Soondubu (Koreaanse Tofu Stoofpot)

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 09/12/2022 - 10:03
Bereidingswijze
-Verhit een eetlepel olie op middelhoog vuur in een grote pan. Voeg ui, knoflook, de helft van de gesnipperde groene ui en Gochugaru (Koreaanse hete pepervlokken) toe en roerbak 1 minuut tot ze aromatisch zijn.
-Voeg de plakjes buikspek toe en blijf 3 minuten roeren tot het vlees gaar is.
-Voeg kimchi toe en roer goed met een spatel. Voeg de ansjovisbouillon toe om de pan voor 2/3 te vullen en kook de soep 7 minuten.
-Voeg zout en suiker toe en roer goed door.
-Snijd de tofu in zes gelijke porties en voeg toe aan de soep. Goed roeren.
-Breek een ei boven op de soep en zet het vuur uit.

Serveer Soondubu onmiddellijk met de resterende groene ui erover gestrooid.
Afbeelding
Soondubu (Koreaanse Tofu Stoofpot)
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Soondubu is een traditionele Koreaanse tofu-stoofpot gemaakt van zijdezachte tofu, kimchi en verschillende soorten vlees, zoals plakjes varkensbuik, rundergehakt
Ingrediƫnten
Basis Soep - Ansjovis Kelp Stock
8 gedroogde ansjovis, kroppen en ingewanden verwijderd
140 g radijs, geschild en in plakjes
1 gedroogde kelp ( dasima)* zie toelichting onderaan
1 L water
Tofu Stoofpot :
1 eetlepel plantaardige olie
50 g gesnipperde ui
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 stengel groene ui, gesnipperd
2 eetlepels Gochugaru (Koreaanse pepervlokken)
100 g plakjes buikspek, in kleine stukjes gesneden
100 g kimchi, gehakt
1 theelepel zout
1/2 theelepel suiker
1/2 pakje zachte tofu
1 ei
Leuke tips
Dasima is een eetbare gedroogde kelp die in heel Oost-Aziƫ wordt gegeten en gebruikt. In Korea wordt het vaker gebruikt om bouillons en soepen te maken. Kelp geeft de bouillonbasis een zoute umami-smaak zonder het gerecht te overheersen. Het wordt het vaakst gedroogd verkocht
Het wordt een bepaalde tijd in bouillon of water gestoofd voordat het wordt verwijderd en weggegooid. Als de kelp eenmaal in een bouillon is gebruikt, kan deze desgewenst ook worden gesneden en gekruid en als bijgerecht worden gegeten.

Dasima is zo vol van umami-smaak en was de inspiratiebron voor MSG. Het wordt ook veel gebruikt in Koreaans tempelvoedsel, omdat het kan werken als een geweldige vervanging voor vleesbouillon.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Koreaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1493186
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
marcdepester