Bereidingswijze
Kook de aardappelschijfjes gaar in water met zout. Laat zegoed uitlekken.
Verwarm de bietjes met de boter en maak op smaak met peper, zout, azijn en een beetje suiker.
Verhit de olie in de koekenpan. Spekreepjes hierin langzaam bruin bakken.. (Het vlees mag niet te hard zijn).
Voeg de uien toe en bak deze mee tot lichtbruin.
Voeg de melk en de verkruimelde vleesbouillontablet hieraan toe en breng aan de kook.
Bind de saus met de met wat water losgeroerde maïzena.
Maak de saus eventueel nog op smaak met peper en zout.
Doe eerst de helft van de rode bieten in de ovenschaal. Verdeel hierover de helft van de aardappelschijfjes en giet de helft van de saus erover.
Dan nogmaals bietjes en aardappelschijfjes en de rest van de saus.
Zet de schaal plm. 25 tot 30 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven.
Verwarm de bietjes met de boter en maak op smaak met peper, zout, azijn en een beetje suiker.
Verhit de olie in de koekenpan. Spekreepjes hierin langzaam bruin bakken.. (Het vlees mag niet te hard zijn).
Voeg de uien toe en bak deze mee tot lichtbruin.
Voeg de melk en de verkruimelde vleesbouillontablet hieraan toe en breng aan de kook.
Bind de saus met de met wat water losgeroerde maïzena.
Maak de saus eventueel nog op smaak met peper en zout.
Doe eerst de helft van de rode bieten in de ovenschaal. Verdeel hierover de helft van de aardappelschijfjes en giet de helft van de saus erover.
Dan nogmaals bietjes en aardappelschijfjes en de rest van de saus.
Zet de schaal plm. 25 tot 30 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Van mijn schoonvader (afkomstig uit Winterswijk) leerde ik de Achterhoekse speksaus (dikke saus) maken. We aten dit meestel met rode bietjes of bruine bonen. Dit keer heb ik er een ovenschotel van gemaakt. Mijn man wil dit nu altijd zo eten. Zo lekker vond hij het.
Ingrediënten
600 gram gekookte bietjes, in blokjes gesneden
1/2 eetlepel boter
zout, witte peper
1 eetlepel witte natuurazijn
1/2 eetlepel suiker of honing (eventueel meer naar smaak)
800 gram aardappelschijfjes (zelf voorgekookt of kant-en-klaar gekocht)
Saus:
2 magere speklapjes in smalle reepjes gesneden
1 eetlepel zonnebloemolie
3 uien, gesnipperd
400 ml melk
1 vleesbouillontablet, verkruimeld
1 flinke eetlepel maïzena, aangeroerd met wat water
(eventueel een klein restje jus)
1/2 eetlepel boter
zout, witte peper
1 eetlepel witte natuurazijn
1/2 eetlepel suiker of honing (eventueel meer naar smaak)
800 gram aardappelschijfjes (zelf voorgekookt of kant-en-klaar gekocht)
Saus:
2 magere speklapjes in smalle reepjes gesneden
1 eetlepel zonnebloemolie
3 uien, gesnipperd
400 ml melk
1 vleesbouillontablet, verkruimeld
1 flinke eetlepel maïzena, aangeroerd met wat water
(eventueel een klein restje jus)
Hulpmiddelen & keukengerei
Pan voor de aardappelschijfjes als je die zelf voorkookt
pan voor de bietjes
ovnschaal
koekenpan
pan voor de bietjes
ovnschaal
koekenpan
Leuke tips
Een klein restje jus door de saus maakt het geheel nog lekkerder.
Lekker met nog knapperig gebakken speklapjes erbij.
Lekker met nog knapperig gebakken speklapjes erbij.
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1493336
Homepage ID
886977
Teller
0
Drank
Uit
Bookmarked
12
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Histaminevrij