de resterende twee eetlepels gehakte peterselie en serveer.
Afbeelding
Klassieke ovenschotel Manicotti
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Malse tubes pasta worden gevuld met een romige ricottavulling, overgoten met saus en meer kaas  en vervolgens tot in de perfectie gebakken!
Ingrediënten
1 kuipje ricotta kaas (volle melk) circa 450 g
1 doos geribbelde manicotti (14 buizen per doos)
2 eetlepels extra vierge olijfolie
200 g zoete ui, in blokjes gesneden
2 theelepels verse knoflook, fijngehakt
2 hele eieren, losgeklopt
300 g geraspte mozzarella kaas
100 g geraspte Parmezaanse kaas
50 g plus twee eetlepels gehakte verse Italiaanse peterselie
1 1/2 theelepels zout
1/2 theelepel witte peper
2 theelepels gehakte verse oregano, of de helft van gedroogde
1 eetlepel gehakte verse basilicum, of de helft van gedroogd
1 pot Marinara-saus ( circa 40 cl) ( kant en klaar ) of recept zie smulweb
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Italiaans
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1493381
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
marcdepester