Vlaamse stoverij met Trappistenbier - De klassieker

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 09/21/2022 - 12:18
Bereidingswijze
Maak de kalfsfond ;
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de kalfsschenkel op een bakplaat en bak ze 45 minuten in de voorverwarmde oven. Doe de ui en wortel erbij en bestrijk de schenkels met tomatenpuree met tomatenpuree. Plaats het gehaal opnieuw 45 minuten in de oven.
Haal alles uit de oven en doe de schenkels en groenten in een snelkookpan. Voeg de kruiden , selder , look en het water toe. Breng aan de kook en schuim af met een schuimspaan. Sluit het deksel van de snelkookpan en laat alles ca. 3 uur op een medium vuur garen. Haal de snelkookpan van het vuur , zet ze 10 minuten onder koud stromend water en open het deksel. Zeef de fond en plaats een nacht in de koelkast. Verwijder de vetlaag bovenop de bouillon en kook de fond eventueel wat verder in voor een intensere smaak. Wanneer je geen snelkookpan hebt , kan je ook kalfsfond maken in een klassiek stoofpot. De fond moet dan ca. 8 uur sudderen op het vuur.
Maak de stoverij ;
Verwijder de vliesjes van de varkenswangen en kruid ze met peper en zout. Doe de olijfolie samen met de helft van de boter in een stoofpan en kleur hierin de varkenswangen langs beide zijden. Haal de wangen uit de pan en houd ze warm.
Giet het vet uit de pan , smelt de overblijvende boter in dezelfde pan en stoof hierin de ui. Doe de wangen erbij , maar houd de jus nog even apart. Voeg de bloem toe , roer goed om en doe de look , tijm en laurier erbij. Besmeer de snede brood met de mosterd en leg bij in de pan.
Giet het bier en de overgebleven jus van de wangen erbij. Voeg de fond toe , zet het deksel op de pan en kook alles in ca. 90 minuten op een matig vuur mooi zacht. Haal het deksel van de pan en laat de stoverij inkoken tot de gewenste dikte. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
Bak de frieten ;
Schil de aardappelen en snijd ze in frietjes. Spoel de frieten af inkoud koud water en dep ze goed droog. Pocheer de frieten in ca. 6 minuten in een friteuse met ossenwit op 160°C. Haal ze uit de friteuse en laat ze afkoelen. Bak de frietjes daarna mooi krokant in een friteuse met arachideolie op 180°C.
Klop de mayonaise ;
Breek de eieren in een hoge maatbeker en doe er de rest van de ingrediënten bij. Mix alles tot een egale gladde mayonaise en breng op smaak met peper en zout.
Werk af ;
Verdeel de stoverij over 4 verwarmde borden , werk af met de vers gebakken frietjes , de zelfgemaakte mayonaise en een handje tuinkers.
Afbeelding
Vlaamse stoverij met Trappistenbier - De klassieker
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een heerlijke vlaamse klassieker van Peter Goossens meesterlijke klaasiekers
Ingrediënten
Voor de bruine kalfsfond ; 2 kg klafsschenkel , 1 wortel in stukken van 4 cm , 2 uien in grove ringen , 2 teentjes geplette look , 2 stengels selder , 1 el tomatenpuree , 2 kruidnagels , 1 tl peperbollen , 2 takjes tijm , 2 laurierblaadjes , 4 à 5 l water
Voor de stoverij ; 2 kg varkenswangen , 150 g ongezouten boter , 2 el olijfolie , 2 fijngesneden uien , 2 el bloem , 2 teentjes geplette look , 2 takjes tijm , 2 blaadjes laurier , 1 dikke snede wit brood , 2 el scherpe mosterd , 1 fles donker Trappistenbier , 400 ml bruine fond , peper en zout
Voor de frieten ; 1,5 kg bintjes , 3.5 kg ossewit of rundsvet (friteuse 1) , 3.5 l arachideolie (friteuse 2)
Voor de mayonaise ; 3 eieren , 3 el dragonazijn , 1 el scherpe mosterd , 500 ml druivenpitolie , peper en zout , 4 handjes tuinkers
Hulpmiddelen & keukengerei
bakplaat
snelkookpan of klassieke kookpot
stoofpan
schuimspaan
2 friteuses
hoge maatbeker
mixer
Leuke tips
Omdat de fond een nachtje in de koelkast moet , maak je hem best al een dag op voorhand klaar. Dit recept is voldoende voor enkele liters. Voor de stoverij hebt je 400 ml fond nodig , wat overblijft kan je invriezen en later gebruiken in soepen , sauzen , ... Zo moet je maar één keer fond maken en heb je altijd fond bij de hand wanneer je hem nodig hebt.
Het geheim van Peter Goossens' perfect gebakken frietjes zit in het gebruik van twee friteuses. Een tip voor echte fritfreaks. Frieten krijgen een lekkere traditionele smaak door ze eerst in ossenwit te pocheren. Mooi knapperig worden frietjes dan weer wanneer je ze nadien afbakt in olie die tegen hoge temperaturen bestand is zoals arachideolie.
Dragonazijn kan je makkelijk zelf maken , vul een fles alcoholazijn met verse dragon en laat de azijn minstens maanden infuseren. Op een koele en donkere plaats kan je de azijn makkelijk 5 jaar bewaren.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1493266
Homepage ID
3038628
Teller
0
Bron
njam.tv
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
Peter6003