Bereidingswijze
Er zijn verschillende manieren om zelf roomijs te maken. De klassieke wijze geeft aan eerst de melk en eieren te verwarmen, dit dan volledig af laat koelen, dan de smaaktoevoegingen te doen en daarna in te vriezen. Aangezien je door het verwarmen geen kans hebt op salmonella, kiezen wij ervoor om het traditionele basisrecept te geven.
1. Verwarm de melk au bain-marie tot ongeveer 70 graden. Als je vanille ijs maakt, laat je hier een opengesneden vanille peul mee trekken.
2. Mix in een kom de eidooiers samen met de suiker tot een gelige, dikke massa. Zorg dat de suiker volledig is opgelost. Schenk vervolgens al roerend het eimengsel bij de melk. Zet het vuur hoger en verwarm dit geheel ook au bain-marie tot de eidooiers gaan binden (bij 82 graden).
3. Blijf goed roeren en zodra de eidooiers gebonden zijn mag het geheel van het vuur. Als je extra luchtig ijs wil, kun je het nu nog met de mixer kloppen. Zet het geheel in de koelkast om goed af te laten koelen.
4. Klop als dit is afgekoeld de slagroom lobbig tot stijf en meng dit door het mengsel uit de koelkast.
5. Voeg nu eventuele smaakmakers toe. Dit kan dus van alles zijn. Voor sommige ingrediƫnten is een iets andere bereidingswijze nodig (bijvoorbeeld met gebruik van alcohol). Zoek dit van tevoren altijd even op.
6. Giet het ijs nu in de ijsmachine. Het duurt 30-45 minuten voordat het ijs de juiste structuur heeft. Bewaar afgedekt in de vriezer.
1. Verwarm de melk au bain-marie tot ongeveer 70 graden. Als je vanille ijs maakt, laat je hier een opengesneden vanille peul mee trekken.
2. Mix in een kom de eidooiers samen met de suiker tot een gelige, dikke massa. Zorg dat de suiker volledig is opgelost. Schenk vervolgens al roerend het eimengsel bij de melk. Zet het vuur hoger en verwarm dit geheel ook au bain-marie tot de eidooiers gaan binden (bij 82 graden).
3. Blijf goed roeren en zodra de eidooiers gebonden zijn mag het geheel van het vuur. Als je extra luchtig ijs wil, kun je het nu nog met de mixer kloppen. Zet het geheel in de koelkast om goed af te laten koelen.
4. Klop als dit is afgekoeld de slagroom lobbig tot stijf en meng dit door het mengsel uit de koelkast.
5. Voeg nu eventuele smaakmakers toe. Dit kan dus van alles zijn. Voor sommige ingrediƫnten is een iets andere bereidingswijze nodig (bijvoorbeeld met gebruik van alcohol). Zoek dit van tevoren altijd even op.
6. Giet het ijs nu in de ijsmachine. Het duurt 30-45 minuten voordat het ijs de juiste structuur heeft. Bewaar afgedekt in de vriezer.
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Zo eenvoudig mogelijk met een ijsmachine
Ingrediƫnten
250 ml volle melk
250 ml slagroom (geen light variant of dergelijks)
4 eidooiers (maat L)
75 gr witte basterdsuiker
250 ml slagroom (geen light variant of dergelijks)
4 eidooiers (maat L)
75 gr witte basterdsuiker
Hulpmiddelen & keukengerei
IJsmachine
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1493112
Homepage ID
3037654
Teller
0
Bron
https://www.francescakookt.nl/
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch