Bereidingswijze
-Verhit een grote pan op middelhoog vuur, voeg de olijfolie toe en verwarm door. Voeg de sjalotten, prei, wortelen, bleekselderij en aardappelen toe en bak, onder af en toe roeren, tot de groenten zacht zijn, ongeveer 6 minuten.
-Schenk de sherry erbij en blijf koken tot het bijna allemaal verdampt is, ongeveer 5 minuten.
-Voeg de boter toe en laat smelten, roer de bloem erdoor en kook, onder voortdurend roeren, in ongeveer 1 minuut lichtbruin.
-Voeg de bouillon en de dragon toe en breng op middelhoog vuur aan de kook tot de saus indikt, ongeveer 10 minuten.
-Roer de cayennepeper erdoor en breng op smaak met peper en zout. Klop de room erdoor en voeg het kreeftenvlees toe en zet apart.
-Verwarm de oven op 200ºC
- doe alles in 4 ovale ovenschalen of 1 grote ovale ovenschaal. Rol het bladerdeegdeeg op een schoon, licht met bloem bestoven oppervlak uit
-Snijd twee ovale vormen ½ groter dan de ovenschalen en snij een ‘x' in het midden van elk ovaal (zodat stoom kan ontsnappen). Leg het deeg over de bovenkant van elke ovenschaal, zodat de randen over de zijkant hangen.
Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei. Bak tot de bovenkant goudbruin en opgeblazen is, ongeveer 25 tot 30 minuten. Heet opdienen.
-Schenk de sherry erbij en blijf koken tot het bijna allemaal verdampt is, ongeveer 5 minuten.
-Voeg de boter toe en laat smelten, roer de bloem erdoor en kook, onder voortdurend roeren, in ongeveer 1 minuut lichtbruin.
-Voeg de bouillon en de dragon toe en breng op middelhoog vuur aan de kook tot de saus indikt, ongeveer 10 minuten.
-Roer de cayennepeper erdoor en breng op smaak met peper en zout. Klop de room erdoor en voeg het kreeftenvlees toe en zet apart.
-Verwarm de oven op 200ºC
- doe alles in 4 ovale ovenschalen of 1 grote ovale ovenschaal. Rol het bladerdeegdeeg op een schoon, licht met bloem bestoven oppervlak uit
-Snijd twee ovale vormen ½ groter dan de ovenschalen en snij een ‘x' in het midden van elk ovaal (zodat stoom kan ontsnappen). Leg het deeg over de bovenkant van elke ovenschaal, zodat de randen over de zijkant hangen.
Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei. Bak tot de bovenkant goudbruin en opgeblazen is, ongeveer 25 tot 30 minuten. Heet opdienen.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
In dit recept worden stukjes kreeftenvlees gecombineerd met een romige bodem beladen met aardappelen, wortelen, prei en sjalotten en gegarneerd met boterachtig bladerdeeg. De vulling van deze kreeftpot is gekruid met een vleugje cayennepeper en gehakte verse dragon, wat de smaak van de kreeft complimenteert en versterkt.
Ingrediënten
2 el extra vergine olijfolie
2 middelgrote sjalotten, in blokjes gesneden
1 middelgrote prei, gehakt, alleen blanken (groente weggooien)
2 middelgrote wortelen, geschild en in blokjes gesneden
1 stengel bleekselderij, in blokjes gesneden
2 rode aardappelen, gewassen en in blokjes gesneden
12 cl sherry
30 g ongezouten boter
25 g bloem voor alle doeleinden
1/2 L zeevruchtenbouillon of visbouillon
1 tl gesneden dragon
snuifje cayennepeper
zout, indien nodig
Versgemalen zwarte peper, indien nodig
12 cl slagroom
350 g gehakt gekookt kreeftenvlees, staart en klauwen
1 vel bladerdeeg, ontdooid
1 ei, losgeklopt
2 middelgrote sjalotten, in blokjes gesneden
1 middelgrote prei, gehakt, alleen blanken (groente weggooien)
2 middelgrote wortelen, geschild en in blokjes gesneden
1 stengel bleekselderij, in blokjes gesneden
2 rode aardappelen, gewassen en in blokjes gesneden
12 cl sherry
30 g ongezouten boter
25 g bloem voor alle doeleinden
1/2 L zeevruchtenbouillon of visbouillon
1 tl gesneden dragon
snuifje cayennepeper
zout, indien nodig
Versgemalen zwarte peper, indien nodig
12 cl slagroom
350 g gehakt gekookt kreeftenvlees, staart en klauwen
1 vel bladerdeeg, ontdooid
1 ei, losgeklopt
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Amerikaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1493146
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht