Drentse Gehaktbal

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 08/20/2022 - 16:48
Bereidingswijze
1. Haal het gehakt alvast uit de koelkast.
2. Snipper de ui. Snij de droge worst in plakjes en vervolgens in dunne reepjes, als een soort kleine spekjes.
3. Bak de reepjes worst (of spekjes) 3-4 minuten in een beetje boter in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak mee voor 3-4 minuten. Haal uit de pan en laat afkoelen. Laat je braadpan staan.
4. Doe het gehakt in een grote schaal. Voeg de stroop, mosterd, zout en kruidnagel toe. Voeg het worst-ui-mengsel toe. Doe er 70 gram paneermeel bij. Voeg als laatste het eitje toe.
5. Meng en kneed het mengsel. Voeg extra paneermeel toe als je het te nat vindt.
6. Vorm er 4 mooie gelijke ballen van ca. 200 gram van. Voor een knapperige korst rol je de ballen in een schaaltje met paneermeel. Laat de ballen voor het beste resultaat een halfuur tot een uur goed afgedekt rusten in de koelkast.
7. Smelt 100 gram boter/Croma in je braadpan op middelhoog vuur. Laat het langzaam bruin worden en voeg de ballen toe. Bak de ballen mooi bruin aan alle kanten. Haal ze even uit de pan en leg ze apart.
8. Schraap met een spatel de restjes los in de pan. Deze geven extra smaak. Voeg een half kopje (lauw)warm water toe in de pan. Even roeren en langzaam laten koken.
9. Voeg de ballen weer toe in de pan. Zet het vuur laag, eventueel op een kleiner kookpitje. Stoof de ballen gedurende 30 minuten met de deksel op een kier. Regelmatig omkeren; pas op dat ze niet verbranden.
10. Serveer de ballen, eventueel in eigen braadvet/jus. Eet smakelijk!
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Gehaktbal 'Drentse stijl.' Als groot liefhebber van gehaktballen, die opgegroeid is in het mooie Drenthe, vond ik het jammer dat er geen recept te vinden is van een 'echte' Drentse gehaktbal. Daarom heb ik zelf een recept bedacht, met bijpassende ingrediƫnten die het vaakst gebruikt worden in Drentse streekgerechten. Het is dus geen historisch-authentieke gehaktbal, maar een zelf-ontworpen gehaktbal, uit liefde voor de streek en gehaktballen. Een bal voor de liefhebbers van structuur en zoet-zout combinaties.
Ingrediƫnten
500 gram half-om-half gehakt
150 gram Drentse Kosterworst/ Droge Worst (alternatief: 150 gram spekjes)
2 eetlepels suikerstroop
1 eetlepel grove mosterd
1 theelepel zout
Paar snufjes gemalen kruidnagel
1 middelgrote ui
1 ei
70 gram paneermeel + extra
Ca. 100 gram roomboter/Croma + extra
1 half kopje water
Leuke tips
- In plaats van grote ballen kun je er ook erg lekkere snackballetjes van maken. Vorm er 20-30 balletjes van, van 30-40 gram. Deze balletjes hoef je alleen aan alle kanten bruin te bakken, en dus niet 30 minuten te stoven.
- Het lekkerste gehakt en de beste droge worst haal je bij de slager.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Streekgerecht
Recept ID
1493028
Homepage ID
3038596
Teller
0
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Author Image
MattDrenthe